Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Latvijas māksla

Rīgas vidē izvietoti stendi, kas reklamē Dailes teātrī skatāmo grupas izstādi Būt vai nē. Īsti nesaprotu mārketinga stratēģiju, jo izstādi patiesībā nav iespējams apskatīt, ja vien neesi gatavs maksāt ieejas maksu teātra izrādes biļetes apmērā un nākt konkrētā laikā īsi pirms izrādes. Bet ne par to ir stāsts.

Reklāmas plakātā varam redzēt tēlnieka Ivara Drulles darbu, kas man atmiņā atsauca viņa personālizstādi galerijā Alma, ko uzskatu par vienu no interesantākajiem notikumiem Latvijas mākslā pēdējā gada laikā. Iemesls ir vienkāršs - viņš ir viens no retajiem Latvijas māksliniekiem, kurš reflektē par vēsturi, sociālpolitiskiem notikumiem, sabiedrību.

Staigājot pa Latvijas galerijām un muzejiem, samērā bieži veidojas sajūta, ka pie mums cieņā ir vien divi žanri - psihiskas agonijas un ezotērika. Ko es ar to domāju? Pirmajā gadījumā mākslinieki urķējas savā iekšējā pasaulē un piešķir nozīmi saviem personīgajiem kompleksiem, traumām. Visbiežāk šo mākslu saprot tikai pats mākslinieks (un arī ne vienmēr). Otrajā gadījumā mākslinieki uzskata, ka dara garīgu darbu, tver "mirkļa mūžību", apcer "nezināmo" un "skaisto". Mākslinieki runā simbolos, hiperbolās un metaforās, taču bieži vien ar tiem tiek maskēta dziļāku ideju impotence. Abiem virzieniem kopīgs ir tas, ka šāda veida māksla ir vērsta uz sevi, nevis komunikāciju ar skatītāju, tā mums reti spēj kaut ko pastāstīt par laikmetu, kurā dzīvojam, ļaut mums uz sevi paskatīties no malas, palīdzot mums pašiem sevi labāk saprast.

Var teikt, ka Latvijas mākslinieki mājo viensētās, interesējas galvenokārt tikai par sevi, nespēj komunicēt savas idejas sabiedrībai. Reizēm viņiem palīdz mākslas zinātnieces, kuras darbiem piekabina jēgu. Patiesībā visa Latvijas māksla ir viena liela viensēta, kas dzīvo izolācijā no ārpasaules. Atliek vien paskatīties, ko latvieši dara festivālos, biennālēs un gadatirgos ārzemēs - tusējas savrup, dzer vīnu tikai ar savējiem, bet atbrauc mājās un stāsta, ka Latvijas māksla iekaro pasauli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja