Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kaljulaida: Pilsoniskās kustības mudina politiķus risināt klimata krīzi

Klimata pārmaiņas un vides degradācija ir viena no dažām lietām, par kurām mums ir jāuzņemas kolektīvā atbildība un kopīgie centieni jau iepriekš ir atmaksājušies, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas sesijā trešdien sacījusi Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, uzsverot, ka pilsoniskās kustības mudina politikas veidotājus risināt klimata jautājumus.

"Mēs atbalstām uzskatu, ka mūsu planētas glābšana ir arī ikviena cilvēka pilsoniskā atbildība. Piemēram, otrajā vispasaules talkā sestdien otro gadu pēc kārtas vairāk nekā 20 miljoni cilvēku, un to skaitīšana turpinās, iesaistījās pilsoniskā kustībā, kas sākās Igaunijā un izplatījusies 179 valstīs un teritorijās, ieskaitot Antarktīdu," viņas teikto citēja Igaunijas prezidenta kancelejas preses dienests. 

Kaljulaida piebilda, ka Igaunijas tehnoloģiju sektors ir parakstījis memorandu ar globālām ambīcijām, solot līdz 2030.gadam savā darbībā ieviest klimata neitralitāti. 

"Tās pie sarunu galda sniedz nopietnu tirgus spēku un arī jaunuzņēmumu domāšanu, tostarp spēku ātri un globāli mobilizēt cilvēku masas. Šo spēju var arī izmantot arī masu mobilizācijai laba mērķa vārdā, īstu pārmaiņu veidošanai. Klimata neitralitātes solījums ir atvērts visiem jaunuzņēmumiem un citām zaļi domājošām kompānijām, kas gatavas atbalstīt tautas kustību mūsu planētas glābšanai. Šodien - nedēļu pēc procesa sākšanas - parakstītāju skaits jau ir vairāk nekā dubultojies un izplatījies ārpus Igaunijas robežām, tagad aptverot vairāk nekā 70 kompāniju no visas Eiropas," klāstīja Igaunijas prezidente. 

"Mums šādas pilsoniskās kustības cita starpā ir nepieciešamas, lai atgādinātu politikas veidotājiem, ka joprojām pastāv ideālisms, gatavība rīkoties pašreizējās cilvēces un bērnu, kas vēl tikai dzims, labā. Tas ļauj mums, politiķiem, atvēlēt resursus klimata pārmaiņu apturēšanai, kas nenovēršami sasniegs un, visticamāk, pārsniegs 1% no pasaules iekšzemes kopprodukta," teica Kaljulaida. 

"Mums ir viens labs piemērs, kad mūsu kolektīvie centieni atmaksājās, no kura mācīties. 1987.gadā mēs vienojāmies aizsargāt ozona slāni, pakāpeniski atsakoties no vairākām vielām, kas ir atbildīgas par ozona slāņa noārdīšanos. Tā rezultātā ozona caurums virs Antarktīdas lēnām ir samazinājies," atgādināja Igaunijas prezidente. 

Īstas daudzpusīgas, patiesas un ideālu domāšanas cilvēces labā trūkums kavē mūsu globālo centienu pozitīvo ietekmi, viņa piebilda. 

Daudzpusīgums nav nekas cits, kā līdzcietības izrādīšana citu liktenim, sacīja Kaljulaida. 

"Mums izrādīja līdzcietību, kad mēs atguvām savu neatkarību un atjaunojām savu valsti. Mēs esam gatavi atdot šo mums līdzcietības izrādīšanu, gatavi 2020.-2021.gadā ieņemt vēlētu vietu pie vissarežģītākā starptautiskās sadarbības galda - Drošības padomē," viņa teica. 

Uzrunas ANO Ģenerālās asamblejas laikā Kaljulaida bija tērpusies kleitā ar Antarktīdas attēlu, lai pievērstu uzmanību klimata krīzei un reģiona ap Dienvidpolu nozīmei. Polārie reģioni ir globālās sasilšanas frontes līnija, jo tie ir jutīgi un unikāls biotops, tviterī rakstīja Kaljulaida.  

Top komentāri

Globālistu mafija
G
https://youtu.be/5xs0LVBK1YQ Marksisti šantažē Rietumu civilizāciju, piesedzoties ar bērniem.
melnais humors
m
Vai viņa tiešām ir tik aprobežota, ka nesaprot, ka visa šī klimatgeita ir tikai un vienīgi milzīga krāpšana? Nu nevar sievietēm dot varu - viņas priekš tā ir par stulbu!!!
trusis nejaukais
t
kaarteejie meli - taas nav pilsoniskaas kustiibas, bet finanseeti un organizeeti centieni ieguut varu iebiedeejot pilsonjus ar pasaules galu un beernu naakotni balstoties uz tendencioziem "zinaatnes peetiijumiem" kas izrauti no konteksta un tamliidziigi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē