Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Uz viļņa

Tautieši, neesiet kūtri! Balsojam par savējiem pasaulēKultūras ministrei šis gads sācies ar skandālu, toties mākslinieki čakli strādā un jau plūc pirmos jaunā gada darba panākumu augļus. Laikrakstā _The New York Times _jau lasāma recenzija par latviešu soprāna Kristīnes Opolais veiksmīgo 11. janvāra debiju Magdas lomā Pučīni operas Bezdelīga iestudējumā Ņujorkas Metropolitēna operā.

"Opolais attaisnojusi uz sevi liktās cerības. Brīnišķīga sieviete un talantīga aktrise. Viņas pulsējoši bagātīgā samtainā balss nezaudē smeldzes, rūgtuma pieskaņu nevienā izdziedātajā frāzē, pat tajās, kurās viņa koķetē. Ir vajadzīga drosme, lai Metropolitēna operā debitētu lomā, kas iepriekš nekad nav dziedāta," dziedātājas sniegumu vērtē The New York Times ietekmīgais kritiķis Entonijs Tomasīni.

Martā Kristīne Opolais būs dzirdama Toskas lomā Londonas Koventgārdena operā, aprīlī Vīnes Valsts operā iejutīsies Mimī lomā Bohēmā un debitēs Amēlijas lomā Džuzepes Verdi operas Simons Bokanegra koncertiestudējumā, ko Vīnes koncertnamā diriģēs Nikolā Luizoti. Tikmēr otrdien, 15. janvārī, kinoteātros visā pasaulē, arī Splendid Palace Rīgā, tika pārraidīta Pučīni Bohēma no Londonas Karaliskās operas: tajā savā zelta lomā – Mimī – mirdzēja Maija Kovaļevska. Džona Kopleja veidotajā iestudējumā, kuru diriģēja Marks Elders, viņas mīlētāju Rūdolfu atveidoja ukraiņu tenors Dmitro Popovs, Latvijas soprāna Marinas Rebekas vīrs. Un lai apklust tie, kuri kladzina, ka Kovaļevska, lūk, vienīgā no mūsu operzvaigznēm esot Latvijai nepieejami dārga. Pavisam drīz, 1. februārī, viņa Lielajā ģildē dziedās Amēlijas lomu Aleksandra Viļumaņa diriģētajā Simona Bokanegras koncertuzvedumā. Maijai Kovaļevskai šī uzstāšanās būs ceļā uz šīs Verdi operas pirmizrādi Vīnes Valsts operā 17. februārī – viņas skatuves partneris titullomā būs Plasido Domingo. Rīgā to dziedās itāļu baritons Vitorio Vitelli, kuru mēs iepazinām Žermona lomā pagājušo Siguldas Opermūzikas svētku Traviatas iestudējumā.

Tas vēl nav viss. Sagaidot maestro Marisa Jansona 70. jubileju, kas apritēja pirmdien, 14. janvārī, tapa zināms, ka viņam piešķirta prestižā Ernsta fon Sīmensa balva. Godalgu līdz ar 250 000 eiro prēmiju diriģentam pasniegs 4. jūnijā, un jau zināms, ka to viņš nolēmis ziedot jaunas koncertzāles celšanai Minhenē. Veseli četri Latvijas mākslinieki sacenšas žurnāla BBC Music Magazine balsojumā par gada labāko ierakstu balvām. Opermūzikas kategorijā būs jāizšķiras – balsot par dziedātājas Kristīnes Opolais un diriģenta Andra Nelsona Džakomo Pučīni operas Māsa Andželika ierakstu ar WDR simfonisko orķestri un Radio kori (Ķelne) vai par Vāgnera Valkīru ar Egilu Siliņu Votāna lomā (pie Halles orķestra diriģenta pults ir Marks Elders). Savukārt DVD kategorijā varam balsot par Londonas Karaliskajā operā diriģenta Antonio Papāno vadībā iemūžināto Pučīni Triptihu, kurā operā Apmetnis tenors Aleksandrs Antoņenko redzams Luidži lomā. Starp citu, tā bija dziedātāja debija slavenajā britu operas namā. Tautieši, neesiet kūtri! Tā ir arī jūsu iespēja: žurnāls sola starp balsotājiem izlozēt solīdas skaņu tehnikas ieguvēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja