Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Profesors: pietiek ar malku Ajax vai Domestos, lai bērns kļūtu kropls uz mūžu

Nedēļas sākumā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā nogādāti četrus un piecus gadus veci zēni, kas ar kolu iedzēruši kādu ķīmisko līdzekli, visticamāk, cauruļvadu tīrīšanas līdzekli. Bērni guvuši ļoti smagus ķīmiskus barības vada un kuņģa apdegumus. Jautājām ekspertiem, cik daudz jāiedzer sadzīves ķīmijas, lai bērns gūtu veselības riskus.

Kā sniegt pirmo palīdzību bērnam, ja tomēr noticis nelaimes gadījums un mazulis ir iedzēris sadzīves ķīmiju. Pietiek ar vienu malkuBērni ir ļoti ziņkārīgi un atrod dažādas pudeles un traukus, kas mājās ir slikti noslēpti  - skapjos, ledusskapja durvīs, aiz tualetes poda, šķūnīšos, pie garažām, pie atkritumu konteineriem. Viņi visu grib izzināt caur muti, un atliek vien iedzert vienu, divus malkus, lai gūtu veselības problēmas, stāsta Bērnu slimnīcas ķirurģijas klīnikas vadītājs profesors Aigars Pētersons. Parasti šķidrums, ko bērni iedzer ir sārmji vai skābes, un pietiek ar malku, lai iegūtu nopietnus mutes dobuma vai barības vada ķīmiskus apdegumus. Iedzerot  šādu šķidrumu mazie parasti sāk raudāt un viņiem ir novērojami ķīmiski apdegumi uz ādas -  sarkanas lūpas un zods. Bīstamais degmaisījumsBKUS statistika liecina, ka ik gadu vidēji desmit bērni ārstējas slimnīcā, kuri iedzēruši degmaisījumu. Degmaisījumu pārsvarā iedzer bērni vecumā no 1 – 3 gadiem. Bērnu alergoloģe pulmonoloģe Ieva Cīrule stāsta, ka lielākais ļaunums iedzerot degmaisījumu ir tas, ka tas nonāk ne tikai gremošanas traktā – barības vadā, kuņģī, bet arī elpceļos — trahejā, bronhos, radot ķīmisku bojājumu, kura rezultātā rodas plaušu karsonis. Ļaunākajā gadījumā attīstās neatgriezeniski plaušu bojājums. Ārstēšanās process ir sarežģīts, jo degmaisījumā esošās vielas nav iespējams iztīrīt no bronhiem vai plaušām. Skalojot tās tikai var ieskalot dziļāk elpceļos, uzsver Ieva Cīrule.

Kāda ir pirmā palīdzība?

Profesors Aigars Pētersons: Ja tomēr noticis nelaimes gadījums, pieaugušos aicinām nekavējoties zvanīt “ātrajiem” pa numuru 113. Bērnam nedrīkst skalot kuņģi, izsaukt vemšanu. Tāpat bērnu nevajag vest ar savu transportu. Sekmīga ārstēšana būs iespējama, ja ārstam būs zināma precīza informācija par konkrēto ķīmisko maisījumu, tādēļ nepieciešams ārstniecības personai uzrādīt konkrēto produktu un tā iepakojumu. Tā var uzzināt šķidruma ķīmisko sastāvu. Iespējams, ka ir pretinde. Ja pudelē ir nezināmas izcelsmes šķidrums, tad šķidruma ķīmisko sastāvu var noteikt labaratoriski, un šāda informācija ārstiem ir ļoti noderīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kaste:

Biežāk apdegumus gūst bērni vecumā no 1-3 gadiem.

Lielāka daļa  bērnu traumu guvuši mājās.

Lielākā daļa (35 %) ķīmisko aģentu ir sadzīvē lietojamie līdzekļi – veļas pulveris, trauku mazgājamie līdzekļi, „Ciff”, „Ajax”, „Ace” u.c., kas parasti rada mutes un/vai rīkles gļotādas kairinājumu, neskarot barības vada gļotādu. Ar etiķskābes koncentrātu sastopami 27 % gadījumi barības vada ķīmiski apdegumi, un 15 % gadījumu apdegumi tika iegūti ar sārmu („Krot”, u.c. cauruļu tīrīšanas līdzekļi), kas rada smagus barības vada bojājumus.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko