Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ražošana

Paraksta memorandu par Latvijas rūpniecības attīstību(3)

Līdz 2020. gadam rūpniecības nozaru asociācijas apņemas ražotņu modernizācijā investēt 1,2 miljardus eiro. To paredz trešdien parakstītais memorands par Latvijas rūpniecības attīstību. Memorands arī paredz rūpniecības eksporta apjomus audzēt līdz vienam miljardam eiro, ieguldīt pētniecībā 67 miljonus eiro, paaugstināt kvalifikāciju 8400 nodarbinātajiem, trīs gadu laikā transformēt rūpniecību uz augstāku pievienoto vērtību un sasniegt rūpniecības pieaugumu par 30%.

Garais ceļš līdz 3D printēšanai © DIENA

Process, kura rezultātā tiek izveidots trīsdimensionāls objekts un kas tiek dēvēts par 3D drukāšanu jeb biežāk par 3D printēšanu, pēdējos gados kļuvis par aktuālu tematu, un šobrīd 3D printēšana attīstās ļoti strauji. Te jāatceras, ka savulaik – 2009. gadā – beidzās patenta tiesības uz tehnoloģiju, kaut būtībā tā ir vairāk nekā 20 gadu veca. Līdz tam bija izplatīti industriālie printeri, bet līdz ar patenta beigām radās daudz jaunuzņēmumu, kas izmantoja 3D printēšanas tehnoloģiju un radās tā saucamā 3D printēšanas patērētāju klase. Šie samērā vienkāršie printeri radīja iespēju daudziem uzņēmumiem ražot savus 3D printerus.

Ķīmija attīstās sprādzienveidīgi

Šī gada pirmo divu mēnešu dati apstiprina, ka rūpniecība arī šogad būs svarīgākā izaugsmes virzītāja. Tās devums ir jo īpaši svarīgs brīdī, kad pakalpojumu eksporta nozarēm klājas visādi — dažām ļoti labi, dažām ne gluži.

Biznesam palīdz aizrautība © DIENA

Daudz interesantāk ir radīt un attīstīt pilnīgi jaunu jaunuzņēmumu nekā investēt tajos, kas jau darbojas, uzskata viens no sociālā tīkla un biļešu servisa Eventbrite dibinātājiem un investors Reno Vizāžs.

Ādažos atklāj dabīgo mušļu ražotni(3)

Latvijas uzņēmums Felici atklājis dabīgo mušļu ražotni Ādažos. Investīcijas 600 000 eiro apmērā ļāvušas 750 m² ražotnē izbūvēt jaunākās iekārtas, kas ražo vairāku veidu graudaugu galaproduktus, nodrošinot pareizās proporcijas un augstu kvalitāti, portālu Diena.lv informēja uzņēmuma pārstāvji.

Strautiņš: Rūpniecību ceļ celtniecība

Apstrādes rūpniecības izlaide janvārī pret iepriekšējo mēnesi saruka par skaudriem 2,3%, bet pieaugums gada griezumā par 4,2% ir vājākais kopš 2016. gada augusta. Apgrozījums apstrādes rūpniecībā janvārī audzis ievērojami straujāk par izlaidi jeb par 10,3%, starpība pārsniedz ražotāju cenu inflāciju. Arī mēneša griezumā apgrozījums audzis par 2,7%, krasi kontrastējot ar ražošanas izmaiņām. Tas rāda, ka sarežģījumi šoreiz bijuši drīzāk nevis pieprasījuma, bet piedāvājuma pusē, jo īpaši kokapstrādē, kur šajā laikā daļā uzņēmumu strauji tukšojās gatavo produktu noliktavas.

Swedbank: Apstrādes rūpniecība šogad turpinās mērenu izaugsmi

Pēc straujās izaugsmes pērn 8% apmērā šī gada janvāri apstrādes rūpniecība iesāk mierīgi. Janvārī gada laikā apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi auguši par 4,4% (pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem). Vairākās nozarēs iezīmējušies mīnusi, tostarp kokrūpniecībā, bet virkne nozaru turpina uzrādīt labu sniegumu, īpaši automobiļu ražošana, kur izdevies noturēt izaugsmes tempu 30% apmērā.

Eksporta tirgus būtiskas kļūdas nepiedod © DIENA

"Vajag, lai ir mazāks sortiments un lielāka tirgus daļa, nevis liels sortiments un maza tirgus daļa. Uz to virzās visa pasaule. Ja uzņēmums savus spēkus un resursus sadrumstalo, tirgū šāds uzņēmums nekad nebūs labs spēlētājs," uzskata AS Preiļu siers valdes priekšsēdētājs Jāzeps Šņepsts.

Atgūstas tērauda tirgus © DIENA(5)

Pasaules ekonomikas izaugsme, kas spēcīgāk tika novērota pagājušajā gadā, sekmējusi arī tādu nozaru izaugsmi, kuras veiksmīga pastāvēšana Rietumu ekonomikās iepriekšējos gados tika uzskatīta par samērā maz iespējamu.

Pērn sasniegta valsts vēsturē otra augstākā graudaugu ražība(1)

Neskatoties uz nelabvēlīgajiem laika apstākļiem, 2017. gadā sasniegta Latvijas vēsturē otra augstākā vidējā graudaugu ražība no viena hektāra – 38,3 centneri, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie provizoriskie dati. Visaugstākā ražība bija 2015. gadā – 44,9 centneri no hektāra.

Zobratu griešanās laikmets © DIENA(1)

Ekonomiskais uzrāviens, kas pasaules tautsaimniecībā sākās 2016. gada otrajā pusē, turpinājās arī pērn. Tas pavēra jaunas iespējas Latvijas ražojošajam sektoram, parādoties arī apstrādes rūpniecības statistikā. Tā liecina, ka pērn Latvijas apstrādes rūpniecības uzņēmumiem izdevās kāpināt ražošanas apjomus par 8,2%, tādējādi sasniedzot straujāko kāpumu kopš 2012. gada, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Apstrādes rūpniecībai jaunu rekordu gads

Lai arī decembrī pieauguma temps nedaudz kritās, 2017. gadā rūpniecības produkcijas apjoms ir audzis par 8,5%. Apstrādes rūpniecībā pieaugums bija 8,2%. Apjomu palielinājumu veidoja gan augošais pieprasījums vietējā, gan arī eksporta tirgos. Būvniecības aktivizēšanās ir ļāvis audzēt apjomus ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē (+18,5%). Labvēlīgi apstākļi pērn bija izveidojušies elektroenerģijas eksportam, kā ietekmē par 8,2% palielinājās apjomi elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē (+8,2%).

Rūpniecība šogad augs lēnāk, bet turpinās palielināt īpatsvaru ekonomikā(1)

Apstrādes rūpniecība noslēdza 2017. gadu ar mēreni priecīgu noti. Decembrī izlaide pret iepriekšējo mēnesi pieauga par 0,3%, tādējādi gada griezumā apjomu kāpinot par 7,7%. Savukārt gadā kopumā ražošanas apjoms palielinājās par 8,2%. Pateicoties ieguves rūpniecības lieliskajam sniegumam: +18,5%, rūpniecība kopumā pērn auga par 8,5%.

Atklājas dronu nozares drosmīgākie līderi © DIENA

Dronu jeb bezpilotu lidaparātu joma turpina attīstīties, pasaulē nozares vērtība kopā ar pakalpojumiem tiek lēsta miljardos eiro, kā arī tiek prognozēts stabils divciparu pieaugums turpmākajā desmitgadē. Tas gan nenozīmē, ka nozares uzņēmumi nesastopas ar problēmām.

Ar domām par biznesa vidi © DIENA

Iedzīvotāji uzskata, ka Latvijā visnopietnākās iespējas radīt pasaules līmeņa zinātniskos atklājumus ir farmācijas jomā, informācijas tehnoloģiju segmentā, kā arī ekoloģisko produktu ražošanā. To atklāj pētījums Baltic International Bank Latvijas barometrs.

Dzelzceļa kravu kaislības © DIENA

Krievijas varas iestāžu plāni pārdot dzelzceļa konteinerkravu operatora Transkonteiņer akciju kontrolpaketi (50% + divas akcijas) izraisījis gan lielāko starptautisko konteinerkravu operatoru, gan pašas Krievijas nozīmīgu uzņēmumu interesi. Transkonteiņer ir lielākais konteinerkravu intermodālais pārvadātājs pa dzelzceļu un attiecīgu loģistikas pakalpojumu sniedzējs bijušās Padomju Savienības teritorijā.

Pieprasījuma pieaugums un iepriekšējās investīcijas ļauj kāpināt ražošanu © DIENA

Ekspertu iepriekšējās prognozes par labo rūpniecības konjunktūru sevi attaisnojušas pilnībā. Centrālās Statistikas pārvaldes (CSP) dati liecina, ka šā gada deviņos mēnešos salīdzinājumā ar atbilstošu laika periodu pērn apstrādes rūpniecības produkcijas izlaide pieaugusi par 8,4%. Ražošana turpina būt par vienu no mūsu valsts ekonomikas dzinējspēkiem, veiksmīgi izmantojot pasaules tautsaimniecības konjunktūras uzlabošanos.