Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viss kā filmā

4. maija Latvijas filmu maratons šoreiz nevar notikt kinoteātrī, bet tikai platformā filmas.lv. Filmas tiks demonstrētas noteiktā laikā – kā kinoteātrī.

Savulaik režisora Stīvena Soderberga drāmai Infekcija/Contagion (2011) nebija īpaši skaļas rezonanses. Pēc pirmizrādes Venēcijas festivālā tā sensāciju neradīja. Stīvens Soderbergs ir labs režisors un talantīgs operators, kurš pats filmējis Infekciju, nodrošinot tai reālistisku, šķietami dokumentālu stilu. Tomēr vēstījums par globālo pandēmiju, ko izraisa no Āzijas atvestais vīruss (to ASV "ievazā" blonda dāma Gvinetas Paltrovas veidolā, turklāt viņa dramatiski iet bojā), nedaudz mulsināja. Šķita, ka Soderbergs, kurš Eiropas festivālos kotējas kā vērā ņemams autors kopš filmas Sekss, meli un video (1989) laikiem, nav īsti ticis galā ar žanru – filma par infekciju, kas no sikspārņa nonāk pie cilvēkiem, šķita pārāk piezemēta, "nekinematogrāfiska".

Vīrusa izraisītās katastrofas attēlojumā iztika bez Holivudas filmām raksturīgajiem specefektiem, iznīcības orģijām un dekoratīvisma. Slavenu aktieru ansamblis (Gvineta Paltrova, Keita Vinsleta, Mets Deimons, Mariona Kotijāra, Džūda Lovs) cīnījās ar savām nelielajām lomām ļoti atšķirīgā kvalitātē. Keita Vinsleta atveido epidemioloģi, kura pati kļūst par vīrusa upuri, – šajā lomā viņa pārliecināja un satrieca. Džūda Lovs blogera, homeopātijas un konspirāciju teoriju fanātiķa tēlā pārspēlēja un pārspīlēja. Filma, kuras veidošanas gaitā režisors bija sadarbojies arī ar Pasaules Veselības organizācijas speciālistiem, pamazām tika aizmirsta.

2020. gada pandēmijas konteksts šo filmu ir aktualizējis no jauna. Infekcija patlaban ir viena no populārākajām filmām iTunes. Domājams, tai lieliski klājas arī Netflix. Infekcija nav kļuvusi par izcilu mākslas darbu, tomēr detalizācijas pakāpe, ar kādu filmas autori ir iedziļinājušies vīrusa epidēmijas "atšifrēšanā", epizodes, kas šķietami atkārto nesen ziņās redzētus kadrus no Spānijas un Itālijas, atgādinājums, ka cilvēks pieskaras savai sejai vairākus tūkstošus reižu dienā, kā arī citas detaļas liek paskatīties uz Soderberga paveikto pavisam citām acīm un celt viņu teju pravieša kārtā.

Netflix nesen ziņoja par krietnu skatītāju skaita pieaugumu – pandēmijas laikā šis kanāls piepulcējis vēl 16 miljonu lietotāju. Tādējādi Netflix kopējais abonentu skaits tuvojas 200 miljoniem. Straumēšanas platformas ir pandēmijas laika vinnētājas, to gan nevar teikt par filmu veidotājiem – darbs uzņemšanas laukumos patlaban faktiski nenotiek.

Negribu Netflix, gribu uz kino! – šāds komentārs parādījās zem ziņas par straumēšanas milža kārtējo uzvaru. Es arī gribu uz kino, taču atbildēt uz jautājumu, kad tiks atvērti kinoteātri un cik lielās vai mazās zālēs varēsim pulcēties, var vienīgi visu viedo epidemiologu personifikācija Uga Dumpis. Kamēr gaidām atbildi, dosimies uz tradicionālo 4. maija Latvijas filmu maratonu. Šogad tas nevar notikt kinoteātrī Splendid Palace, bet tikai platformā filmas.lv. Lai atgādinātu, ka filmu izrādīšanas ideālā vide ir kinoteātris, nevis straumēšanas platformas, maratona filmas tiks demonstrētas noteiktā laikā – iepazīstieties ar seansu plānu!  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja