Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Iznācis Andra Kalnozola romāns Kalendārs mani sauc

Grāmatu sērijā Orbītas bibliotēka iznācis rakstnieka Andra Kalnozola romāns Kalendārs mani sauc.

Romāna Kalendārs mani sauc centrālais tēls ir jauns vīrietis ar grūti definējamu garīgās veselības stāvokli. Brīžiem šķiet, ka viņa prāts strādā kā bērnam, citkārt – ka labāk nekā vairumam pieaugušo.

Stāsta struktūru veido vietējās mazpilsētas mācītājam rakstītas vēstules, kurās galvenais varonis reflektē par savā dzīvē notiekošo, tādējādi iepazīstot pats sevi un apkārtējo pasauli. Nelaimīga iemīlēšanās viņu novedusi pie eksistenciālas nepieciešamības no galvas iemācīties katra kalendāra datumā svinamās vārdadienas, lai "nokļūtu tuvāk" iecerētajai meitenei, proti, – starp visiem vārdiem atrodams arī viņējais.

Oskara jeb Kalendāra atmiņas īpatnības un spēja pārdabiski koncentrēties uz specifiskiem uzdevumiem ne tikai atklāj ļoti īpatnēju psiholoģisko varoņa portretu, bet arī dzen uz priekšu aizkustinošus, aizraujošus un uzjautrinošus notikumu pavērsienus. Taču spēcīgāk par visu iepriekšminēto nostrādā emocionāli nepastarpinātās varoņa atklāsmes par cilvēkiem un to savstarpējajām attiecībām, kuras šķietami deformētā apziņa atklāj ar naivu patiesumu.

Andri Kalnozolu lasītāji labāk pazīst kā dramaturgu, un arī romāna Kalendārs mani sauc raksturā, īpatnībā un kvalitātēs jūt autora dramaturģisko pieredzi. Kalnozola rakstības stilā apvienota dzejai radniecīga poētiskā pasaules uztvere, kas izpaužas spilgtā tēlainībā, un maģiskajam reālismam radniecīga atmosfēra. Vienlaikus to caurvij prasmīgi veidota sižeta struktūra un veikla stāsta dinamika. Autors spējis ap dzelžainu kodola koncepciju apvīt intimitāti veidojošas nianses, caur personīgām detaļām iedzīvināt tēlus un katru stāsta pavērsienu padarīt par atsevišķu piedzīvojumu, vienlaikus pārliecinoši kontrolējot radīto pasauli un uzturot intrigu.

"Kalendārs mani sauc" piedāvā tieši to, kā Latvijas literatūras vidē pietrūkst – literāri krāšņā un inovatīvā formā veidotu aizraujošu stāstu, kas sniedz gan intelektuālu, gan emocionālu baudījumu. Neparastā struktūra un valodas lietojums grāmatai piešķir kvalitāti, ko var interpretēt gan kā avangarda pazīmi, gan kā atvērtas durvis jebkura vecuma un rūdījuma lasītājam," teic grāmatas redaktors Henriks Eliass Zēgners, kurš Kalnozolu nodēvē par vienu no šābrīža spēcīgākajiem latviešu literātiem.

Sērijā Orbītas bibliotēka tiek izdoti mūsdienu dzejnieku un prozaiķu darbi. Līdz šim izdotie darbi: Arvja Vigula dzejoļu izlase Grāmata, Kirila Kobrina eseju izlase Vēsture. Work in Progress, Andra Kupriša stāstu krājums Berlīne, Kikōnes dzejas krājums Jūs kavējaties, Anda Surgunta dzejas krājums Skaistākā no aizmiršanās hipotēzēm, Semjona Haņina dzejas grāmata Ne tā, Elvīras Blomas dzejas krājums Izdzēstie attēli, Laura Veipa krājums Interesantās dienas, Andreja Seņ-Seņkova dzejas krājums Papīra krūtis, Viļa Kasima Lizerīnblūzs, Leonīda Dobičina romāns Enpils. Grāmatu sērijas redaktors: Aleksandrs Zapoļs. Sērijas dizaina autors: Tom Mrazauskas.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja