Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Tēma

"Zaļie cilvēciņi" un citi XXI gadsimta algotņi © DIENA

Vagner grupējums Ukrainā izgaismojis un licis runāt par militāro algotņu priekšrocībām un ēnas pusēm. Kā īsti pasaule nonāca līdz "zaļajiem cilvēciņiem", kā veidojušies mūsdienu algotņu formējumi, un kādas priekšrocības tie dod valstīm, kas izmanto to pakalpojumus.

S ••• O - - - S ••• sauciens pēc palīdzības © DIENA

Pirms 115 gadiem stājās spēkā starptautiskā vienošanās par SOS radiosignālu, ko raida avārijas situācijā nonākušie kuģi. Atsevišķas valstis gan vēl labu laiku izmantoja alternatīvus signālus, un tā pa īstam SOS tika akceptēts vien pēc Titānika katastrofas 1912. gadā

Rietumberlīni glābj no padomju blokādes © DIENA

Pirms 75 gadiem Padomju Savienība sāka Rietumberlīnes blokādi, uz ko Maskavas nesenajiem sabiedrotajiem Otrajā pasaules karā nācās atbildēt ar bezprecedenta humānās palīdzības piegādi pilsētai – šī operācija tika iedēvēta par Berlīnes gaisa tiltu.

No plūdiem līdz putekļiem © DIENA

Ko laikapstākļos iezīmējis pirmais pusgads, kādi solās būt saulgrieži un visa šī vasara? Un cik daudz pie debesjumā notiekošā vainojamas klimata pārmaiņas?

Uzaudzis starp mašīnām © DIENA

Rallija braucējs Mārtiņš Sesks nedēļas nogalē būs Latvijas galvenā cerība Eiropas čempionāta posma sacensībās Tet Rally Liepāja.

Pamudinājums publiskot evolūcijas teoriju © DIENA

Pirms 165 gadiem britu dabas pētnieks Čārlzs Darvins saņēma vēstuli no gados krietni jaunākā kolēģa Alfreda Volesa, kurš tobrīd atradās tālajā Malajas arhipelāgā. Vēstulei pievienotais Volesa zinātniskais raksts pārliecināja Darvinu par to, ka pienācis pēdējais brīdis publicēt arī savus uzskatus par evolūciju – teoriju, kuras formulēšanai un izstrādāšanai viņš bija veltījis vairāk nekā 20 gadu.

Domas fiziski sāp © DIENA

Amerikāņu zinātnieki eksperimentā pierāda, ka darba vietā piedzīvots psiholoģisks stress var likt ķermenim sāpēt.

Tauku dedzināšanas proteīns © DIENA

Slaiduma līdzekļu meklēšana pasaulē piedzīvo īstus ziedu laikus, un zinātnieki regulāri nāk klajā ar jaunām metodēm, kā atbrīvoties no liekā svara.

Elektrība no mitra gaisa © DIENA

Amerikāņu zinātniekiem izdevies radīt metodi, kā no gaisā esošajām ūdens molekulām prognozējamā veidā savākt elektrisko lādiņu.

Demokrātiska diskusija visiem © DIENA

Cēsīs 9. un 10. jūnijā risināsies nu jau par labu tradīciju kļuvušais festivāls Lampa 2023. Festivāla direktore Ieva Morica uzsver: tā ir iespēja vienuviet satikt visdažādākos sarunu biedrus un izbaudīt daudzveidīgus sarunu formātus, meklējot atbildes uz sev un visai sabiedrībai būtiskiem jautājumiem.

Haoss, skandāli un milzu tēriņi Kleopatrai © DIENA

Pirms 60 gadiem Ņujorkas kinoteātros sāka demonstrēt tobrīd pasaulē visdārgāk izmaksājušo filmu Kleopatra. Tās uzņemšanas process bija katastrofāls un gandrīz noveda līdz bankrotam kinostudiju 20th Century Fox, bet publikas uzmanību krietni vairāk par pašu filmu piesaistīja divu tās galveno zvaigžņu – Elizabetes Teilores un Ričarda Bērtona – romāns.

Riskētājiem patīk asums © DIENA

Asi ēdieni ir specifiski – ne visiem tie patīk, jo pikantā garša burtiski var radīt dedzināšanas sajūtu mutē. Taču daļai cilvēku tie garšo, un nu zinātnieki nojauš, kādēļ.

Zanzibāra slēdz lielo vergu tirgu © DIENA

Pirms 150 gadiem britu uzstājība piespieda Zanzibāras sultānu Bargašu bin Saīdu piekrist slēgt šīs salas vergu tirgu – tolaik lielāko ne tikai Austrumāfrikā, bet arī visā pasaulē.

Radošajiem jāguļ diendusa © DIENA

Pirmoreiz apciemojot Eiropas dienvidus vasaras svelmē, daudzi ziemeļnieki brīnās par vietējiem, kuri guļ diendusu. Taču amerikāņu veikts pētījums apliecina, ka arī mums nenāktu par ļaunu atjaunot šo senču piekopoto, taču kapitālisma izskausto ieradumu.

Glaimi neiepriecina © DIENA

Glaimotāji tomēr nav cieņā nekur, pat ja atsevišķiem cilvēkiem patīk atrasties kompānijās, kur apkārtējie nemitīgi pielien.