Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tēma

Mona Liza atgriežas vēl slavenāka © DIENA

Pirms 110 gadiem Florencē tika uzieta divus gadus iepriekš no Luvras muzeja nozagtā Leonardo da Vinči glezna Mona Liza. Interesanti, ka tieši šī zādzība, kas it kā tikusi veikta patriotisma vārdā, lai panāktu mākslas darba atgriešanos Itālijā, padarīja to par vienu no slavenākajām gleznām visā pasaulē

Kulta statuss zudis © DIENA

Cilvēku interesei par savulaik kulta preces statusā pabijušajiem viedajiem sakaru līdzekļiem stabila lejupslīde.

Pirmais telefons Baltajā namā © DIENA

Pirms 145 gadiem saskaņā ar ASV 19. prezidenta Raterforda Heisa rīkojumu viņa rezidencē Baltajā namā tika ierīkota telefona līnija. Bieži izmantot tālruni Heisam gan nebija iespēju, jo telefona abonentu skaits tolaik bija pavisam niecīgs.

Kādēļ no vīna sāp galva © DIENA

Sarkanvīns ir viens no tiem noslēpumainajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kura augstāka kvalitāte vēl nenozīmē paglābšanos no galvassāpēm nākamajā dienā.

Gleznot tuvību. Baltijas aplis © DIENA

Apliecinot reģionālo spēku, uz Latvijas kinoekrāniem nonākusi Annas Hintsas par dokumentālo terapiju sauktā filma Melnās pirts māsība. Šis darbs ir ne tikai viens no šā gada lielākajiem notikumiem Baltijas kino, bet arī iezīmē patlaban tik aktuālo "sievietes balsi" reģiona kinodarbos.

Vīriešiem jāzaudē laimes vārdā

Lai iepriecinātu mazus bērnus un motivētu viņus attīstīt prasmes, pieaugušie mēdz apzināti zaudēt atvasēm prāta vai veiklības rotaļās.

Prioritāte – bērni © DIENA

Bērnu slimnīcas fonds Latvijā ir plaši pazīstama organizācija, kas, gan palīdzot ar atbalstu konkrētiem bērniem, gan mēģinot risināt sistēmiskas problēmas bērnu veselības un labklājības jomā, darbojas nu jau vairāk nekā divdesmit gadu. Fonda vadītāja Liene Dambiņa atzīst: panākts jau daudz, taču ne mazāk darāmā vēl priekšā.

Latviešos arī mednieku vācēju gēns

Latviešu tieksmei kopš vasaras vidus līdz vēlam rudenim klejot pa mežiem sēņu meklējumos varētu būt ģenētisks cēlonis. Apkopojot Latvijas iedzīvotāju genoma informāciju, pētnieki atklājuši mednieku vācēju gēna klātbūtni, kas ir retums mūsdienu Eiropas iedzīvotāju kopienā. Šis gēns atrodams arī otrā baltu tautā – lietuviešos.

Veido "dzīvo skaņu" © DIENA

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki sadarbībā ar partneriem patlaban izstrādā vakuuma mikrotriodi, ko varētu izmantot audioelektronikas pastiprinātājos, lai radītu "dzīvās skaņas" efektu.

Kultūras mantojuma klīnika © DIENA

Laika zoba apskādēta porcelāna tasīte, glezna, sakta vai tautastērps, ko nevar salabot paša rokām, tāpēc vajadzīga speciālista palīdzība. Kur to meklēt? Tāda vieta ir Jelgavas vecpilsētas kvartālā. Par Vecpilsētas māju dēvētās ēkas vienā no spārniem tagad atrodas ekspozīcija, kas stāsta par senās Jelgavas interjera un būvniecības tendencēm, amatniecību un sadzīvi, otrā spārnā – Zemgales Restaurācijas centrs. Tajā kultūras mantojuma priekšmetiem tiek dota jauna elpa – ne tikai pilsētas muzeja krājuma, bet arī privātpersonām piederošajiem.