Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viskija baudīšana

Pagājušajā reizē stāstu par viskiju beidzu ar ziņu par skotu viskija krīzi – 1983. gadā divpadsmit destilētavas aizvēra savas durvis uz mūžiem.

Taču, kā šādās situācijās mēdz notikt, vienlaikus tas bija sākums kam jaunam. Šajā gadījumā – viena iesala (single malt) viskija atdzimšanai.

Viena iesala viskija atdzimšana

Jau divdesmit gadus pirms tam – 1963. gadā – Glenfiddich Pure Single Malt sāka ražot Viljams Grānts. Tolaik šo viena iesala viskiju neviens neņēma par pilnu un neatzina, drīzāk izsmēja. Taču tagad tas izrādījās pēdējā iespēja atlikušajām destilētavām, kuras līdz šim savu ražošanu bija balstījušas uz maisījumiem.

Cita pēc citas tās sāka savus viena iesala viskijus pildīt pudelēs. Un pārsteidzoši – pircēji tos pirka. Sākumā – ziņkārības dēļ, bet vēlāk – novērtējot to kvalitāti. Pircēju atzinība viena iesala viskijiem saglabājusies līdz mūsdienām – ne tikai attiecībā uz skotu viskiju, bet arī attiecībā uz jebkuru kvalitatīvu viskiju. Radās gan īpašas pudeles, kurās pildīja tieši viena iesala viskijus, gan interese par citu tautu viskijiem, piemēram, ASV burbonu (kukurūzas viskiju), Kanādas viskiju, Japānas viskiju. Starp cirtu, Japāna ir ceturtā lielākā viskija ražotāja pasaulē. Atdzima arī interese par īru viskiju.

Aromāts svarīgāks nekā garša

Mūsdienās ikviens, kurš nopietni vēlas iepazīt viskiju un burbonu, vairs nejauc to ne ar kolu, ne sodas ūdeni, ne ledu.

Tāpat kā vīna arī viskija degustēšanai tiek lietota klasiskā tulpes formas glāzīte. Viskija degustēšanas paņēmieni mūsdienās ir aizgūti no vīna pasaules.

Lasītājiem būs interesanti uzzināt, ka profesionālā smaržošana (nevis garšošana!) ir ļoti sena tradīcija. Garšošanai ir sekundāra loma degustēšanā, turklāt reizēm bez tās iztika vispār. Degustēšana mūsdienu izpratnē sākās ar viskija tirgotājiem tēvu un dēlu Ašeriem, kuri XIX gadsimta otrajā pusē radīja paši savu maisīto viskiju.

Viņu galvenais mērķis bija, lai, samaisot vairākus intensīvus, smagnējus iesala viskijus ar vieglu, neitrālu graudu viskiju konkrētās proporcijās, reiz radīto maisījumu varētu turpināt izgatavot nemainīgi vienādu ilgu laiku.

Lai to panāktu, bija nepieciešams "īstais deguns", kuram vajadzēja mācēt atšķirt citu no cita dažādus iesala viskijus, lai izlemtu, kā tie saskanēs cits ar citu un visi kopā ar graudu viskiju. Tas bija liels izaicinājums, kas sasniedzams tikai un vienīgi ar ožu.

Līdzīgi kā vīnam arī viskijam aromāts ir daudz sarežģītāks nekā garša, tāpēc smarža tiek vērtēta augstāk.

Kas jāzina par krāsu

Vispirms par viskiju ļoti daudz ko pasaka krāsa. Tāpēc degustācijas sākas tieši ar krāsas raksturojumu. Ja viskijam ir ļoti gaišs krāsas tonis, visticamāk, tas ir izturēts burbona mucās. Tumšas krāsas viskijs liecina, ka tas ticis izturēts heresa mucās. Tomēr šai informācijai degustācijās nav lielas nozīmes, jo pamatā gan visiem maisījumiem, gan viena iesala viskijiem krāsas tonis pudelē tomēr atkarīgs nevis no mucas, kurā dzēriens izturēts, bet no pievienotā karamelizētā cukura toņa.

Vairāk par viskija dabu pastāsta raksts – kā dzēriens notek pa glāzes sienām, kad viskijs glāzē tiek saskalināts. Ja dzēriens notek ātri un tievās līnijās, visbiežāk glāzē pildīts jauns alkohols. Vecs iesala viskijs uz glāzes sienām veido skaistus rakstus, kas notek lēni un saglabājas ilgu laiku.

Tas pats sakāms par viskiju, kas ticis izturēts heresa vai portvīna mucās vai pildīts pudelēs mucas stiprumā ar augstu alkohola saturu.

Kā pareizi smaržot

Pirmajā piegājienā vislabāk ir degunu turēt nelielā attālumā no glāzes un ātri tai "pārsmaržo" pāri. Nākamajā piegājienā vēlreiz uzmanīgi pasmaržot, bet jau no lielāka attāluma.

Smaržošanas otrajā posmā degustējamajam dzērienam pievieno nedaudz negāzēta, mīksta, tīra ūdens. Cik daudz ūdens liet? Pieredzējušākie viskija degustētāji iesaka viskija un ūdens proporciju 1:4 vai 1:3. Pievienotais ūdens atvērs buķeti un atbrīvos virkni citu aromātu. Tad ieteicams viskiju uz 15 minūtēm atstāt mierā, ļaujot, lai aromāti mainās un attīstās.

Šo sarežģīto aromātu izsmaržošana tad arī ir viena no galvenajām viskija mīlētāju baudām. Īsts viskija baudītājs neiedzers pat ne mazāko lāsi, pirms nebūs pietiekami iepriekšminētajā veidā izbaudījis dzērienu, to izsmaržojot un domās, skaļi vai uz papīra izveidojot garus aromātu sarakstus. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko