Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Nepatīk gudri politiķi?

Tuvojoties 25. maijam – Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu dienai –, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde izsūtījusi vēstuli, kurā informē, uz kuru vēlēšanu iecirkni jādodas balsot un par dažādām ar vēlēšanām saistītām niansēm.

Jau tagad tiek prognozēts, ka šīs EP vēlēšanas kļūs par mūsu sabiedrības politisko briedumu raksturojošu notikumu. Tas, cik liela būs vēlētāju aktivitāte, parādīs, kāda ir Latvijas iedzīvotāju attieksme pret EP, vai ir pietiekama izpratne par to, ka Briselē un Strasbūrā tiek pieņemti mums būtiski lēmumi daudzās jomās – sākot no vienreiz lietojamo plastmasas šķīvju aizlieguma līdz autortiesībām digitālajā vidē.

Taču šīs vēlēšanas arī parādīs, vai mūsu sabiedrība ir pārslimojusi populisma pielūgsmi, kas spilgti izpaudās 13. Saeimas vēlēšanās.

Pēdējā laikā vairākkārt ir dzirdēta žurnālistu un politikas analītiķu atziņa, ka vēlētāju balsošana par politiķiem, kuriem raksturīga retorika «ir divi viedokļi – manējais un nepareizais» un piemīt histērisks, agresīvs komunikācijas stils, skaidrojama ar to, ka daudzi vēlētāji necieš tos līdzcilvēkus (arī tos politiķus), kuri ir par viņiem gudrāki. Gudrība šajā gadījumā nenozīmē iespaidīgus diplomus vai milzīga faktu apjoma pārzināšanu, bet gan veidu, kādā cilvēks domā, izdara secinājumus un komunicē. Respektīvi, pastāv viedoklis, ka daudzi vēlētāji balso par tiem politiķiem, kuru intelekts nav spēcīgāks par pašu vēlētāju intelektu vai ir pat vājāks.

Daļai sabiedrības var šķist, ka tieši tas deputāta amata kandidāts, kurš, tiekoties ar vēlētājiem, klaigā, ka viss ir slikti, turklāt slikti ir tāpēc, ka viņš, šis politikas spīdeklis, vēl nav ticis pie varas, bet, kad tiks pie varas, tad gan panāks to, ka visiem visas finansiālās, profesionālās un privātās problēmas pagaist kā nebijušas, ir tas īstais, savējais, par kuru jābalso. Izteikumi – vienkārši, emocijas – galēji sakāpinātas, mazliet prastuma, mazliet primitīvas, uzbrūkošas "vienmēr citi vainīgi" retorikas, un populāra politiķa tēls gatavs!

Protams, ir arī cita sabiedrības daļa, kas apzinās, ka politisko varu vēlams deleģēt gudriem cilvēkiem, kuri domā analītiski, cēloņus un sekas izvērtē racionāli, labi izprot citu cilvēku rīcības motīvus un kuriem pietiek pacietības mēnešiem ilgi strādāt pie normatīvo dokumentu sagatavošanas un piemīt arī diplomātija, kas nepieciešama šo dokumentu apspriešanas gaitā.

Astoņi deputāti EP – tā ir iespēja mums, Latvijas vēlētājiem, ievēlēt astoņus intelektuālus cilvēkus, kuri patiešām izprot likumdošanas procesu un Eiropas politiku, nevis uzskata Eiroparlamentu par skatuvi, boksa ringu vai vietu savas lielummānijas vai savu mazvērtības kompleksu izpaušanai

Top komentāri

trusis nejaukais
t
populisms nekur nav palicis vienkaarshi adapteejies progresiivajai kreiso liberaalju ideologjiai piesedzoties ar itkaa liidzjuutiigaam ruupeem par sabiedriibu, agresiivi uzbruukot visiem kas domaa citaadaak un vinjus atmasko. tagad ir vienkaarshi jaapazinjo, ka visi kas pret ir rasisti un neko nesaprot no klimata izmainjaam un nostaadiit dzimumu vienliidziibu augstaak par kompetenci patiesiibaa panaakot tikai veel lielaaku nevienliidziibu sabiedriibaa un tad ar to manipuleejot visu uzmaniibu noveerst no patiesaam probleemaam un to ceelonjiem uz izdomaatu ienaidnieku pashaa sabiedriibaa. panjemsim par piemeeru to pashu Beati Joniiti vai kaa vinju tur sauc pa taisno no skolas sola uz eiroparlamentu - tieshi tas kas tur tagad cienjaa - tuksha muldeeshana pilniigi bez jebkaadas izpratnes bet galvenais pazinjot ka multikulturaalisms nu tik visu atrisinaas. jaunaa populisma tendence ir pie pakaljas kompetenci jo pasauli no klimata katastrofas var glaabt tikai dzimumu vienliidziiba
Jansons
J
Pie esošās politiskās sistēmas un vēlēšanu kārtības mēs nevaram ievēlēt gudrus un talantīgus politiķus. Tas regulāri pierādās.
VVZ
V
"Gudrs politiķis" ir tāda pati kategorija kā "ziloņa grācija" vai "pāva vienkāršība". Ja viņš ir gudrs, tad savtīgs- savu gudrību izmantos tikai sava labuma gūšanai. Ja godīgs, tad pamuļķis. Cilvēki, kuri būtu gudri un godīgi vienā personā, Latvijā ir beigušies. Politikā gudrie un godīgie neiet, jo tur vietas aizņēmuši tie, kurus partiju netīrais vilnis iznesis dzīves virspusē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē