Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kaljulaida pēc tikšanās ar Putinu: Mēs daudz runājām par sarežģītiem tematiem

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida ceturtdien pēc tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu Maskavā paudusi vēlmi uzaicināt viņu apmeklēt Igauniju, kad nākamgad Tartu notiks kārtējais Pasaules somugru tautu kongress.

"Vienojāmies uzturēt kontaktus," rezumējot tikšanos, norādījusi prezidente.

"Tikšanās bija ļoti laba. Mēs daudz runājām par sarežģītiem tematiem un īpaši grūtos brīžos izrādījām savstarpēju cieņu," viņa piebildusi.

Kā pastāstījusi Kaljulaida, tikšanās laikā apspriesti jautājumi, kas skar Ukrainu un Gruziju, un viņa šai ziņā ieturējusi Eiropas Savienības (ES) nostāju.

"Mēs runājām par situāciju Ukrainā, runājām par situāciju Gruzijā, un es sacīju, ka abās šajās valstīs esmu bijusi pie pašas konflikta līnijas un runājusi ar cilvēkiem caur dzeloņdrātīm un barjerām. Mēs runājām par to, kādi nākotnē varētu būt šo konfliktu risināšanas scenāriji. Dabiski, es ik solī uzsvēru ES nostāju, pie kuras Igaunija turas kā ES dalībvalsts."

Pēc prezidentes teiktā, diskusijā par ekonomikas jautājumiem atzīts, ka arī sankciju režīma ietvaros ir jomas, kurās starp Igauniju un Krieviju iespējams attīstīt ekonomisko sadarbību.

Prezidenti pieskārušies arī jautājumiem, kas saistīti ar gāzesvadu Nordstream 2, un Kaljulaida skaidrojusi Putinam Igaunijas nodomu atslēgties no tā dēvētā BRELL elektroapgādes loka, kas Baltijas valstis savieno ar Baltkrieviju un Krieviju.

"Sacīju, ka 1960.gadā celtajam savienojumam vajadzīga pamatīga rekonstrukcija, un šo darbu mums vieglāk paveikt rietumu virzienā, lai pievienotos Centrāleiropas tīkliem, jo šos projektus atbalsta ES," viņa stāstījusi žurnālistiem. "Tehniski apspriedām arī Nordstream 2. Atzinām, ka galvenais nav tas, kam pieder gāze, bet - lai tirgus būtu brīvs."

Skarts arī jautājums par Igaunijas un Krievijas robežlīgumu, un Kaljulaida atzinusi, ka nekāda progresa šai ziņā diemžēl nav, ka divi Igaunijas parlamenta sasaukumi spēruši soļus pretī Krievijai, bet atbildes soļu tā arī nav bijis.

"Es par to atgādināju. Teicu atklāti - nezinu, vai mūsu jaunā sasaukuma Rīgikogu ir gatavs jaunam diskusiju raundam jautājumā par robežlīguma ratificēšanu. Taču arī bez tā cilvēku kustība pāri robežai notiek, norisinās kultūras sadarbība," paziņojusi Kaljulaida. Uz žurnālistu jautājumu, kādas tad ir izredzes attiecībā uz robežlīgumu un ko sacījis Krievijas prezidents, viņa atbildējusi, ka Putins apsolījis sadarboties.

Igaunijas prezidente arī atgādinājusi, ka viņas valsts kandidē uz ANO Drošības padomes nepastāvīgās dalībvalsts statusu, un pārrunājusi šo jautājumu ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

"Putins sacīja, ka, viņaprāt, man bijis grūti izšķirties par šo tikšanos. Es viņam parādīju pētījumus, kas liecina, ka mūsu ļaudis atbalsta šo soli," viņa izteikusies.

"Krievijas puse nevedināja uz diskusijām par sāpīgiem tematiem, piemēram, par valodas jautājumiem un diskrimināciju. Es pati viņiem izstāstīju, kāda pie mums ir situācija," stāstījusi Kaljulaida.

Pēc Igaunijas prezidentes sacītā, mierīgais sarunas tonis viņu neesot pārsteidzis.

"Es biju gatava, ka tikšanās būs racionāla," viņa paziņojusi, piebilstot, ka tā bijusi "absolūti parasta tikšanās".

Putins tikšanās laikā norādīja, ka Krievijai un Igaunijai "objektīvi ir kopīgas intereses saistībā ar Baltijas jūras reģionu", kas skar gan drošības jautājumus, gan ekoloģijas, transporta un tranzīta jomu. Vienlaikus viņš izteicās, ka kontaktu trūkums starp kaimiņvalstīm uzskatāms par neveselīgu situāciju un "rezultātā preču apgrozījums pēdējo gadu laikā krities vairāk nekā par 50%," tiesa gan, pēdējā gada laikā tas atkal kāpis par 17%.

Kā ziņots, marta nogalē kļuva zināms, ka Igaunijas prezidente 18.aprīlī apmeklēs Maskavu darba vizītē saistībā ar renovētās Igaunijas vēstniecības ēkas atklāšanu. Par to, ka šīs vizītes laikā viņa gatavojas arī tikties ar Putinu, tika paziņots aprīļa sākumā, bet informācija par tikšanās saturu teju līdz pēdējam brīdim bija visai skopa.

Kā ceturtdien norāda laikraksts Postimees, iespējams, ka Kaljulaidas un Putina tikšanos palīdzējusi veicināt Krievijas pareizticīgā baznīca, jo Igaunijas vēstnieks Maskavā vairākus mēnešus intensīvi ticies ar tās vadību.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Robis
R
jeb kādas tikšanās un sarunas manuprāt labākas par kariem: Tikai te jautājums: Vai sarunās tiek aplūkotas katras valsts svarīgākas problēmas no abu pušu interešu viedokļa..
Irlielāmērāticams
I
ka militāristi un tie, kuri profitē uz saspīlējuma uzturēšanu būs ļoti neapmierināti... autoritatīva persona skaidri pateica, ka nav redzējusi nedz Putina ragus, nedz asti. Un runājis arī Putins esot normāli, mierīgi un racionāli, kas elles pavēlniekam un ļaunuma iemiesojumam nemaz nav raksturīgi. Secinājums - lai kas arī motivēja Igaunijas prezidenti tikties ar Krievijas prezidentu, viņa ir pelnījusi cieņu un atzinību.
Ass
A
Re ka igauniete atklāja kapec mūsu prez. nebrauc uz Maskavu-tur ir jārunā !!! un vel par sarežģītiem jautājumiem !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē