Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pieaugušie zobus izrauj, bet pusaudži tīra

Nupat noklausīta saruna Stomatoloģijas institūtā pie rentgena kabineta. "Dakter, vai man nav jāsāk ar dzīvokļa pārdošanu, lai saliktu visus trūkstošos zobus?" "Neuztraucieties. Nekustamajos īpašumos tagad krīze, jūs nemaz dzīvokli nevarat pārdot, tā ka tā nebūs izeja."

Ja beidzot gribas savai mutei visu to skaistāko, viena jauna zoba implantēšana patlaban Rīgā maksā ap Ls 1000. Un arī tad vēl jāstāv garās rindās. Piemēram, uz septembri pie dažiem dakteriem bija jāpierakstās jau maija beigās. Pašlaik pieraksts ir uz decembri. Rindas diezgan būtiski pastiepj ārzemnieki, kas brauc šurp gan taisīt jaunus zobus, gan sakopt tos pašus vecos. Piemēram, Valmierā strādājošā Ziemeļaustrumu Latvijas Mutes veselības centra higiēniste Jolanta Kalniņa stāsta, ka arī viņai daļa klientu ir ārzemnieki. Viens secinājums ir iepriecinošs - tātad var ticēt dakteriem, kad tie saka, ka materiāli un metodes, ko zobārstniecībā izmanto Latvijā, ir tik pat labas kā Rietumos. Otrs secinājums nepriecē - cenas var būt vēl augstākas.

Zobi labāki nekā agrāk

Trešo secinājumu tagadējai trīsdesmitgadnieku un četrdesmitgadnieku paaudzei vajadzēja izdarīt pirms 10-20 gadiem. Ja nenoslinko pašu elementārāko - divreiz dienā iztīra zobus ar fluoru saturošu zobu pastu dažādo zobu slimību risks samazinās par 50%, bet finansiālās investīcijas mutē - vēl vairāk. Zobu pasta maksā pusotru latu, higiēnista apmeklējums Ls 15-35. "Taču cilvēki demonstratīvi netīra zobus, tāds dzīves stils," dusmīgi saka Rīgas Stradiņa universitātes asociētā profesore Egita Senakola. Pētījumi rāda, ka tikai 30% vīriešu un 53% sieviešu zobus tīra biežāk nekā reizi dienā.

Šonedēļ, uzsākot Mutes veselības mēnesi, zobu speciālisti preses konferencē publiskoja datus, kā mainījušies zobu kopšanas paradumi un mutes veselība kopš 1993.gada. Zobārstniecībā tiek lietots indekss KPEz, kas norāda uz kariozo, plombēto un izrauto zobu skaitu mutē. Secinājums - bērnu un pusaudžu zobi, neskatoties uz apšaubāmajiem ēšanas paradumiem, ir kļuvuši veselāki (skat.tabulu), lai gan Pasaules Veselības organizācijas (PVO) normas vēl nav sasniegtas.

Bērni zobus tīra biežāk. 15 gadu vecumā zobus vairāk nekā reizi dienā tīra 68% meiteņu un 43% zēnu. Latvijas pusaudži to dara biežāk nekā pieaugušie, toties daudz retāk nekā citu Eiropas valstu tīņi. Šveicē to dara 91% meiteņu un 76% zēnu, līdzīgi paradumi ir arī Zviedrijas tīņiem un Čehijas meitenēm. Gan E.Senakola, gan J.Kalniņa uzskata, ka bērniem labos rezultātus devušas izglītojošās kampaņas skolās. J.Kalniņa: "Ja zobi tīri, našķi un kola neko tiem nevar izdarīt. Bojājumi rodas tad, kad aplikuma baktērijas uz zobiem satiekas ar kolas cukuriem." E.Senakola gan norāda, ka visi uzlabojumi notikuši laikā līdz 2000.gadam, pēdējos astoņus gados nav ar ko lepoties. Viens no galvenajiem iemesliem ir kaitīgie ieradumi un nepietiekamā profilakse.

Pensijā ar bezzobu žokļiem

Pieaugušo (35-44gadi) un veco cilvēku (65-74 gadi) zobi patlaban ir gandrīz tikpat slikti kā 1993.gadā un divas līdz trīs reizes sliktāki, nekā tos gribētu redzēt PVO. "Mutē ir redzamas visas organisma problēmas, citas slimības," teic E.Senakola. Ja zobi gadiem nav kopti, sākušās citas saslimšanas un nav pietiekami naudas, lai zobus labotu, lētākais ir tos izraut.

E.Senakola stāsta, ka daudzās pasaules valstīs, kur arī "agrāk pensionāriem bija bezzobu žokļi", pēdējās desmitgadēs, zobus profilaktiski kopjot, tagad arī veciem cilvēkiem ir savi zobi, nevis protēzes. Zobi tiek laboti, nevis izrauti. Dažas valstis pat atver jaunus zobārstu mācību centrus, paredzot, ka nākotnē būs vajadzīgs vairāk zobārstu.

Vienīgais veids - profilakse

"Jau gadiem skandējam vienu un to pašu - tīriet zobus, diegojiet, skalojiet muti un ejiet pie higiēnista, tad arī pēc 60 gadiem jums būs pašiem savi zobi," saka J.Kalniņa.

E.Senakola stāsta par dažādām pieejām. ASV un Kanādā cilvēkiem jau vairākās paaudzēs ir labi zobi, jo jau apmēram pusgadsimtu tiek fluorizēts dzeramais ūdens. Tādēļ Ziemeļamerikā nav retums cilvēku, kam pirmā plombe zobā ielikta 30 gadu vecumā. Eiropā - Šveicē, Čehijā - ar fluoru bagātināta ir sāls, Skandināvijā tiek lietotas tabletes. Latvijā eksperti ir vienojušies par fluorizētas zobu pastas lietošanu. Vismaz divas reizes dienā. "Tas ir elementārākais, ko cilvēks savu zobu labā var darīt," tā E.Senakola.

***

Zobu veselība KPEz* rādītājs

Vecuma grupa 1993.gads 2005.gads PVO mērķis

6-7 gadi 1,16 0,71 aptuveni 1

12-13 gadu 5,75 3,3 1.5

35-44 gadi 19,19 19,02 6

65-74 gadi 24,92 24,84 12

Mutes veselības mēneša pasākumi

313 Latvijas pilsētās viesosies mobilais zobārstniecības autobuss, kurā ikviens interesents varēs pārbaudīt mutes veselības stāvokli, kā arī saņemt speciālista konsultācijas.

Vairāk informācijas Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centra mājaslapā:www.vzc.lv

*KPEz norāda uz kariozo, plombēto un izrauto zobu skaitu mutē

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko