Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Balansa iegūšana un zaudēšana

Daudziem Lieldienas piedzīvot kā garīgu notikumu palīdz tieši koncerti

Jau trīspadsmito reizi Latvijā norisināsies Dejas diena, kas piedāvās vairāku notikumu virkni vairāku dienu garumā, aicinot brīvi un par brīvu dejot, radīt un skatīties. No 23. līdz 26. aprīlim notiks aktivitāte Pastaiga ar mākslinieku, kas būs iespēja satikt kādu no Latvijas dejas māksliniekiem, ļaujoties viņa piedāvātajam maršrutam un noteikumiem. Kopumā tiks izstaigātas piecas tēmas – sākot no Ansis. Jūra un beidzot ar Kur palika deja?. Visi interesenti tiek aicināti izvēlēties saistošāko un pieteikties uz pastaigu, rakstot uz e-pastu [email protected] (pieteikšanās vismaz dienu pirms pastaigas).

Sestdien, 27. aprīlī, no plkst. 11 līdz 16 deju skolā Dzirnas notiks trīs radošās darbnīcas, kuru laikā ikviens varēs apgūt fragmentus no trīs esošiem laikmetīgās dejas iestudējumiem – Annas Novikovas un Rūtas Pūces izrādes Divotne, Agates Bankavas un Andra Kačanovska iestudējuma Future Freak un Sintijas Siliņas izrādes Bedre –, kas visi ir nominēti Dejas balvai kategorijā Laikmetīgās dejas iestudējums vai notikums (izrādi Future Freak var noskatīties 25. aprīlī plkst. 19 Ģertrūdes ielas teātrī). Jau plkst. 15 iemācītais tiks nodots skatītāju vērtējumam.

Tās pašas dienas plkst. 17 deju studijā Dzirnas varēs ielūkoties laikmetīgās dejas iestudējuma Dream Dances tapšanas procesā. Tas ir latviešu horeogrāfes Rūtas Ronjas Pakalnes kopdarbs ar trim igauņu dejas māksliniecēm. Izrādes laikā dejotājas radīs tādu vidi, kurā sapņi kļūs par realitāti, – deja dzims dejotāju ķermeņos, tiks izpildīta un pēc tam izgaisīs. Ko deja savā būtībā spēj vēstīt par cilvēku? Vai vispār ir iespējams izpildīt savas sapņu dejas? Kāpēc mēs sapņojam par šādām dejām? Kā un vai tās atspoguļo mūsu vēlmi pēc jaunas realitātes?

Svētdien, 28. aprīlī, no plkst. 11 līdz 16.30 septiņās deju zālēs Rīgā norisināsies vairāk nekā divdesmit meistarklašu Latvijas vadošo laikmetīgās dejas horeogrāfu vadībā. "Ļausimies un iepazīsim laikmetīgo deju pretstatos. Maksimāls saspringums vai pilnīga atbrīvotība, balansa iegūšana vai zaudēšana, savāktas un kontrolētas kustības vai nekontrolēta ļaušanās," par savu meistarklasi Laikmetīgā deja. Pretstati saka tās vadītāja Ieva Beatrise Vilkauša.

Savukārt Vilnis Bīriņš savu meistarklasi Skatuves kustība. Ķermeņa atmiņa veltīs izcilajam režisoram, kustību māksliniekam un Latvijas Kultūras akadēmijas pedagogam Ansim Rūtentālam, kuram šogad apritētu 70 gadu. "Klasē vēlos padalīties ar savu pieredzi un savu izpratni par atsevišķiem vingrinājumiem un viņa pielietoto metodi kopumā," norāda Vilnis Bīriņš.

Dejas dienas norišu noslēgumā 28. aprīlī plkst. 19 kultūras telpā Tu jau zini kur notiks diskusija Dejas (at)griezumi par to, ko deja slēpj savā skapī. Vairāk informācijas par šī gada pasākumiem var lasīt interneta vietnē www.dejasdiena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja