Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dzīves restarts

Eiropas kino sistēma bez festivāliem kā filmu novērtēšanas un publicitātes mehānisma ar senām tradīcijām nevar iztikt

Vēsturisks brīdis – šonedēļ Latvijā atsāk darboties daudzzāļu kinoteātri. Jau kopš jūnija vidus vakaros filmas tiek rādītas Splendid Palace vasaras dārzā. Dzīve pamazām sakārtojas, atgriežas vecajās sliedēs – vismaz tā gribētos ticēt. 2020. gadā kinoteātri bija slēgti 166 dienas no 366 gada dienām, arī šogad – visu pirmo pusgadu, un darbības atsākšana pēc tik ilgas dīkstāves pašā vasaras karstumā ir eksperiments un auditorijas pētījums ar nezināmām sekām. Vai skatītāji būs? Vai nāks skatīties filmas, par kurām dzirdēts pandēmijas laikā, – piemēram, godalgoto Klejotāju zemi/Nomadland – vai tomēr izvēlēsies baudīt vasaras brīvības garšu ārpus kinoteātriem? Drīz redzēsim. 

Gan lokālajā kino nozarē, gan globālajā kino biznesā kinoteātri turpina būt neaizstājams filmu izplatīšanas kanāls. Darbības ierobežojumi Covid-19 dēļ to ir pamatīgi satricinājuši. Filmas drūzmējas, gaidot iespēju tikt izrādītām kinoteātros, kas nodrošina lielāko skatītāju daudzumu un kases ieņēmumus. Līdz gada nogalei pirmizrādi Latvijas kinoteātros gaida divdesmit sešas filmas, gandrīz puse no tām ir spēlfilmas, kuru pirmizrādes ir paredzētas jau augustā.

Savukārt starptautiskās kino dzīves restarts notiks 74. Kannu kinofestivālā, kurš tālredzīgi no sava tradicionālā norises laika maijā šogad pārcelts uz jūliju (pērn pandēmijas dēļ festivāls tika atcelts). Kannu festivāls notiks no 6. līdz 17. jūlijam, un tā rīkotāji rosās ar tādu jaudu, ka var nojaust – tas būs arī simbolisks akts, kas apliecinās kinematogrāfa uzvaru pār Covid-19 tumsu. Kannu galvenā konkursa programmā ir divdesmit četras filmas. Žūrijas sastāvā atbilstoši laikmeta tendencēm dominēs sievietes (piecas no astoņiem žūrijas locekļiem). Žūriju vadīs sociāli skaudru filmu veidotājs amerikānis Spaiks Lī – gandrīz klasiķis. 

Festivālā tiks ievēroti pastiprināti epidemioloģiskās drošības noteikumi, tātad – dzīve maskās, arī kinozālēs. Lai iekļūtu festivāla teritorijā, būs jāuzrāda vakcinācijas vai pārslimošanas faktu apliecinošs sertifikāts vai negatīvs Covid-19 tests. Daudz klusāk izskan ziņas, ka Kannu festivāla viesu un akreditēto profesionāļu skaits šogad būs ievērojami mazāks nekā citus gadus, kad pasākumā tika izsniegts pat 40 000 akreditāciju.

Kannu festivālā notiekošajā filmu tirgū piedalīsies vairākums Eiropas valstu kino institūciju un filmu kompāniju. Vairākās tirgus programmās ir pieteikti arī Latvijas projekti un producenti. Latvijai – tāpat kā Lietuvai un Igaunijai – Kannās būs savs stends/paviljons. Šīs aktivitātes apliecina, ka Eiropas kino sistēma bez festivāliem kā filmu novērtēšanas un publicitātes mehānisma ar senām tradīcijām nevar iztikt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja