Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pasaulē

Būvē ceļu no Austrumiem uz Rietumiem © DIENA(3)

Nesen Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka valsts valdība atbalstīs bijušajam Gazprom Ņeftj prezidentam Aleksandram Rjazanovam piederošā uzņēmuma Russkaja holdingovaja kompanija (Krievijas holdinga kompānija jeb KHK) virzīto starptautiskās autostrādes Meridiāns Krievijas posma būvniecību.

Augstskolu biznesa starptautiskie mērogi © DIENA(1)

Globālajā augstākās izglītības tirgū pieņemas spēkā tendence, ka studēt gribētāji meklē kvalitatīvu izglītību par samērīgu cenu un ir gatavi doties mācīties uz ārzemēm. Cilvēkus, kuri studē ārvalstīs, patlaban ir ierasts dēvēt par mobilajiem studentiem.

Gaidīt krīzi mierīgu sirdi © DIENA(2)

Turpinoties jau vairāk nekā desmit gadu ilgstošajam cenu kāpumam visriskantākajos pasaules finanšu tirgus segmentos, aizvien tuvāks kļūst brīdis, kad līdzšinējo augšupejošo konjunktūru var nomainīt ne tikai negatīva korekcija, bet pat iespaidīga mēroga finanšu krīze.

Boeing saņem ievērojamu uzticības kredītu © DIENA

Otrdien aviokoncerns International Airlines Group, kurā ietilpst tādi pārvadātāji kā British Airways, Aer Lingus, Iberia un citi, prestižajā aviošovā Parīzē paziņoja par nodomu iegādāties 200 737 MAX sērijas lidaparātus no Boeing. Jāatgādina, ka vēl pašlaik Boeing 737 MAX-8 flotes visā pasaulē ir piespiedu dīkstāvē, kamēr noris izmeklēšana saistībā ar Lion Air un Ethiopian Airlines katastrofām, kurās iesaistītas šī modeļa lidmašīnas.

Huawei rēķinās, ka peļņa tuvākajos gados būs krietni zemāka par prognozēto

Ķīnas tehnoloģiju kompānijas Huawei dibinātājs Žeņs Dženfejs savu uzņēmumu pirmdien salīdzināja ar bojātu lidmašīnu un paziņoja, ka nākamo divu gadu laikā kompānijas ieņēmumi būs par 30 miljardiem ASV dolāru (26,6 miljardiem eiro) mazāki, nekā tika prognozēts iepriekš. Kompānija samazinās savu ražošanas jaudu, bet ASV rīcība uzņēmumu neapturēšot, Žeņs teica diskusijā Huawei galvenajā birojā Šeņdžeņā.

Vai Krievijas gāze plūdīs uz Ķīnu? © DIENA

Patlaban atbilstīgi oficiālajai statistikai pieprasījums pēc dabasgāzes Ķīnā 2018. gadā sasniedza 280,3 miljardus kubikmetru, salīdzinājumā ar 2017. gadu pieaugot par 45 miljardiem kubikmetru (18,1%). Starptautiskās enerģētikas aģentūras (IEA) aplēses liecina, ka 2023. gadā šis rādītājs būs jau 376 miljardi kubikmetru.

Ekonomiskā un politiskā sadarbība vēršas plašumā © DIENA(7)

Nesen – 29. maijā – Kazahstānas galvaspilsētā, kura pirms neilga laika ieguva Nursultanas vārdu par godu valsts pirmajam prezidentam Nursultanam Nazarbajevam, notika Eirāzijas Ekonomiskās savienības (EES) valstu vadītāju jeb organizācijas Augstākās Ekonomiskās padomes samits, kura datums bija pieskaņots līguma par EES dibināšanu parakstīšanas piektajai gadadienai. Idejas par EES izveides nepieciešamību autors, kā arī galvenais virzītājs ir Kazahstānas eksprezidents Nazarbajevs, kurš samitā tika iecelts par EES Augstākās Ekonomiskās padomes goda priekšsēdētāju.

Eirozonā daži turpina staigāt pa naža asmeni © DIENA(3)

Pagājušā gada labvēlīgā tautsaimniecības konjunktūra pasaulē ir bijusi veicinoša eirozonas valdību kopējam parāda apjoma samazinājumam pret ekonomikas apjomu. Kā liecina Tradingeconomics dati, pagājušajā gadā eirozonas valdību kopējais parāds pret iekšzemes kopproduktu (IKP) ir sarucis par 2 procentpunktiem – līdz 85,1%.

ASV un Ķīnas tirdzniecības karš vēl nedraud ar katastrofu © DIENA(18)

Visai ilgstošais riņķa dancis ap ASV un Ķīnas tirdzniecības attiecībām šomēnes ir ieguvis reālus apveidus. ASV paziņojušas, ka noteiks 25% ievedmuitu Ķīnas preču importam 200 miljardu ASV dolāru (ap 179 miljardiem eiro) vērtībā, uz to pretējā puse atbildējusi ar to, ka no 1. jūnija noteiks muitas tarifus ASV precēm 60 miljardu eiro vērtībā. Tas ļāvis izvirzīt hipotēzes par procesiem, kas draud ievirzīt globālās tirdzniecības apsīkumu. Turklāt arī pasaules ekonomiskā izaugsme ir sākusi piebremzēties. Šis norises neies secen arī Latvijai, kura pati ir plaši atvērta ārējiem tirgiem, turklāt mūsu valsts ekonomikā preču un pakalpojumu eksportam ir visai liela loma.

Naftas tirgus dilemmas © DIENA(4)

Neraugoties uz to, ka pasaules biržās šogad nafta ir bijusi viens no ienesīgākajiem ieguldījuma veidiem, nav pārāk lielu cerību, ka līdzšinējā dinamika saglabāsies. Ir gan jāņem vērā augošā ģeopolitiskā spriedze, kas jau gadu desmitiem ir viens no galvenajiem melnā zelta cenas augšupejas virzītājiem.

Piesaista uzmanību kopbraukšanai © DIENA(1)

Par ievērojamu notikumu pasaules ekonomikā nesen kļuva starptautiski plaši pazīstamā ASV kopbraukšanas taksometru servisa Uber akciju tā dēvētais sākotnējais publiskais piedāvājums jeb IPO Ņurjorkas fondu biržā, jo kļuva par vērienīgāko debiju kopš 2014. gada, kad biržā debitēja Ķīnas gigants Alibaba Group.

ASV tirgū atļauj pārdot karsējamās tabakas sistēmas IQOS

Amerikas Savienoto Valstu Pārtikas un zāļu pārvalde ir paziņojusi, ka atļauj Philip Morris International ražotās elektroniskās tabakas karsēšanas sistēmas IQOS un karsējamo tabakas stienīšu HEETS tirdzniecību ASV, informēja tabakas ražotāja pārstāvji.

No televizoriem līdz viedtālruņiem © DIENA(2)

Ekonomiskās izaugsmes tempu un pirktspējas mazināšanās Ķīnā iespaido globālā sadzīves elektropreču tirgus attīstību, samazinot šīs jomas izaugsmi pasaulē. Par to liecina gan tirgus izpētes kompānijas GfK, gan citu tirgus pētnieku nesenās prognozes. Tikmēr Latvijas patērētāju vēlme nodrošināt sev vairāk dzīves ērtību, ieguldot nopelnīto naudu jauna televizora, viedtālruņa vai citas līdzīgas preces iegādē, joprojām ir augoša.

Vodafone zaudējumi gada laikā iespaidīgi - 7,6 miljardi eiro

Lielbritānijas mobilo sakaru operators Vodafone pagājušajā biznesa gadā, kas noslēdzās martā, strādāja ar 7,6 miljardu eiro tīrajiem zaudējumiem, salīdzinot ar 2,8 miljardu eiro peļņu pirms gada, teikts otrdien publiskotajā uzņēmuma paziņojumā.

EK bargi soda pasaulē lielāko alus brūzi AB InBev(1)

Eiropas Komisija (EK) piemērojusi pasaulē lielākajam alus ražotājam AB InBev (Anheuser-Busch InBev) 200,4 miljonu eiro naudassodu par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, teikts pirmdien publiskotajā EK paziņojumā.

Vēl viens liels Boeing pasūtījums atlikts

Austrālijas lidsabiedrība Virgin Australia otrdien paziņoja, ka atlikusi 48 pasūtīto aviolaineru Boeing 737 MAX 8 saņemšanu, ņemot vērā ar šīm lidmašīnām saistītās drošības bažas.

Mākslīgais intelekts vilina arī biržā © DIENA

Pasaules lielās biržas ir vieta, kur ne tikai tiek noteikta "investīciju mode", bet arī izšķiras finanšu tirgu labvēlība tai vai citai ar vērtspapīru tirgū kotētiem uzņēmumiem bagātai tautsaimniecības nozarei. Šobrīd daudz tiek runāts par mākslīgo intelektu kā globālās ekonomikas virzītājspēku, un tas, protams, var radīt interesi par ieguldījumiem nozares kompāniju vērtspapīros.

Nenogremdējamais gigants Boeing © DIENA

Aviobūves gigants Boeing paziņojis, ka samazinās aviolaineru Boeing 737 ražošanu līdz 42 lidmašīnām mēnesī, tas ir par desmit mazāk, nekā līdz šim tika saražots ik mēnesi, vēsta LETA/AFP. Tiek uzskatīts, ka Eiropas Savienība (ES), Ķīna un Krievija centīsies izmantot radušos situāciju, lai nodrošinātu priekšrocības saviem avioražotājiem, tomēr kopumā reālu draudu Boeing pastāvēšanai nav.

Vārdu kaujas Swedbank lietā: Banka esot atteikusies sniegt informāciju izmeklētājiem © DIENA(5)

Zviedrijas galvenais prokurors finanšu noziegumu izmeklēšanā Tomass Langrots apsūdzējis Swedbank vadību informācijas slēpšanā. Langrots uzskata, ka banka policijas reida laikā esot traucējusi likumsargu darbu, proti, atteikusies likumsargu rīcībā nodot pētījuma, kuru banka bija pasūtījusi saistībā ar aizdomām par netīrās naudas plūsmu caur bankas apkalpotajiem kontiem, ziņojumu, raksta Financial Times.