Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Bezgalīgs plaukts ar Eglīša gleznām. Alekseja Muraško veidotajai grāmatai - bronza

Luksemburgā 4. jūnijā notika Eiropas Dizaina balvas 2023 ceremonija, kurā nominācijā Mākslas katalogi tika godināts grāmatu dizainera Alekseja Muraško darbs – gleznotāja Andra Eglīša mākslai veltītā grāmata Gaišs, apcirsts paralelograms. Alekseja Muraško un komandas oriģinālais, radošais veikums saņēma bronzas godalgu.

Šo apjomīgo grāmatu, kas ir daudz kas vairāk nekā klasisks mākslas reprodukciju albums, 2022. gada vasarā laida klajā mākslas projekts Savvaļa.

Žūrijas vērtējumā Aleksejam Muraško ar savu dizainu ir izdevies "atainot gleznu fiziskumu un jo īpaši – mērogu". Atzinību izpelnījusies grāmatas pirmā sadaļa, ko žūrija raksturo kā "gleznotāja tehnikas anatomiju".

Aleksejs Muraško stāsta, ka katru gadu izvēlas savu izdevumu, kuru sūtīt starptautiskiem konkursiem. "Pandēmija visu nozari ietekmēja diezgan nopietni. Pasaulē no pazīstamajiem konkursiem ir palikuši tikai divi, kuri pieņem reālus izdevumus, nevis attēlus vai fotogrāfijas PDF formātā. Ņemot vērā visus apstākļus, ilgi domāju, kuru savu darbu sūtīt uz konkursu. Apzināti izvēlējos Eglīša grāmatu tāpēc, ka tā var runāt ar citiem lasītājiem nevis caur vārdiem, jo zināmai auditorijai latviešu valoda nav interesanta, bet caur attēliem, bildēm un grāmatas koncepciju. Grāmata veidota kā iztēlota izstāde, kas nekad nav notikusi. Koncepts veidojās pandēmijas laikā, un es izgudroju iztēles telpu, kur parādījās visi Andra Eglīša darbi. Tāds bezgalīgais plaukts, kur visas gleznas ir izvietotas savā reālajā izmērā," stāsta Aleksejs Muraško. Dizainers uzsver, ka grāmatai ir raksturīga eksperimentāla daba. "Nestandarta piegājiens izmantots ne tikai attēlu radīšanā – viss reāli tika safotografēts mākslinieka darbnīcā uz reāla plaukta, tās nav digitālas reprodukcijas –, bet arī struktūrā. Tā nav gluži lineāra. Tur ir eseju un interviju iestarpinājumi. Viss stāstījums ir labā nozīmē raibs." Gleznas fotografēja Reinis Hofmanis.

"Eglītis nav tikai asredzīgs apkārtnes vērotājs. Viņš tajā arī iejaucas, radot scenārijus, kas vai nu "ierāmē" ainavu, vai kļūst par tās daļu. Viņa iejaukšanās iegūst tādas formas, kuru statuss balansē starp rekvizītiem, dabas materiāliem un patstāvīgām instalācijām. Šis izdevums lielā mērā ir veltīts tieši Eglīša specifiskajam radošajam procesam – realitātes papildināšanai, glezniecībai kā savdabīgam dokumentālam medijam un dabas klātesamībai viņa darbu materialitātē, saturā un konceptuālajā piegājienā," izdevuma ievadesejā raksta kuratore Katerina Gregosa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja