Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tēma

Par atmiņām jādomā © DIENA

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams, neirozinātnieki beidzot atminējuši mīklu, kādēļ tā.

Dziesmu teksti – primitīvāki © DIENA

Vai, klausoties radio, jums šķiet, ka mūsdienu dziesmas kļuvušas pliekanākas un banālākas? Tā nepavisam nav padzīvojušu cilvēku nicīga izturēšanās pret visu moderno.

Anglijas futbola melnā diena © DIENA

Pirms 35 gadiem notika viena no lielākajām traģēdijām Anglijas futbola vēsturē. Ļaužu drūzmā, ko bija izraisījusi policijas nekompetence (tas gan noskaidrojās krietni vēlāk), gāja bojā 96 cilvēki – Šefīldas stadionā Hillsborough notikušās futbola spēles apmeklētāji.

Mūžīgā jaunība slēpjas gauskājos © DIENA

Mikroskopiskie, skarbā vidē izdzīvot spējīgie radījumi ir apveltīti ar spēju draudu gadījumos iemigt un apturēt šūnu novecošanu. Iespējams, viņu izpēte var palīdzēt arī cilvēkiem.

Trešā persona © DIENA

Valsts policija: "Trešo dzimti latviešu valodā mēs neieviesīsim, bet trešo personu ikvienā potenciāli seksuālā aktā gan!"

Vīrieši – lielāki "kaķu cilvēki" © DIENA

Rietumu sabiedrības kolektīvajā apziņā dzīvnieku mīlestība ir "sieviešu specialitāte". Mājdzīvniekus iemīļojušas gan jaunas skolnieces, gan rūdītas "kaķu tantes", par četrkājainajiem draugiem rūpējoties gluži kā par saviem bērniem.

ABBA zvaigzne popmūzikas debesīs © DIENA

Pirms 50 gadiem Eirovīzijas dziesmu konkursā uzvarēja zviedru kvartets ABBA ar dziesmu Waterloo. Šis panākums bija lielisks tramplīns starptautiskas popularitātes iegūšanai, un zviedri iespēju neizniekoja, kļūstot par vienu no pasaules slavenākajām popgrupām pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu otrajā pusē un astoņdesmito sākumā

Būt blakus un rūpēties © DIENA

Pavisam nejauši 2017. gadā Linda Penēze vietnē Facebook ieraudzīja kāda Bērnu slimnīcā esoša mazuļa mammas ierakstu ar lūgumu ziedot rotaļlietas un citu nepieciešamo bērnunama bērniņam no blakus palātas, kurš ārstniecības iestādē bija pavisam viens. Šī ziņa deva ierosmi iniciatīvai Lielas rūpes par mazajiem, kas nu jau vairāk nekā sešus gadus nodrošina auklīšu pakalpojumus mazuļiem, kuri dažādu iemeslu dēļ slimnīcā ārstējas vieni, bez pavadošā pieaugušā

Dzelzs dāma pār Parīzi © DIENA

Pirms 135 gadiem oficiāli tika atklāts Parīzē uzbūvētais vairāk nekā 300 metru augstais tornis, kas kalpoja kā ieejas vārti 1889. gada Pasaules izstādes teritorijā. Kopš tā laika celtne, kas nosaukta tās galvenā būvnieka Gustava Eifeļa vārdā, kļuvusi par neatņemamu Parīzes ainavas sastāvdaļu un tūristu magnētu.

Tilts uz Austrumiem © DIENA

"Dievs uzzīmē visus ceļus" – ir pārliecināts tēvs Andžejs Madejs, kurš 27 gadu laikā izveidojis plaukstošu katoļu saliņu islāmticīgajā Turkmenistānā. Viņa pāri plūstošajā cilvēkmīlestībā sildās katrs satiktais un vairāk nekā 70 gadu vecums nav šķērslis noturēt vismaz astoņus dievkalpojumus nedēļā – krievu un angļu valodā. Arī Latvijai viņš ir īpašs cilvēks. Šeit, Vatikāna vēstniecībā, ir izgatavots krusts, kas iezīmē Kārļa Ulmaņa kapavietu Tirkmenbaši (bijusī Krasnovodska) – ko nespēja politika, to paveica Dieva neizdibināmie ceļi

Lieldienu salai sava rakstība © DIENA

Lieldienu priekšvakarā saņemtas aizraujošas ziņas no Lieldienu salas – tās iezemieši izdomājuši savu rakstību ilgi pirms eiropiešu ierašanās.

Ledusskapja magnēti labam noskaņojumam © DIENA

Ledusskapi nosējušie krāsainie magnētiņi ar ainām no apmeklētajām valstīm ar laiku var traucēt atvērt durvis un piekļūt ēdienam, taču tiem ir ārkārtīgi liela nozīme laba noskaņojuma uzturēšanā.