Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Levits: Pēc ST sprieduma Saeimai būs jādefinē, kas ir faktiskā ģimene

Satversmes tiesa (ST) savā pagājušās nedēļas spriedumā ir pateikusi, ka ģimenes jēdziens ir paplašināms ne tikai uz juridiski noformēto, bet arī uz faktisko ģimeni, un Saeimai līdz 2022.gada 1.jūnijam būs jāizstrādā attiecīgi likumu grozījumi, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Viņš prognozēja, ka ST paustās atziņas ieviest likumos nebūs vienkārši. "Noteikt, kas ir faktiskā ģimene, kur iespējamas ļoti daudz un dažādas situācijas, ir diezgan pagrūti, bet tas ir uzdevums, pie kura likumdevējam tagad ir jāpiestrādā," komentēja Levits.

Viņš uzsvēra, ka ar pagājušajā nedēļā pasludināto spriedumu nekādā veidā nav aizskarts vai mainīts laulības jēdziens, bet gan runāts par ģimenes jēdzienu. "Laulība paliek tā, kā Satversmē ir noteikts - savienība starp vīrieti un sievieti, bet ģimenes jēdziens ST ieskatā ir paplašināms ne tikai uz juridiski noformēto ģimeni, bet arī uz faktisko ģimeni, tātad uz faktisko kopdzīvi," skaidroja valsts pirmā persona.

Prezidents komentēja, ka ST, taisot spriedumu konkrētajā lietā, par izejas pozīciju ir ņēmusi bērna situāciju. "Bērns piedzimst noteiktā situācijā, un viņa vecāki var būt šādi vai tādi. Šajā gadījumā ST uzskatīja, ka arī viendzimuma vecāki vai cilvēki, kas veido ģimeni, ir ģimene, kura ir jāaizsargā," skaidroja Levits, piebilstot, ka šāds uzstādījums Latvijas tiesību sistēmā ir parādījies pirmo reizi.

Kā ziņots, ST pagājušajā ceturtdienā par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

ST vērtēja kāda pāra pieteikumu, kad bērna bioloģiskās mātes partnerei nebija paredzētas tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. Šajā lietā pieteicēja lūdza pārbaudīt Darba likuma 155.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 110.panta pirmajam teikumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē