Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Romeo un Džuljeta no Portugāles. Modernā baleta kompānijas Quorum Ballet viesizrādes Rēzeknē un Rīgā

Modernā baleta kompānija Quorum Ballet no Portugāles viesojas 27. Starptautiskajā Baltijas baleta festivālā ar izrādi Romeo un Džuljeta. To varēs noskatīties Rēzeknē Latgales vēstniecībā Gors 21. oktobrī plkst. 19 un Rīgā VEF Kultūras pilī 24. oktobrī plkst. 19.

Stiprāka par nāvi

Iestudējuma Romeo un Džuljeta ideja radās no baleta kompānijas Quorum Ballet dibinātāja horeogrāfa Daniela Kardozu vēlmes turpināt veidot lielo klasisko darbu (Gulbju ezers, Pavasara rituāli) jaunas interpretācijas, saistot tos ar šodienas dzīvi un mūsdienu sabiedrību. Tieši šādā rakursā horeogrāfs uzņēmās izaicinājumu radīt jaunu baletu, kura vēstījuma pamatā ir Viljama Šekspīra luga Romeo un Džuljeta līdz ar Sergeja Prokofjeva pasaulslavenā baleta ar tādu pašu nosaukumu mūziku.

Romeo un Džuljetas traģiskais stāsts ieved mūs patiesas, kaislīgas mīlestības pasaulē, kuru nekas un neviens nevar iznīcināt. Šī mīlestība ir akla, un tā ir tik spēcīga, ka spēj uzvarēt pat nāvi. Kā šo klasisko stāstu ieraudzīt mūsu laikā, kad mūsu uzmanības centrā ir egocentrisms, egoisms un izdabāšana sev? Šie ir jautājumi, kas nodarbinājuši portugāļu horeogrāfa prātu un sirdi.

Romeo un Džuljeta ir mākslas darbs, kuru lielākā daļa pasaules kultūru atzīst par labāko no visiem mīlas stāstiem, un Daniela Kardozu horeogrāfijas un Sergeja Prokofjeva mūzikas mērķis ir mudināt skatītājus uzdot sev būtiskus jautājumus par to, kas ir dārgākais mūsu dzīvē un ko mēs bieži aizmirstam... par mīlestību.

 

Baleta kvorums

Quorum Ballet ir laikmetīgā baleta kompānija, ko 2005. gadā dibināja tās mākslinieciskais vadītājs, horeogrāfs un dejotājs Daniels Kardozu. 2007. gada oktobrī tika atvērta arī Quorum akadēmija, kurā notiek dejas nodarbības bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Quorum Ballet Daniels Kardozu izveidoja uzreiz pēc atgriešanās dzimtenē, liekot lietā divās prestižās dejas augstskolās ASV, Ņujorkā, – Martas Grēmas laikmetīgās dejas skolā un Joffrey Ballet School – iegūtās zināšanas un savu intensīvo starptautisko dejotāja un horeogrāfa pieredzi. Viņš ir dejojis Martas Grēmas dejas kompānijā un citās baleta trupās Ņujorkā, kur veidojis horeogrāfiju, kā arī piedalījies Džo Kliforda filmā Altāra deja/Altar Dance. Daniels Kardozu ir jau 35 iestudējumu autors. Viņš tos veidojis arī Horvātijā, Dānijā, Albānijā, Krievijā, Norvēģijā, Zimbabvē un citur.

Laikmetīgā baleta kompānijas Quorum Ballet repertuārā ir gan tās vadītāja Daniela Kardozu iestudētās izrādes, gan arī vairāk nekā 15 dažādu zemju horeogrāfu baleti. Kompānija augstu novērtēta teātros un festivālos 18 valstīs: Dānijā, ASV, Polijā, Singapūrā, Makao, Ķīnā, Kiprā, Serbijā, Ekvadorā, Nīderlandē, Taizemē, Alžīrijā, Spānijā, Vācijā, Šveicē, Rumānijā, Somijā un citviet.

"Ar Portugāles dejotājiem es sadarbojos jau daudzus gadus, tikai līdz šim ar citu kompāniju. Quorum Ballet videoieraksti liecināja par ļoti augstu profesionālo līmeni, tie bija ļoti aizraujoši, un dažas foto pozas bija tik izcilas un pabeigtas, ka es sapratu: viņiem noteikti jādejo Latvijā!" pošoties sagaidīt viesus, teica Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktore Lita Beiris.

 

Nakts ar balerīnu

27. Starptautiskā Baltijas baleta festivāla turpinājumā 28. oktobrī Ventspilī Teātra namā Jūras vārti norisināsies koncertprogramma Vārds Latvijas jaunajiem horeogrāfiem. Savukārt festivāla noslēgumā 29. oktobra vakarā Rīgā kinoteātra Splendid Palace Jaunajā zālē plkst. 20 notiks kinoseanss Nakts ar balerīnu, kurā tiks demonstrētas divas filmas. Šī būs iespēja noskatīties Zviedrijas Karaliskā baleta izrādi Sapnis vasaras naktī (2015) Aleksandra Ekmana horeogrāfijā ar Mīkaela Karlsona mūziku un pasaulslavenā franču horeogrāfa Anželēna Prelžokāža baletu Gulbju ezers (Chaillot – Théâtre national de la danse, 2021).

Spēcīgajā, laikmetīgajā Aleksandra Ekmana izrādē Sapnis vasaras naktī atklājas vasaras saulgriežu enerģija un ar to saistītie noslēpumi, kas pazīstami skandināvu tradīcijās. Savukārt horeogrāfs Anželēns Prelžokāžs savā Gulbju ezera redzējumā ir saglabājis oriģinālo sižetu (pazīstamo stāstu par daiļo jaunavu, kura pārvērsta par gulbi), taču mainījis tā kontekstu. "Es ļoti vēlējos, lai skatītāji, īpaši jaunā paaudze, sajustu piederību šim sižetam. Man nebija nodoma izstāstīt kārtējo romantisko pasaku, kādu ir daudz. Tīrais un trauslais gulbja tēls ir planētas dzīvības simbols. Un, ja cilvēce nepārtrauks vardarbību pret dabu tagad, tad nākamajās paaudzēs izzudīs ne tikai gulbji un ezeri," uzsver horeogrāfs.

Biļetes var iegādāties Biļešu paradīzes tīklā.


Visu rakstu lasiet avīzes Diena piektdienas, 21. oktobra, numurā! Ja vēlaties laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja