Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kas ir aperitīvs

Glāze viegli dzirkstoša vīna, prosecco, sausa baltvīna, uz džina vai vermuta bāzes radīta kokteiļa pirms maltītes – tā ir tradīcija, kas izsenis izplatīta Vidusjūras reģiona valstīs – Francijā, Itālijā, Spānijā.

Aperitīvs ir viegls alkoholisks (vai arī bezalkoholisks) dzēriens, kas tiek malkots neilgi pirms vakariņām, lai ierosinātu apetīti.

Nav stingru nosacījumu, kādus dzērienus drīkst vai nedrīkst pasniegt aperitīvā, tomēr, tā kā pēc tam seko maltīte, parasti tiek izraudzīti ne pārāk stipri un ne pārāk sausi dzērieni. Bez iepriekš minētajiem, sākoties vasaras sezonai, tas var būt arī džins ar toniku, Spritz.

Parasti aperitīva dzērienu baudīšana tiek papildināta ar uzkodām – čipsiem, sāļajiem krekeriem. Itālijā var būt pat tik bagātīga uzkodu izvēle, ka tās var aizstāt vakariņas.

Slavenākais aperitīvs – vermuts

Itālijā par aperitīva galvaspilsētu jau vairāk nekā gadsimtu uzskata Turīnu. Tur 1786. gadā tika radīts vermuts – ar trīsdesmit dažādiem garšaugiem un garšvielām papildināts baltvīna dzēriens. Aperitīva tradīcija joprojām tiek saistīta ar Ziemeļitāliju, jo tur dibināti tādi visā pasaulē pazīstami dzērienu ražotāji kā Martini, Campari, Cinzano.

Franču sāncenši centās iekarot šo pašu tirgus daļu ar līdzīgiem produktiem. Tas bija īsts uzplaukuma laiks tādiem zīmoliem kā Byrrh, Dubonnet, Saint-Raphael un citiem aperitīviem uz vīna bāzes.

Lai nu kā, par aperitīva izgudrošanas godu franči un itāļi cīnās savā starpā. Gan vieni, gan otri ir pārliecināti, ka šis gods pienākas tieši viņiem. Spāņi uz to noraugās skeptiski, jo ir pārliecināti, ka ne itāļiem, ne frančiem nav taisnība, jo aperitīvu ir radījuši viņi. 

Sākotnēji uzmundrinošajam laika kavēklim pirms maltītes bija jābūt piesātinātam, aromātiskam un saldam. Mūsdienās gaume ir mainījusies un daudziem no senākajiem ražotājiem nav izdevies noturēt pozīcijas. Tirgū ir palikuši tikai lielākie vārdi, turklāt tie jau sen ir pievienoti starptautiskām korporācijām, zaudējot savu slavas oreolu.

Taču, ja runā par vermutu, šis dzēriens ir ne tikai tradīcija, bet arī kvalitāte un pārsteidzoši bagātīga garšas buķete.

Tā aromātu un garšas saskaņošanas pamatā ir apbrīnojamas prasmes apvienot bāzes vīnu ar dažnedažādām dabīgajām sastāvdaļām – ziediem, augļiem, sēklām, mizām, saknēm. Vismaz vermuta markām ir izdevies iekarot savu nišu bāros visā pasaulē – nav tāda bāra, kurš savā piedāvājumā varētu atļauties neiekļaut martini. Šajā gadījumā ir runa par klasisko kokteili, kas sākotnēji sastāvēja no vienas daļas sausā vermuta un četrām daļām džina.

Sociālās dzīves sastāvdaļa

Taču aperitīvs nav tikai veids, kā fiziski sagatavoties vakariņām – stimulēt apetīti. Vidusjūras reģiona zemēs tas ir arī svarīga sociālās dzīves sastāvdaļa – patīkams dienas noslēgums, kad satikties ar draugiem un atpūsties no ikdienas darbiem.

Nereti tieši cenas dēļ itāļi izvēlas ar draugiem satikties aperitīvā, nevis doties uz restorānu kopīgās vakariņās.

Lētākais aperitīvs Itālijā (glāze dzēriena un čipsi) maksā trīs līdz piecus eiro, bet, ja uzkodas bagātīgas, 10 eiro. Taču šajā gadījumā uzkodas tiešām var aizstāt vakariņas. Protams, cenas var atšķirties – lielajās tūristu vietās tās būs augstākas.

Aperitīvs parasti ilgst augstākais divas stundas, un tad draugi dodas katrs uz savām mājām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko