Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Iznāks Kristīnes Želves un Vikas Ekstas grāmata Vēlas turpmāk saukties

Piektdien, 19. aprīlī, plkst. 19.00 galerijā Istaba notiks rakstnieces, režisores Kristīnes Želves un mākslinieces Vikas Ekstas grāmatas Vēlas turpmāk saukties prezentācijas pasākums un pop-up izstāde. Šī ir pirmā grāmata kabatas grāmatu sērijā Mazās Strāvas, informēja izdevēji.

Grāmatā Vēlas turpmāk saukties apkopoti Kristīnes Želves periodikā, internetā, sociālajos tīklos un pastaigās atrastie teksti, kas, kopā ar Vikas Ekstas arhīvos atrasto attēlu ar MI palīdzību veidotajām savdabīgajām kolāžām, atklāj neparastu Latvijas sabiedrības portretu.

Abas autores grāmatā īsteno kopēju principu – jaunrade ir nevis tieša, bet slēpjas atlasē, šādi realizējot konceptuālisma “neradošās rakstniecības” (uncreative writing) principu. Grāmatas nosaukums Vēlas turpmāk saukties, kas aizgūts no stāsta par latviešu uzvārdu maiņu 1939.–1940. gadā, ir arī pamudinājums – atrastie teksti "vēlas saukties" par literatūru. Želves uzietie fragmenti ir latviešu vēstures dokumentācijas, kas grāmatā iekļautas, nemainot un nepapildinot to saturu, tā ļaujot lasītājam pašam izdarīt secinājumus par izlasīto.

Vikas Ekstas attēli ir savdabīgas kolāžas, kas veidotas sapludinot vairākus attēlus ar mākslīgā intelekta palīdzību un liek domāt par vēstures (atmiņu) selektīvo dabu. Tā izpaužas, piemēram, Želves apkopotajos portāla Twitter (tagad X) lietotāju ierakstos par Otro pasaules karu. No kolektīvās ikdienas izgrieztie kadri ir gan vienlaikus jau kaut kur jau lasīti un dzirdēti, gan arī oriģināli autores veidotajā sakārtojumā un liek domāt par literatūras un mākslas attiecībām ar strauji mainīgajām tehnoloģijām. Fotogrāfes veidotajos attēlos redzami cilvēki, kas varētu būt bijuši, un notikumi kādā iespējamā paralēlā realitātē – nekas no tā nav īsts, bet vienlaikus jau kaut kur redzēts – prāts atpazīst atsevišķus elementus, piešķirot attēliem nozīmi un jēgu, pat ja tā nav mākslinieces paredzēta.

Mazās Strāvas ir izdevniecības Strāva veidota spilgtu, vizuālu kabatas grāmatu sērija, kas paredzēta kopdarbiem – vairāku autoru mijiedarbei, inovatīvai saspēlei. Sērijas redaktore ir dzejniece, kultūras projektu vadītāja Elvīra Bloma, dizainere – Anete Krūmiņa. Sērijā paredzēts publicēt gan jaundarbus, gan tulkojumus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja