Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdota grāmata par latviešu rakstnieku bēgļu gaitām Zviedrijā

Latvijas Universitātes (LU) Literatūras, folkloras un mākslas institūta (LFMI) apgāds laidis klajā literatūrzinātnieces Ingunas Daukstes-Silasproģes monogrāfiju Gaidot laivu. Latviešu rakstnieki bēgļu ceļos Zviedrijā, aģentūru LETA informēja institūta pārstāve Madara Eversone.

Veiktā pētījuma pamatiecere ir atgādināt par vēstures posmu, kas bija smagas izšķiršanās un traģisku pārdzīvojumu laiks daļai latviešu. Aizbraukšana no Latvijas Otrā pasaules kara norišu fonā izmainīja visu agrāko dzīvi un uz vairākiem gadu desmitiem iezīmēja robežu starp Zviedriju un latviešiem okupētajā Latvijā. Tomēr tam ir būtiska nozīme tautas pašapziņas un kolektīvās atmiņas aspektā. Pētījuma centrā ir latvietis, bēglis, radoša personība no Kurzemes krasta līdz Gotlandei un Zviedrijā, uzmanību centrējot uz literārām liecībām par šo dramatisko laiku, meklējot pārdzīvojumu un sajūtu atblāzmas dokumentālos fiksējumos, sarakstē, atmiņās, apcerēs un citur.

Aplūkotais laikposms simboliski veido nogriezni - no vienas puses, Kurzemes krasts un ceļš bēgļu laivā pāri jūrai, no otras puses, jaunā mītnes zeme Zviedrija bēgļa statusā, kur bēgļiem nākas iziet karantīnas nometnes Gotlandē, strādāt fizisku un ikdienišķu darbu, no jauna apliecināt savas prasmes un zināšanas, izdot latviešu periodiskos izdevumus, izdot grāmatas latviešu valodā, veidot aktīvu un rosīgu sabiedrisko, kultūras un literāro dzīvi, kas ļauj emocionāli izturēt svešumu un šķirtni no Latvijas.

Laiks, ar kuru noslēdzas pētījums, latviešu bēgļiem arī Vācijā iezīmēja izšķiršanos - noslēdzoties bēgļu nometņu laikam, dēvētam par mazo Latviju, viņi izceļoja uz aizjūrām kā vienkāršo darbu strādnieki, mainījās viņu agrākā dzīve, iezīmējot vientulību un izkliedi, savukārt latviešiem Zviedrijā tad jau aizsākās garīgās un radošās pilnveides laiks, jo viņu strādnieku gadi pamatos bija beigušies.

"Pētījuma mērķis ir atgādināt, ka arī literārs teksts var kļūt par vēstures izziņas starpnieku, jo tajā atplaiksnī spēcīga izjūtu gamma un tiešs aculiecinieka līdzpārdzīvojums. Tas atklāj radošas personības, tolaik bēgļa, skaudro ikdienu un tajā pašā laikā spēju, spītējot ikdienībai, saglabāt latvisko identitāti, kopt tradīcijas, bagātināt latvisko kultūru un rakstniecību ar pieredzētā atainojumu, kas kļūst par spēcīgu laikmeta liecību," grāmatu aprakstīja Eversone.

Daukstes-Silasproģes monogrāfija izdota ar ar Haralda Biezā fonda, Valsts kultūrkapitāla fonda, Latviešu fonda un Pasaules brīvo latviešu Kultūras fonda atbalstu.

Top komentāri

un
u
ka būs grāmata par zviedru "brāļu" pastrādāto noziegumu izdodot PSRSam uz drošu nāvi un gadu desmitiem nometnēs nolemtos pēc kara uz Zviedriju devušos latviešus?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja