Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tēma

Laipni lūgti Tiffany © DIENA

Pirms 185 gadiem Ņujorkā durvis vēra mūsdienās slavenās juvelierizstrādājumu firmas Tiffany pirmais veikaliņš. Tolaik izkārtne vēstīja, ka tajā iespējams iegādāties kancelejas piederumus un modes preces.

No kokiem līdz vēlēšanu biļeteniem © DIENA

Ģimenes un influenceru ietekme, Stambulas konvencijas ratifikācija un atbildīga politika jeb cik svarīga politika ir jauniešiem, kāpēc iet vai neiet vēlēt, un kas ir noteicošais viņu politiskajā izvēlē? Rakstu sēriju par partiju piedāvājumu un citiem ar politiku saistītiem jautājumiem pirms 14. Saeimas vēlēšanām noslēdzam ar vairāku jauniešu diskusiju par to, kā uz šo procesu skatās jaunie un vēl tikai topošie vēlētāji.

Sāpīgi bija parakstīšanas brīdī © DIENA

Skeletona leģenda Martins Dukurs (38) paziņojis par sportista karjeras beigām un iekļaušanos Lielbritānijas treneru korpusā. SestDienai viņš stāsta par izdarīto izvēli, bezjēdzīgo ledus trašu būvniecību un nepieciešamajām pārmaiņām skeletonā.

Ziedoši un skaisti © DIENA

Šogad vasara nāca lēni un tā kā negribīgi, līdz pēkšņi ziedu pumpuri burtiski uzsprāga, beidzot iestājoties patiešām siltam un saulainam laikam. Augu ziedēšanas krāšņums parkos un dārzos dažādās vietās Latvijā vērojams visu vasaru, un par to, kas nepagūts vai jau nokavēts tagad, ir vērts neaizmirst nākamgad, jo koši zied ne tikai botāniskie dārzi Rīgā un Salaspilī, bet nu jau jebkuram interesentam atvērti arī piļu un muižu parki un ielūkoties ir iespēja arī privātās kolekcijās.

Spēles maiņa Baltijas jūras reģionā © DIENA

Jau tagad skaidrs, ka Somijas un Zviedrijas iestāšanās NATO būtiski mainīs Baltijas jūras reģiona drošību, taču tieši kādu pienesumu abas Ziemeļvalstis varētu sniegt, un ko tas varētu nozīmēt Latvijai?

Protestē klusējot © DIENA

Vēlētāju līdzdalība krītas katrās Saeimas vēlēšanās. Nav jēgas balsot, tāpat nekas nemainās – tie ir tradicionālie argumenti vai drīzāk attaisnojumi, kādēļ pilsoņi neaiziet līdz urnai. Bet ko īsti nozīmē jēga balsot? Vai tie ir patiesie iemesli, kādēļ aktivitāte krīt? Un kam galu galā tas ir izdevīgi? SestDiena sāk rakstu sēriju pirms 1. oktobrī gaidāmajām 14. Saeimas vēlēšanām, lai iepazīstinātu ne tikai ar politisko partiju šās reizes piedāvājumu, bet arī noskaidrotu politiskā procesa problēmas un aktuālos jautājumus Latvijā.

Ieva skaistumam, žūžainis – pret klepu © DIENA

Senču gudrība vēsta, ka vasaras sākums līdz saulgriežiem ir labākais brīdis, lai ievāktu dažādus augus tējām, jo šajā laikā tie esot īpaši bagāti ar aktīvajām vielām. RSU docētāja Inga Sīle etnobotānikas pētījumā noskaidrojusi, cik pamatoti no mūsdienu medicīnas viedokļa ir latviešu tautas ticējumos minētie apgalvojumi par ārstniecības augiem.

Ticējumu "mistikas" plīvuru atverot © DIENA

Sēdēt uz zemes drīkst tikai pēc pērkona, Septiņu gulētāju dienā var prognozēt turpmākos laikapstākļus, lietaina Katrīnas diena nozīmē salu Andrejos... Cik gan daudz šajos apgalvojumos ir taisnības? Kā tos izskaidrot, un ko mūsdienu zinātne saka par senču novērojumiem?

Tas notika Līgo vakarā © DIENA

Latviešiem Līgo vakars tradicionāli ir laiks, kad ikdienas rūpes jāliek pie malas un jānododas svinēšanai. Taču citur pasaulē dažādos laika posmos 23. jūnijā notikušas itin nozīmīgas un interesantas lietas.

Analītika kā kustīgs mērķis © DIENA

SestDiena sāk rakstu sēriju Atskaites punkts, kurā rosināsim diskusiju par mediju spēju nekļūdīgi analizēt notikumus, lai tos kvalitatīvi un savlaicīgi pasniegtu sabiedrībai. Pirmajā rakstā kopējo situāciju mediju vidē un to ietekmējošos faktorus ieskicē sabiedrisko mediju ombuds, Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātes docētāja un vadošā pētniece Anda Rožukalne.

Atdzīvināt laukus © DIENA

Lauku miers daudzus arvien ātrāk skrienošajā pasaulē vilinājis arī iepriekš. Tomēr alkas pēc sava zemes stūrīša pastiprinājušās kovidlaikā, kas mūs ieslēdza četrās sienās. Vai romantiķiem bez naudas vispār laukos ir ko darīt? Ar ko jārēķinās, iegādājoties māju dziļi mežā vai lauka vidū? Varbūt tikai jāļaujas un viss notiks? Katram atbildes uz šiem jautājumiem būs citādas .

Pagrieziena punktā © DIENA

Latvijas futbola virslīgas valdes priekšsēdētājs Maksims Krivuņecs par NASA līmeni futbolā, stereotipiem un to, kur futbolā Latvijā pieļautas lielākās kļūdas.

Sēlijas gaišā mala © DIENA

Baznīcu nakts un diena, kas šogad risināsies 28. maijā, piedāvā visus virzienus, bet bērnības nostalģija izlūkbraucienā aizved uz leišmales pusi – tur sakrālās pieturvietas pārsteidz ar māksliniecisku dažādību, intensīvu līdzpārdzīvojumu un atšķirīgiem likteņiem. Šie dievnami ir gan bijuši atvērti bez pārtraukuma, gan piesmieti un atdzimuši, gan vēl gaida savu Dieva doto iespēju. Uzrunā visi – Ērberģe atklāj kādu īpašu noslēpumu, Birži pārsteidz ar jaunības spēku un varēšanu.

Sprādzienbīstamie pieminekļi © DIENA

Austrumeiropas valstu attieksme pret pieminekļiem II pasaules kara laika posma padomju karavīriem līdz šim lielā mērā bijusi atkarīga no tā, ko šie pieminekļi simbolizē sabiedrības acīs, kā arī no dažādām vēsturiskajām niansēm. Kāda ir attieksme pret redzamākajiem šāda veida monumentiem dažādās mūsu reģiona valstīs?

Skatīties no putna perspektīvas © DIENA

Ideja par grāmatu "Vara un ticība. Ceļojums uz skaistākajām baznīcām un klosteriem Eiropas austrumos no Jeruzalemes līdz Ziemeļnorvēģijai" Rihardam Bērugam ienākusi prātā tieši Rīgā. Pirms trim gadiem, piedaloties vecticībnieku dievkalpojumā Rīgas Grebenščikova dievnamā, viņš saprata: es dodos ceļā! Viņa dzīve starp Latviju, Norvēģiju un Svanetiju Gruzijā tam nebija šķērslis, neapturēja ne kovids, ne ceļojumu maršruts caur "karstajiem" punktiem. Grāmatā iekļautas 80 svētvietas, bet stāsts nav par vēsturi – tā ir šodiena, dzīvi cilvēki, individuāli likteņi un globālas tendences, kam īpašu aktualitāti piedod arī Ukrainā notiekošais karš.

FOTO: Tauru pēcteču miera osta © DIENA

Ķemeru Nacionālā parka Dunduru-Melnraga pļavās Slampes upītes ielokā jau krietni pirms astronomiskā pavasara iestāšanās bija jaušama dabas atmodas elpa. Ainava gluži kā Purvīša gleznās, tikai bez sniega baltuma, vien ar ledus vižņiem šur un tur. Arī pļavu iemītniekiem – taurgovīm – pavasaris jau sācies, un teliņi atskrējuši agrāk nekā citugad. Savvaļas zirgi, kas ganās turpat, ar pēcnācējiem nesteidzas, taču arī tie jau drīz būs klāt.