Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

Gardām maltītēm: Janvāra vakariņas

Dārzeņu krēmzupa ir īsts janvāra vakaru ēdiens. Sātīgs, taču tajā pašā laikā nejutīsieties smagi, ēdot šādu zupu. Ja pievienosiet čili, aukstajā laikā arī sildošs. Vistas krūtiņa ir pavisam ātri pagatavojams ēdiens, tāpēc noderēs ikdienas vakariņām.

Neierastāku garšu tam piešķirs jogurta un zilā siera mērce. Tai varat izmantot jebkuru zilo sieru, kam konkrētajā brīdī veikalā ir atlaide. Uzmanīgi ar sāli – ņemiet vērā, ka zilais siers jau pats par sevi ir gana sāļš un sātīgs. Kūkai, kurā šoreiz izmantojām ābolus, der arī citi augļi un ogas, kas aizķērušies saldētavā no vasaras sezonas – upenes, rabarberi. Tikai ņemiet vērā – ja pievienosiet skābākas ogas, jāliek arī vairāk cukura.

Vistas krūtiņa zilā siera mērcē 

Sastāvdaļas 4 personām: 4 nelielas vistas filejas, 1 ēd. k. olīveļļas, 150 ml sausā baltvīna, 250 g zilā siera, 250 g jogurta, šķipsna svaigi malta muskatrieksta, 1 ēd. k. sasmalcinātu pētersīļu, 1 tējk. sinepju (vēlams graudu)

1. Uz pannas sakarsē eļļu, tajā liek strēmelēs sagrieztu vistas fileju un uz straujas uguns apcep no visām pusēm, līdz fileja zeltaini brūna.

2. Fileju sajauc ar sinepēm, pārlej ar baltvīnu, karstumu samazina līdz vidējam un ļauj uz pannas cepties vēl apmēram astoņas minūtes, līdz vīns iztvaikojis.

3. Citā pannā iedrupina zilo sieru, uz lēnas uguns izkausē, pierīvē muskatriekstu, pieliek jogurtu, samaisa un turpina karsēt, līdz mērce uzmet pirmo burbuli.

4. Pasniedz ar spageti vai cita veida makaroniem. Zilā siera mērci pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem. 

Krēmzupa 

4 porcijām vajadzēs: 500 ml bezpiedevu jogurta, 1 kg dārzeņu – konservētu tomātu, svaigu burkānu, kāļu, selerijas saknes, sīpolu, 2 daiviņas ķiploka, sāls pēc garšas, 3/4 tējk. svaigi maltu melno piparu, 30 g sviesta, 1/2–1/4 čili pāksts (var nepievienot, taču aukstajā laikā labi sildīs), 2 baltmaizes vai saldskābmaizes šķēles, sagrieztas kubiņos, eļļa apcepšanai, zaļumi (pētersīļi, lociņi) pasniegšanai

1. Tomātus sagriež gabaliņos.

2. Uz pannas sakarsē 1 tējk. eļļas un tajā apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiploku, pievieno tomātus un visu sasautē.

3. Uz citas pannas sakarsē vēl 1 tējk. eļļas un grauzdē kubiņos sagriezto maizi, līdz tā kļūst zeltaini brūna.

4. Katlā ielej mazliet ūdens un liek vārīties nelielos gabalos sagrieztos dārzeņus, čili. Kad tie mīksti, pielej atlikušo ūdeni, pieliek sviestu, apceptos sīpolus, tomātus un ķiplokus, sāli pēc garšas un vēlreiz visu uzvāra.

4. Noņem zupu no plīts, pieliek bezpiedevu jogurtu un sablendē līdz vēlamajai konsistencei – vai nu pilnīgi vienmērīgai masai, vai arī tā, lai biezzupā tomēr jūt dārzeņu struktūru.

5. Zupu lej šķīvjos, pārkaisa ar svaigi maltiem pipariem, zaļumiem, apgrauzdēto maizi un pasniedz.

Gardā svētdienas kūka

Sastāvdaļas 12 personām: 1 kg miltu, 0,5 kg sviesta, 0,5 kg cukura, 2 paciņas cepamā pulvera, 1 paciņa vaniļas cukura, 7 olas, 1 kg (jau nomizotu un šķēlēs sagrieztu) ābolu

1. Uz galda izsijā miltus, tajos ieber cepamo pulveri, vaniļas cukuru un 250 g parastā cukura.

2. Pa vienai iesit septiņu olu dzeltenumus.

3. Mīklu mīca tik ilgi, līdz to iespējams savelt lielā bumbā, tad bumbu sadala divās daļās.

4. Plātī ar augstām malām ieklāj cepampapīru un pusi mīklas ar pirkstiem vienmērīgi izspaida pa plāti, atstājot mīklas maliņas.

5. Palūdz kādam ģimenes loceklim, lai nomizo un sagriež ābolus.

6. Olas baltumus ar atlikušo cukuru saputo stingrās putās.

7. Ābolus pārber mīklai un pārlej ar uzputoto olbaltumu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko