Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 23. novembris
Zigfrīda, Zigrīda, Zigrīds

Trīs receptes vēso dienu maltītēm

Šķiet, skaistā vasariņa šonedēļ pa īstam pateikusi sveiki līdz nākamajai. Tad nu arī virtuvē jāpāriet uz sātīgiem rudens ēdieniem. Izmantojiet izdevību, kamēr sezonas dārzeņi vēl tikko novākti un pilni vitamīnu un aromātu – pagatavojiet gardu sautējumu. Nepārspīlējiet ar garšvielām. Galveno garšu sautējumā lai dod sautējot izveidojusies gaļas un dārzeņu mērcīte.

Septembrī must have recepšu sarakstā ir vismaz dažas ābolkūkas. Mēs piedāvājam vienu no tām – ar mannu un brūklenēm. Savukārt kādām steidzīgām brokastīm – ātri pagatavojamus biezpiena plācenīšus. 


Sautēta liellopa gaļa ar rudens dārzeņiem

Sastāvdaļas 2–3 personām: 150 g liellopa mīkstuma (šķiņķa vai karbonādes), 2 paprikas, 2 sīpoli, 1–2 cukīni, 100 g svaigu tomātu vai tomātu savā sulā, 1 burkāns, 1 ēd.k. tomātu pastas, 100 g pākšu pupiņu, sāls, pipari, šķipsna timiāna, daži čili gredzeni, 2 ķiploka daiviņas, pa šķipsnai timiāna un raudenes, eļļa apcepšanai, bunte pētersīļu 

1. Liellopa gaļu sagriež nelielos gabaliņos.
2. Dārzeņus notīra un arī sagriež gabalos.
3. Pētersīļu lapiņas nesasmalcina, bunti atstāj veselu.
4. Tomātiem pievieno nedaudz sāls, piparu, raudenes, timiāna un ķiploku. Visu sablendē.
5. Katliņā ielej nedaudz eļļas un uzkarsē.
6. Kad eļļa kārtīgi uzkarsusi, liek cepties gaļu, pārkaisot ar sāli un pipariem.
7. Kad gaļa nedaudz apcepusies, tai pievieno burkānus, sīpolus, gabalos sagrieztas pupiņu pākstis, čili un sablendētos tomātus un īsu brītiņu pacep. Tad pielej nedaudz ūdens, pievieno tomātu pastu, liek veselu pētersīļu bunti ar visiem kātiem, uzliek vāku un ļauj gaļai sautēties apmēram 40 minūtes.
8. Pievieno pārējos dārzeņus, sāli, piparus un turpina sautēt, kamēr gaļa un dārzeņi gatavi. 
9. Pirms pasniegšanas no katla izņem to, kas palicis pāri no pētersīļiem. Pasniedz ar rīsiem, griķiem vai citām piedevām pēc izvēles.


Biezpiena plācenīši 

Sastāvdaļas: 150 g biezpiena, 1 ola, 25 g kviešu miltu, 1 tējk. mannas, 1 ēd.k. cukura, eļļa cepšanai, garšvielas – sāls, citrona miziņa, vaniļas cukurs

1. Biezpienu sajauc ar olu, garšvielām, mannu un divām trešdaļām miltu. Samaisa viendabīgā masā.
2. Mīklas dēli apkaisa ar miltiem un uz tā liek mīklu, ko saveļ veltnī (3–4 cm diametrā).
3. Veltni sagriež apmēram 2 cm biezos gabaliņos un ar rokām izveido plāceņa formu.
4. Liek uz pannas sakarsētā eļļā un cep no abām pusēm zeltaini brūnus.
5. Pasniedz ar ievārījumu vai cukuru un kanēli.


Ābolu, brūkleņu un mannas drumstalkūka

Sastāvdaļas: pamatnei: 100 g sviesta, 1 ola, 200 g cukura, 300 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera; pildījumam: 700 g ābolu, 3 ēd.k. svaigu brūkleņu vai brūkleņu ievārījuma, 200–300 g cukura (ja izmantojat brūkleņu ievārījumu, tad liek mazāko cukura daudzumu), 100 g mannas; drumstalām: 80 g cukura, 80 g sviesta, 160 g miltu

1. Vispirms gatavo mīklu pamatnei. Cukuru sajauc ar sviestu un olu viendabīgā masā.
2. Pievieno miltus un cepamo pulveri, samīca visu kopā mīklā. 
3. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
4. Mīklu atpūtina apmēram pusstundu, izveltnē, liek cepamtraukā, rūpīgi piespiežot pie maliņām un pamatnes.
5. Liek cepeškrāsnī 180˚C un cep divpadsmit 
minūtes.
6. Pa to laiku gatavo pildījumu un drumstalas.
7. Ābolus nomizo, izņem serdes un sagriež gabaliņos. Liek katliņā un uzvāra, mazliet pasautē, pievieno pusi cukura.
8. Pievieno mannu ar otru pusi cukura. Pievieno brūklenes vai brūkleņu ievārījumu. Piecas minūtes vāra, tad noņem no plīts un noliek malā.
9. Pagatavo drumstalas – visas sastāvdaļas sajauc kopā un berž rokās līdz drumstalu konsistencei.
10. Izņem apcepto smilšu mīklu, pārlej pāri ābolu, brūkleņu un mannas pildījumu, uzber virsū drumstalas un cep divdesmit minūtes 200˚C.
11. Pasniedz siltu vai atdzisušu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Benediktīns

Turpinot stāstu par saldajiem liķieriem, šoreiz kārta pienākusi benediktīnam – slavenajam franču dzērienam Bénédictine. Šis liķieris tiek ražots kopš 1863. gada un ir slavens ar savu unikālo garšu, k...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko