Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bailes no nekultūras. Ažiotāža ap "nepareizajiem" svētkiem Rīgā

Svētdienas raidījumā Nekā personīga žurnālists Sandijs Semjonovs bija sagatavojis sižetu, kurā par nopietnu "problēmu" tika padarīts fakts, ka Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas (EKG) bukletā starp daudzajām lietām, kas raksturo Rīgas kultūras un sabiedrisko dzīvi, tika pieminētas arī 9. maija svinības Uzvaras parkā.

Režisore Laila Pakalniņa to nosauca par nekaunību un piebilda, ka, ja tas tā turpināsies, šeit var būt arī cita valsts, bet kultūras ministre Jaunzeme-Grende aicināja bukletu izņemt no apgrozības. Īsi sakot, sižeta mērķis bija kaunināt EKG organizatorus, ka tie veido nelabvēlīgu priekšstatu par mūsu galvaspilsētu, bukletā izceļot "nepareizos" pasākumus.

Kad iznāca filma Kolka Cool, Raivim Dzintaram arī nepatika, ka priekšstatu par latviešu jauniešiem veido urlas un sēkliņu grauzēji. Tagad latviešu politiķi un žurnālisti izdara spiedienu uz EKG organizētājiem, lai tiktu noklusēts fakts par lielāko ikgadējo masu pasākumu Latvijā. Jā, 9. maijs "neiet" kopā ar mītu par "valsti, kura dzied" vai "kuru vislabāk izbaudīt lēnām", gluži tāpat kā padomju modernisma arhitektūra Ziepniekkalnā vai Purvciemā īsti neharmonizē ar jūgendstila ēkām vai Rātslaukumu. Latvijas oficiālā tēla veidotāji pieliek daudz pūļu, lai tūristi, nedod Dievs, nenonāktu ārpus centra, piemēram, Zolitūdē, kur priekšstatu par pilsētas kultūrtelpu veido graffiti uz blokmāju sienām, solāriju saloni par vienu latu un jaunieši, kas dirn pusizdemolētos spēļlaukumos.

Ziemeļkorejā tūristi drīkst pārvietoties tikai gida pavadībā pa īpaši izstrādātu maršrutu, kas ļauj valsti iepazīt tikai no skaisti uzfrišinātās puses. Gidi un drošībnieki arī gadā, lai tūristi nenofotografē kaut ko lieku, bet, ja nu tomēr izdodas spert pāris soļus sānis no tūristu grupas, no nezkurienes iznirst drošībnieki, kas tūristu pasargā no saskarmes ar "nevēlamām" parādībām un cilvēkiem. Sistēma ir diezgan efektīva, jo citu alternatīvu kā iepazīt valstī nav. Datoru un mobilo tālruni tūristiem ievest ir aizliegts, bet fotokameru atmiņu kartes, ja nu kas, vienmēr uz robežas var pārbaudīt un "nepareizos" kadrus dzēst.

Latvijā ir tendence nelatviskās kultūras izpausmes uztvert kā draudu nācijas vienotībai, tomēr rodas jautājums - vai bailes no nekultūras, rosinot ravēt nepareizās kultūras nezāles, nenovedīs pie tā, ka no Latvijas kultūras pāri paliks vien etnogrāfiska rakstura pasākumi, kas patiesībā ir tikai maza daļina no šodienas Latvijas kultūras? Rīgā dzīvo mazāk par 50% latviešu. Ja EKG programmā ir pasākumi tikai šai minoritātei, ko lai 2014. gadā svin parējie?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja