Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

ES: Šobrīd pāragri noteikt sankcijas par Navaļnija saindēšanu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis ceturtdien sāka diskusijas par atbildi uz Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu, tomēr norādīja, ka šobrīd ir pāragri noteikt jaunas sankcijas, līdz izmeklēšanā nebūs noskaidrots vainīgais.

ES sākušas strādāt pie atbildes uz pēdējo Krievijas disidenta slepkavības mēģinājumu, pēc tam kad Vācija nāca klajā ar paziņojumu, ka Navaļnijs saindēts ar militāra standarta nervus paralizējošu indīgu vielu, kas savulaik izstrādāta Padomju Savienībā un kas 2018.gadā Anglijā tika pielietota uzbrukumā bijušajam dubultaģentam Sergejam Skripaļam.

Vācijas amatpersonas Briselē informējušas pārējo 26 ES valstu pārstāvjus par situāciju ap Navaļniju, kas šobrīd ārstējas Berlīnē.

Krievijai jāveic "rūpīga, caurskatāma" izmeklēšana saistībā ar 44 gadus vecā Navaļnija saindēšanu, sacīja ES pārstāvis sakariem ar presi ārlietu jautājumos Peters Stano.

"Mēs vēlamies redzēt, ka vainīgie tiek saukti pie atbildības, bet, lai tas notiktu, ir jāveic izmeklēšana un ir jābūt rezultātiem," žurnālistiem Briselē sacīja Stano, atbildot uz jautājumu, vai kā reakcija uz notikušo tiks noteiktas sankcijas.

"Mēs tur vēl neesam, tāpēc ir sarežģīti runāt par sodu, ja nav atbildīgā."

Maskava apliecinājusi, ka ir gatava sadarboties ar Vāciju, tomēr uzstāj, ka nav iemesla notikušajā vainot Krievijas valsti.

Stano sacīja, ka ES negrasās apsteigt izmeklēšanu, tomēr pauda šaubas par izredzēm, ka Krievijas izmeklēšanai būs vērā ņemami rezultāti.

"Es varu vienīgi no pagātnes atcerēties, ka Navaļnijs nav pirmais, kas kļuvis par upuri šādam gļēvam un necilvēcīgām slepkavības mēģinājumam," sacīja Stano.

"Mēs esam pieredzējuši, kā Krievijā tiek nogalināti citi cilvēki, citas opozīcijas balsis apklusinātas - Anna Poļitkovska, Sergejs Magņitskis, Boriss Ņemcovs. Vai mums bija apmierinoši rezultāti šo slepkavību izmeklēšanā? Līdzšinējais veikums ir ļoti neapmierinošs," atzina amatpersona.

Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā, Krievijas Sibīrijas reģionā, bet divas dienas vēlāk pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika Charite.

Pagājušās nedēļas sākumā klīnika paziņoja, ka Navaļnijam konstatēta saindēšanās ar holinesterāzes inhibitoriem, bet tobrīd ārsti atzina, ka pagaidām nav zināms, kādai tieši vielai Navaļnijs ticis pakļauts.

Kā trešdien pavēstīja Vācijas valdība, tagad iegūti neapgāžami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar ķīmisku nervu reaģentu, kas pieder Novičok grupai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē