Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Andis Surgunts. Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm

Mākslinieku apvienība Orbīta laidusi klajā dzejnieka Anda Surgunta grāmatu Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm, kurā publicēta autora dzeja, kas tapusi laika posmā no 2003. līdz 2018. gadam, informēja grāmatas veidotāji.

Grāmatā iekļauts gan krājums Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm, kura manuskriptu sagatavojis pats autors, gan vēl citi dzejoļi

Andis Surgunts ir no tās pašas dzejnieku paaudzes, pie kuras pieder daudzi publiskajā telpā šobrīd labi zināmi dzejnieki: Toms Treibergs, Krišjānis Zeļģis, Svens Kuzmins, Arvis Viguls, Artis Ostups un citi. Dzejnieks Andis Surgunts (1984–2018) dzimis Preiļos. Mācījies Preiļu Valsts ģimnāzijā un Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē. Kopš 2005. gada Surgunts publicējies literatūrai veltītos izdevumos – žurnālos Karogs, Latvju Teksti un Domuzīme, laikrakstā Kultūras Forums, vietnēs Satori.lv un Punctummagazine.lv. Surgunts arī bijis dzejnieka Einara Pelša grāmatas Mīļākais tētis pasaulē (2016) redaktors. Pagājušajā gadā dzejnieks 33 gadu vecumā aizgāja mūžībā.

“Ideāls jaunais dzejnieks” – tā grāmatā Surguntu nodēvē pēcvārda autors un krājuma redaktors Artis Ostups. Runājot par Surgunta rokrakstu, Ostups min nemitīgu eksperimentēšanu, skaistā un neglītā metaforisku sapludināšanu, absurdus aforismus un spožas, sirreālas pasāžas un tuvošanos mūzikas nekonceptuālajai formai: “Ja tobrīd viņa krājums, kuram šajā grāmatā ir saglabāts tā oriģinālais nosaukums un struktūra, tiktu izdots ar atsevišķiem papildinājumiem, tad to varētu uzskatīt par vienu no spilgtākajām debijām kopš Arvja Vigula Istabas (..) Daļa no Anda dzejoļiem šķiet sarakstīti, balstoties vārda spējā dzemdināt nākamo vārdu, kas ierodas vai nu kā pārsteidzošs tēla papildinājums, vai kā asprātīga lasītāja gaidu dekonstrukcija. Dzejoļa jēga (ak, nolādētie dzejnieki!) tad skaisti šūpojas kā piedzēries kuģis.”

Grāmata iznākusi grāmatu sērijā Orbītas bibliotēka, kurā tiek izdoti mūsdienu dzejnieku un prozaiķu darbi. Sērijas redaktors ir Aleksandrs Zapoļs. Sastādītāji: Einārs Pelšs un Artis Ostups. Grāmatas dizaina autors: Tom Mrazauskas.

Grāmata nopērkama grāmatnīcās Globuss, Jānis Roze, Bolderāja, Mr. Page, kā arī galerijā Istaba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja