Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Festivālā Laiks dejot varēs iepazīt Portugāles laikmetīgo deju

Rīgā un Stāmerienā no 9. līdz 15. jūnijam ar daudzveidīgu izrāžu un meistarklašu programmu norisināsies starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls Laiks dejot. Šogad festivāla uzmanības fokusā - Portugāles laikmetīgā deja.

Festivāls aizsācies 1998. gadā un tā garajā vēsturē ir bijušas dažādas tēmas un uzsvari. Jau sešus gadus festivāla programma koncentrējas uz Latvijas laikmetīgās dejas ainā maz zināmiem vai fragmentāri iepazītiem reģioniem ar interesantu un savdabīgu laikmetīgo deju. 2023. gadā iepazinām Kaukāza reģiona laikmetīgo deju. Šogad skatītāji aicināti apmeklēt vairākas izrādes no Portugāles, kā arī Kanādas, Kamerūnas un, protams, Latvijas dejas mākslinieku izrādes un filmas, aktualizējot un aktivizējot Latvijas un šo valstu laikmetīgās dejas mākslinieku un organizāciju savstarpējo sadarbību un pieredzes apmaiņu. Festivāla portugāļu programmas veidota sadarbībā ar kuratori un laikmetīgās dejas mākslinieci Žoanu fon Majeri Trindadi no Portugāles.

Māksliniekus labāk iepazīt palīdz arī viņu vadītās meistarklases, kas ir neatņemama festivāla Laiks dejot sastāvdaļa, savukārt programma atspoguļo ne tikai reģionālu, bet arī tēmu un formātu daudzveidību.

Festivāls sāksies 9. jūnijā LKA Zirgu pastā ar horeogrāfa Fransisko Kamačo (Portugāle) 1993. gada izrādi Ziedu Dievmāte, kas tiek uzskatīta par absolūto Portugāles laikmetīgās dejas klasiku. Tā tikusi izrādīta uz daudzām skatuvēm visā pasaulē, piedalījusies neskaitāmos festivālos.

10. jūnijā LKA Zirgu pastā notiks horeogrāfu Žoanas fon Majeres Trindades & Hugo Kalhima Kristovao (Portugāle) izrāde Medus un nāves sviedriem nebūs valdīšanas. Izrāde ar dziļu filozofisku saturu, jo horeogrāfs Kristovao cita starpā ieguvis arī filozofijas doktora grādu Porto Universitātē un savas zinātniskās intereses iedzīvina arī skatuves mākslā. Vakara turpinājumā Digital Art House telpās varēsim vērot multimediālo Kanādas mākslinieku Samija Čina & Kerolaines Makkaulas izrādi Iekšēji cildenais. Tā pēta cilvēku savstarpējās saiknes potenciālu, izmantojot senču rituālus, enerģētiskās prakses, somatisko sajūtu, kā arī šamanisko un garīgo kanālu apzināšanos. Darbā tiek izmantotas modernākās interaktīvās tehnoloģijas, apvienojot tās ar austrumu un rietumu kultūras zināšanām, garīgajām praksēm un kustībām. Mākslinieki tic, ka šis darbs var palīdzēt mums sākt jaunus dialogus, sanākt kopā un dziedināties.

11. jūnijā LKA Zirgu pastā redzēsim dziļi personisko dejas mākslinieces Juko Kominami (Portugāle/Luksemburga) tēva aiziešanai veltīto izrādi Iwa-kagami, kam jēgpilnā saistībā sekos indiešu režisores Gitanjali Rao festivālos godalgotā animācijas īsfilma Nodrukātā varavīksne. Pēc izrādes notiks saruna ar skatītājiem un portugāļu dejas mākslinieku sagatavota prezentācija.

12. jūnijā Mākslas centrā Noass varēsim baudīt daudzveidīgas norises. Sāksies viss ar brīvo skatuvi, tad redzēsim Kamerūnas dejas mākslinieka Tčinas Ndžidas izrādi Krusts un vairākas Latvijas horeogrāfu īsmetrāžas izrādes, tādas kā Ksenijas Simanovas duets Vai laiks joprojām te?, ko dejos Glorija Špisa un Normunds Purvinskis. Vakara noslēgumā Noasā notiks jau tradicionālais Mūzikas un Dejas AD-LIB kopā ar Staņislavu Judinu un citiem mūziķiem no apvienības Bm/C.

13. jūnijā festivāls dodas uz Stāmerienu, kur pievakarē pils parkā notiks meistarklases, taču tos, kas paliek Rīgā, sadarbībā ar Ģertrūdes ielas teātri, aicinām apmeklēt horeogrāfes Rūtas Pūces izrādi Iekšas (2024). Par ķermeni kā arhīvu, kas glabā gan iekšējās pieredzes, gan ārējus kolektīvus nospiedumus. Izrāde, kas izgaismo sadursmi starp individuālo un kolektīvo, iekšējo un ārējo, apslēptām alkām un esošo realitāti, kā metaforu izmantojot Latvijas laikmetīgās dejas nozari.

14. un. 15. jūnijā Stāmerienas pilī un tās parkā varēsim pieredzēt meistarklases un vērot dejas norišu kompilāciju, kurā piedalīsies horeogrāfi un dejotāji Žoana fon Majere Trindade & Hugo Kalhims Kristovao, Juko Kominami & Tomas Tello (Portugāle), Samijs Čins & Kerolaine Makkaula (Kanāda), Arina Buboviča, Ksenija Simanova, Gints Dancītis, Olga Žitluhina, LDM7 – LKA laikmetīgās dejas programmas šī gada absolventi, mūziķis, kontrabasists Stanislavs Judins u.c.

Festivāla norises vietas: Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra māja Zirgu pasts, Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, Digital Art House, Mākslas centrs Noass un Stāmerienas pils.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielo kapu metu konkursā nolemj nepiešķirt pirmo vietu

Lielo kapu metu konkursa starptautiskā žūrija atzinusi, ka neviens no pieciem iesniegtajiem darbiem nav izstrādāts tādā kvalitātē un gatavības pakāpē, lai varētu atzīt, ka ir iegūta spēcīga ideja L...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja