Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izdota Latvijas un Igaunijas agrīnajām fotogrāfēm veltīta fotogrāmata

Tartu Kunstimuuseum (Igaunija) un Blind Carbon Copy (Latvija) sadarbībā ar grāmatas dizaineri Alekseju Muraško izdevis fotoalbumu Sudrabmeitenes. Fotogrāfijas retušētā vēsture, kas ir unikāls pirmizdevums, veltīts Latvijas un Igaunijas agrīnajām fotogrāfēm.

Fotogrāmata Sudrabmeitenes. Fotogrāfijas retušētā vēsture ir paplašināts turpinājums tāda paša nosaukuma izstādei, kas šovasar bija skatāma Tartu Mākslas muzejā Igaunijā. Ilustratīvi bagātais izdevums stāsta par desmit agrīnajām fotogrāfēm, kas strādājušas Latvijas un Igaunijas teritorijā 20. gadsimta sākumā un starpkaru periodā, ļaujot lasītājam iepazīties ar plašu vizuālā mantojuma klāstu no dažādu Latvijas un Igaunijas muzeju un privātajiem arhīviem. Grāmatā ir iespējams aplūkot arī izstādes dokumentācijas ar trīs mūsdienu mākslinieku darbiem, kas apcer pazaudēto un novārtā atstāto mūsu kopīgajā vizuālajā vēsturē. Tāpat grāmatā ir lasāma projekta kuratoru eseja un nelieli apraksti par katru no kopumā trīspadsmit autoriem.

Izstādes kuratori un grāmatas sastādītāji Šelda Puķīte (Latvija) un Indreks Grigors (Igaunija): "Sieviešu vēstures pētniecība iegūst arvien lielāku popularitāti visā pasaulē, un arī Baltijas valstis cenšas sniegt savu ieguldījumu, līmējot kopā saglabājušos vēsturiskos fragmentus, lai varētu noskaidrot sieviešu stāstus un apzinātu atstāto mantojumu. Daži no šiem stāstiem izrādās ļoti nozīmīgi mākslas vēstures kontekstā, citi savukārt kalpo kā nelieli, bet svarīgi paplašinājumi redzējumam par mūsu kopīgo pagātni. Līdzīgi kā daudzās citās jomās un profesijās, vēstures grāmatās sievietes fotogrāfes ir grūti atrast. Mēs ceram, ka šis izdevums kļūs par būtisku precedentu, lai, izsakoties grāmatas mākslinieka Alekseja Muraško vārdiem, "atrastu šo sieviešu pazaudētās sejas", kā arī veidotu plašāku un iekļaujošāku skatījumu par fotogrāfijas un mākslas vēsturi kopumā."

Grāmatas izdevēji ir Tartu Mākslas muzejs un Blind Carbon Copy, veidojot lielisku sadarbības modeli starp atmiņu institūciju un laikmetīgās mākslas organizāciju. Grāmatas dizaina un apstrādes autors ir starptautisku atzinību guvušais grāmatu mākslinieks Aleksejs Muraško. Grāmata iespiesta un iesieta Jelgavas tipogrāfijā. Izdevuma vāks iespiests tipogrāfijā Veiters.

Fotogrāmata ir sastādīta  latviešu, igauņu un angļu valodā un pašreiz, ņemot vērā karantīnas ierobežojumus, pieejama ISSP interneta veikalā, atsevišķi sazinoties un veicot pasūtījumu koncepta grāmatnīcā Mr. Page, kā arī  projekta mājas lapas veikalā www.silvergirls.eu.

Šo grāmatu nebūtu iespējams izdot bez daudzu pētnieku un institūciju ieguldītā darba un atbalsta. Izdevēji izsaka īpašu pateicību Fotogrāfijas muzejam Tallinā, Vīlandes muzejam, Hījumā muzejam, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejam, īpaši Laumai Lanceniecei, Latvijas Fotogrāfijas muzejam, īpaši Mairai Dudarevai, Gunai Ševkinai un Sandim Zaķim, Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejam, īpaši Ilzītei Ozoliņai, Rīgas Fotogrāfijas biennālei 2020, īpaši Ingai Brūverei, kā arī Herki Helves, Katrīnai Teivanei-Korpai, Pēterim Korsakam, Helgi Põllo un Tanel Verk.

Grāmata  iznākusi ar Igaunijas Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonda un Arctic Paper finansiālo atbalstu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja