Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Iznāk Dairas Āboliņas grāmata par Jāņa Streiča filmām

Jāņa Streiča kino gada noslēgumā apgāds Dienas Grāmata izdod kinokritiķes Dairas Āboliņas grāmatu Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas, pavēstīja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Grāmatā atsevišķa nodaļa veltīta katrai no Meistara filmām vairāk nekā 40 gadus ilgajā kinorežisora biogrāfijā. No filmas Kapteiņa Enriko pulkstenis (1967) līdz filmai Rūdolfa mantojums (2010) – tāda ir amplitūda šajā 500 lappušu biezajā grāmatā, kur katras filmas nodaļu veido vairāki atšķirīgi teksti.

„Katrs latvietis mīl Streiču, bet, būsim godīgi, zina tikai četras piecas Jāņa Streiča filmas,” konstatēja Daira Āboliņa un ķērās pie darba, lai aizpildītu baltos plankumus kinoskatītāju zināšanās par leģendārā kinorežisora radošo mūžu.

Dairas Āboliņas profesionālais redzējums par katru no filmām, papildināts ar stāsta dramaturģiskās uzbūves shēmu, sauktu par „filmas kardiogrammu”. Grāmatā ietvertas kinokritiķes sarunas ar Jāni Streiču par katras filmas tapšanas procesu un laikmeta fonu, atraktīvām detaļām un filmas turpmāko dzīvi. Tāpat grāmatā iekļauta izsmeļoša faktoloģiskā informācija - filmu anotācijas, uzņemšanas grupu darbinieki, skaidrojošas piezīmes par cilvēkiem, faktiem un parādībām, Jāņa Streiča biogrāfija un arī bagātīgs ilustratīvais materiāls, kas ietver daudz pirmpublicējumu (filmu kadri, plakāti, darba momenti un pat paša Jāņa Streiča zīmējumi).

Grāmatas tekstu redaktore Kristīne Matīsa, ilustratīvā materiāla redaktore Agnese Zeltiņa, zinātniskā redaktore Zane Balčus, grāmatas māksliniece Katrīna Vasiļevska; filmu kardiogrammu dizainu veidojis Toms Harjo.

Grāmatas autore Daira Āboliņa ir profesionāla žurnāliste un kinokritiķe ar Latvijas Universitātē un Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūtā iegūtu izglītību un vairāk nekā 20 gadu pieredzi Latvijas un pasaules kinomākslas norisēs, starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI Latvijas nodaļas vadītāja, Eiropas Kino akadēmijas biedre. Publicējas medijos, veido Latvijas televīzijas raidījumus un reportāžas no starptautiskiem kinofestivāliem. Scenārija autore, redaktore un producente vairākām dokumentālajām filmām (jaunākā no tām – Mans draugs Jānis Streičs (2016)), kopā ar režisori Agitu Cāni-Ķīli veido ciklu Filmas arheoloģija par Latvijas kino vēsturi.

Jāņa Streiča maģiskais reālisms. 22 filmas ir Dairas Āboliņas pirmā grāmata.

Grāmata iznāk redaktores Kristīnes Matīsas vadītajā sērijā Kino Rakstu bibliotēka, kurā kopš 2009. gada izdotas jau piecas kvalitatīvas grāmatas par Latvijas un pasaules kino.

Grāmatas atvēršanas svētki notiks 2. decembrī plkst. 16 kinoteātrī Splendid Palace.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja