Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pasaulē

Gaida veiksmīgus finanšu rādītājus © DIENA

Labvēlīga pasaules tautsaimniecības situācija rada pozitīvu atspaidu arī biržas kompāniju finanšu rādītāju progresijai. Šobrīd nevar izslēgt iespējamību, ka dažādu kompāniju peļņas rādītāju ziņā šis gads var izrādīties veiksmīgākais pēc iepriekšējās finanšu krīzes.

ECB atņem atļauju Igaunijas bankai Versobank

Eiropas Centrālā banka (ECB) pēc Igaunijas Finanšu uzraudzības dienesta ierosinājuma atsaukusi bankai Versobank atļauju darboties kā kredītiestādei. Atļauja atsaukta sakarā ar nopietniem un ilgstošiem normu pārkāpumiem, it īpaši attiecībā uz naudas atmazgāšanas novēršanu un terorisma finansēšanas apkarošanu.

Krievijas gāze pret Ukrainas ekonomiku © DIENA(7)

Lai arī Stokholmas arbitrāžā ir noslēgusies Krievijas un Ukrainas gāzes kompāniju Gazprom un Naftogaz savstarpējo prasību izskatīšana, šajā strīdā pagaidām ir liekams tikai daudzpunkts. Gazprom no Ukrainas kompānijas vēlējās piedzīt 37 miljardus dolāru ( 29,80 miljardi eiro), bet Naftogaz no Gazprom – 17 miljardus dolāru. Abu prasību iznākums ir par 2,56 miljardiem dolāru par labu Naftogaz, tomēr Gazprom, visticamāk, gatavojas apstrīdēt strīda par gāzes tranzītu iznākumu, kur arbitrāža lēma par labu Naftogaz no Krievijas kompānijas piedzīt 4,63 miljardus dolāru.

BMW pērn guvis rekordlielu peļņu

Vācijas autobūves kompānija BMW pērn strādājusi ar 8,7 miljardu eiro tīro peļņu, kas ir visu laiku augstākais līmenis uzņēmuma vēsturē, teikts ceturtdien publiskotajā autoražotāja paziņojumā.

Igaunija iet pati savu ceļu © DIENA(7)

Igaunija mūsu valstī daudzkārt tikusi atzīta par pozitīvo paraugu, kam vajadzētu līdzināties. Arī visas Baltijas mērogā Igaunija tiek uzskatīta par valsti ar augstāko dzīves līmeni, līdzsvarotāko situāciju darba tirgū un labāk sakārtoto uzņēmējdarbības vidi. Turklāt mūsu ziemeļu kaimiņvalsts tiek slavēta arī par moderno tehnoloģiju prasmīgu izmantošanu daudzās jomās – sākot no e-risinājumiem vietējo iedzīvotāju saziņai ar publisko sektoru un beidzot ar interesantu apskates objektu popularizēšanu internetā, par Igauniju ieinteresējot ārvalstu tūristus.

Uzņēmēji Latvijas pārstāvniecības atvēršanā Silīcija ielejā redz finansiālas iespējas

Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības atvēršana Silīcija ielejā ir finansiāli nozīmīgs atbalsts uzņēmumiem no Latvijas, jo citādi viņiem nāktos sava biznesa attīstībai domāto naudu tērēt, piemēram, biroja īrei Sanfrancisko, kas ir viena no dārgākajām pilsētām pasaulē, tā svētdien telekanāla LNT raidījumam Ziņu TOP 10 atzina vairāki pašmāju uzņēmēji.

Kravas paliek pie savējiem © DIENA

Kravu apgrozījums Krievijas jūras ostās 2017. gadā pieaudzis par 9%, salīdzinot ar 2016. gadu, un sasniedzis 786,97 miljonus tonnu, vēsta Krievijas Jūras ostu asociācija. 606,5 miljonus tonnu (+6,9%) veido eksporta kravas, 36,1 miljonu tonnu (+14,2%) – imports, 86 miljoni tonnu (+19,5%) ir kabotāžas kravas (iekšzemes kravu pārvadājumi), bet 58,2 miljoni tonnu (+14%) – tranzīta kravas. Krievijas amatpersonas prognozē, ka šogad turpināsies kravu apgrozījuma pieaugums, kopējam rādītājam pārsniedzot 800 miljonus tonnu. Apgrozījuma pieaugums, pat pēc vispieticīgākajām prognozēm, gaidāms vismaz 5% apmērā.

Melnais zelts kļūst dārgāks © DIENA(1)

Pēdējos trīs četrus gadus pasaules naftas tirgū varētu salīdzināt ar amerikāņu kalniņiem. Vēl 2014. gada vasarā, kad teroristiskā organizācija Islāma valsts guva militāros panākumus Sīrijā un Irākā, Ziemeļjūras jēlnaftas Brent cena bija pārsniegusi 110 ASV dolāru ( 88,45 eiro) atzīmi. Apmēram pēc pusotra gada pieprasījuma un piedāvājuma nesabalansētība, ko veicināja arī ASV fosilā kurināmā industrijas iesaistīšanās tirgū, radīja apstākļus, kad barels naftas maksāja jau mazāk par 30 dolāriem.

Telegram sola virtuālus gramus © DIENA(1)

Janvārī kļuva zināms, ka Krievijas uzņēmēja un programmētāja Pāvela Durova izveidotais un vadītais uzņēmums Telegram Messenger LLP, kas pārvalda ziņapmaiņas servisu Telegram, šā gada februārī un martā iecerējis līdz šim vērienīgāko monētu jeb tokenu sākotnējo izvietošanu (Initial Coin Offering, ICO).

Maskavas gāzes ambīcijas © DIENA(3)

Pērn decembrī Sabetas ostā Jamalas pussalā Krievijas prezidenta Vladimira Putina klātbūtnē tika oficiāli atklāta 26,9 miljardus ASV dolāru (23 miljardus eiro) vērtā dabasgāzes ieguves un sašķidrināšanas projekta Yamal LNG pirmā kārta, kā arī sākta sašķidrinātās dabasgāzes (liquefied natural gas, LNG) iepildīšana jaunās Yamalmax klases pirmajā gāzes tankkuģī Christophe de Margerie. Neilgi pirms gadu mijas šī krava tika nogādāta Lielbritānijā. Ilgtermiņa kontrakti par piegādēm no Yamal LNG stāsies spēkā 1. aprīlī, bet arī līdz tam plānotas vismaz 17 gāzes piegādes pircējiem. Kā vēsta laikraksts Vedomosti, 86% pirmās līnijas jaudu (5,5 miljoni tonnu LNG gadā) paredzēts Āzijas valstīm – pamatā Ķīnai, Japānai, Dienvidkorejai.

OPEC: Naftas tirgus tuvojas veselīga līdzsvara atgūšanai(1)

Pēc vairākiem gadiem ar zemām naftas cenām globālais naftas tirgus tuvojas tam, lai sasniegtu veselīgu līdzsvaru starp piegādēm un pieprasījumu, ceturtdien paziņoja Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC. OPEC norāda, ka aizvien vairāk novērojamas pazīmes par naftas tirgus virzību uz līdzsvara atgūšanu.

Futbola naudas strīdīgais efekts © DIENA(3)

Saistībā ar 2018. gadā Krievijā gaidāmā Pasaules kausa (PK) finālturnīra futbolā notikušo grupu izlozi vairāki šīs valsts plašsaziņas līdzekļi mēģinājuši aprēķināt, kāda varētu būt šī sporta pasākuma (kas ir viens no diviem nozīmīgākajiem pasaulē) ekonomiskā ietekme uz turnīra rīkotājvalsts Krievijas tautsaimniecību. Kā, piemēram, norāda izdevums RBK, sešos gados PK finālturnīra uzņemšanai tiks iztērēts 678,1 miljards Krievijas rubļu, tostarp 633,8 miljardi – laika posmā līdz šā gada beigām (177,5 miljardi – šogad) un vēl 44,3 miljardi – nākamgad.

Modernajam tankkuģim var būt sekotāji © DIENA(1)

Šā gada augustā savā pirmajā komerciālajā reisā devās pasaulē pirmais pašas augstākās Arc7 ledus klases gāzes tankkuģis Kristofs de Maržerī (Christophe de Margerie), kas nogādāja sašķidrinātās gāzes (Liquefied Natural Gas, LNG) kravu no Norvēģijas uz Dienvidkoreju pa Ziemeļu jūras ceļu, iztiekot bez ledlauža pavadības.

Vai Ziemeļi kļūs par Suecu? © DIENA

Par Ziemeļu jūras ceļu tradicionāli tiek uzskatīts ap 5600 kilometru liels attālums no Jaunās zemes arhipelāga līdz Beringa jūras šaurumam pa Ziemeļu ledus okeāna jūrām un arī Klusā okeāna Beringa jūru.

Vācijas eksperti palielina valsts ekonomikas izaugsmes prognozes

Vācijas Ekonomikas ekspertu padome trešdien būtiski paaugstināja valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam, vienlaikus gan norādot, ka topošajai valdībai nāksies īstenot plašus pasākumus stabilas ekonomikas augšupejas nodrošināšanai.

Nokia zaudējumi trešajā ceturksnī pieauguši par 61%

Somijas telekomunikāciju tehnoloģiju kompānija Nokia šā gada trešajā ceturksnī strādājusi ar 192 miljonu eiro tīrajiem zaudējumiem, kas ir par 61% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn, teikts ceturtdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.