Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna
Viņam pienācās runāt – norunāja. Uzrunātajiem pienācās noklausīties – noklausījās

Līdera runa

Aukstumam bijis arī labums – Valsts prezidenta uzruna bijusi īsa un kodolīga – tā dienu pirms valsts jubilejas Twitter rakstīja pazīstamais laika ziņu vēstītājs Toms Bricis, atceroties gadus, kad 18. novembrī puteņoja un bija bargs sals. Droši vien ne jau gaisa temperatūra šoreiz būtiskākā, drīzāk tas, ka pārlieku daudzas iepriekš dzirdētās svētku runas bijušas saturiski tukšas, tādas, pēc kuru noklausīšanas nekas no teiktā nepaliek atmiņā, vien tas, ka nācies gaidīt, kad pasākums beidzot varēs ritēt tālāk jau atraktīvākā veidā. Kā šajā ziņā bija šoreiz? Vai kāds vismaz pusteikums no valsts un tā dēvēto nācijas garīgo līderu svētkos paustā šķitīs citēšanas vērts arī pēc pusgada?

Valsts prezidenta uzruna pie Brīvības pieminekļa bija klišejisku, jau daudzkārt dzirdētu frāžu pārbagāta – Latvija ir zeme, kādas nav nekur citur, pie sasniegtā nedrīkstam apstāties, mums jākļūst no ņēmējiem par devējiem, nepalieciet malā, nekad nav par vēlu mācīties utt. Nekā jauna, nekā atmiņā paliekoša. Līdzīgi kā uzruna Nacionālo bruņoto spēku militāro vienību parādē. Viņam pienācās runāt – norunāja. Uzrunātajiem pienācās noklausīties – noklausījās. Protams, frāžainību var pamatot ar pasākuma formātu, un tomēr...

Saturīgāka bija Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces svētku uzruna parlamentā. Ar atskatu pagātnē, akcentu uz likumdevēju atbildību vēlētāju priekšā, kā arī uzmanības pievēršanu Latvijas un starptautiskajām šībrīža aktualitātēm. Kāda pēcgarša? Bija laba, saturīga, patriotiska runa. Vai kas palika no tās atmiņā, lika aizdomāties, raisīja diskusijas? Tā īsti nē.

Toties plašāku sabiedrības uzmanību šajās dienās izpelnījās Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskapa Jāņa Vanaga valsts svētku sprediķī Rīgas Domā paustais. Vispirms jau pievēršot uzmanību tam, ka šī ir nedaudz savāda valsts gadadiena: "Tā ir, un tās it kā nav. Latvijas Republikai paliek 99 gadi, taču visapkārt redz simboliku ar skaitli 100. Visas acis raugās uz simtgadi, un 99 šķiet tikai starpstacija, kur sagatavoties īstajiem svētkiem." Un patiesi – kā spilgts piemērs teiktajam ir turpat pāri Daugavai bankas logos veidotais milzu "100". Protams, 99 vai 100 ir tikai skaitlis, bet arhibīskaps mudina arī aizdomāties, cik jauna vai veca ir valsts un ar kādu attieksmi paši to uztveram – ar pirmās mīlestības sajūtu, kā laikā, kad tika izcīnīta tās neatkarība, vai vilšanos, redzot, ka ne viss ir tā, kā gribētos. Te visu nepārstāstīšu, bet, ja kāda no pieminētajām svētku runām ir vēlākas pārlasīšanas vērta, tad tikai pēdējā (internetā tā viegli atrodama). Pārdomu vērtas tēzes tur atradīs ne tikai tā sabiedrības daļa, kas sevi uzskata par dievticīgu.

Top komentāri

Valsts ir netaisna pret iedzīvotāji
V
Latvijas valsts ir netaisna pret iedzīvotājiem: Nekustamā īpašuma nodoklis ir netaisnīgs un nenormāls; Iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir netaisnīgs; Pensiju sistēma ir netaisnīga; Tiesu sistēma nesargā vienkāršos iedzīvotājus pret pašvaldību patvaļu; Tiesu izpildītāju tarifi ir netaisnīgi un nenormāli. Un šo uzskaitījumu varētu turpināt. Bet tie pa svētkiem un bez svētkiem tikai runā, un runā, un runā. Un jaunie cilvēki tik brauc prom, un brauc, un brauc...
zvirbulēns
z
Līderu runa???? Kādu līderu??? Prezidents nav līderis, Mūrniece nav līderis, Vanags nav līderis, visas ir amatpersonas. Kad žurnālisti beigs jaukt šīs lietas?
Zobs Kaulā
Z
Vilšanās nav par to ka "viss nav kā gribās", bet ka gribētājiem valdībā nav drosme par neko
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kam vajag jauno dzelzceļu?

Saistībā ar projekta Rail Baltica smagnējo gaitu ir sācies vainīgo meklēšanas un atbildības pārspēlēšanas laiks.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē