Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Izdota grāmata par vislielāko Budu - Milarepas dzīve

Pirmo reizi latviešu valodā lasītājiem pieejama tibetiešu leģenda un garīgā sāga Milarepas dzīve, ko izdevis _Apgāds Zvaigzne ABC.Grāmata Milarepas dzīve_ ir dziļu pārdzīvojumu un neticamu panākumu pilna teiksma, ko caurstrāvo maģija, dabas stihiju spēks un humors, un vienlaikus tas ir viens no nozīmīgākajiem pasaules literatūras avotiem garīgās izaugsmes meklētājiem.

Milarepa (1052-1135) piedzimst Tibetā pārtikušā ģimenē, tomēr pēc pāragrās tēva nāves ģimene turību zaudē, jo īpašumu izkrāpj tuvi radinieki. Dusmu vadīta, māte nosūta dēlu mācīties pie izcila burvja, lai Milarepa apgūtu melno maģiju. Milarepa izrādās ļoti spējīgs skolnieks, un drīz vien uzsūta pāridarītājiem dabas stihiju postu un lāstus. Tomēr nodarītais Milarepu nomāc. Sirdsapziņas mocīts, viņš meklē atbrīvi no grēkiem un satiek lielu garīgo skolotāju, lai aizietu pa garīgās attīstības ceļu.Grāmatu ir tulkojusi Latvijas pirmā budistu mūķene Margarita Putniņa. Uz to viņu pamudināja garīgie skolotāji. Milarepa tiek uzskatīts par augstāko realizēto cilvēku, vislielāko Budu. Viņa dzīvesstāsts pierakstītā formā pirmo reizi nāca klajā 1488. gadā. Katra grāmatas lappuse spoguļattēlā tika rūpīgi iegravēta uz koka plāksnītēm un tad ar tintes palīdzību pārnesta uz garām papīra loksnēm.

Nu jau piecus gadsimtus grāmata Milarepas dzīve turpina iedvesmot un vest cilvēkus pretī apgaismībai. Šo biogrāfisko, vēsturisko teiksmu no tibetiešu folkloras apcirkņiem var uztvert dažādos līmeņos – gan kā izjustu un personalizētu ievadu Tibetas budismā, gan kā dziļu un detalizētu rokasgrāmatu augstākās apziņas atklāsmei sevī. Grāmatas būtība ir garīgās pilnības meklējumi, tā ataino Milarepas dzīves ceļu no grēcinieka līdz svētajam.

Vāka noformējumam ir izmantots mākslinieces Flēras Bīrmanes oriģinālzīmējums thankas stilā. Tā ir īpaša tehnika, ko Flēra Bīrmane apguvusi Nepālā, un šis gleznojums tika uzzīmēts speciāli šim darbam. Kad Flēra Bīrmane apguva sakrālās glezniecības mākslu, viņas skolotājs ieminējās, ka  māksliniecei vajadzētu uzgleznot Milarepu, un pavisam drīz šāda iespēja radās, kad izdevniecība Zvaigzne ABC piedāvāja sadarbību grāmatas Milarepas dzīve noformēšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja