Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Klajā nākusi Zinta Sila stāstu grāmata Apvārsnis

Izdevniecībā Dienas grāmata klajā nākusi Zinta Sila stāstu grāmata Apvārsnis, informēja izdevniecībā.

Zintis Sils (2002) ir Rīgas Stradiņa universitātes students, literatūras žurnāla Stroika līdzdibinātājs un prozas redaktors. Par lugu Pēdējais Kursenieks apbalvots Latvijas jauniešu teātru festivālā. Zinta Sila darbi iepriekš publicēti žurnālā Punctum.

Iespiests starp formu un bezgalību, jūras krastā stāv Družciems. Tikai padsmit kilometru tālāk, sajaucot kopā imperiālo arhitektūru un hruščovku paģīšus, atrodas klusa postpadomju kūrortpilsēta Pauguri. Apvārsnis ietver astoņus stāstus; katrs no tiem pievēršas citam piejūras eksistences aspektam, sākot no pipariņu dzerošām zivju vecenēm un beidzot ar reformācijas perioda hermētiķu atstāto mantojumu Ziemeļaustrumeiropas krastos. Grāmatā kopā savijas vairāku desmitu personāžu piedzīvotais, pastāvīgi papildinot citam citu. Tajā sava vieta ir gan sešpadsmitgadniekam, kurš vasarā mazgā traukus grilbārā Haizivs un interesējas par vēdisko kultūru, gan policijas izmeklētājam Rittem, kurš Družciemā ierodas atrisināt noslīkušā Briķa mistēriju. Kā meditācija uz bezgalību grāmatā atklājas saskarsme ar nāvi, jūru, mīlestību, sapņiem un halucinācijām, nojaucot robežu starp iztēli un realitāti.

"Jo ilgāk dzīvoju šai dīvainajā pasaulē, jo vairāk nostiprinos pārliecībā, ka gandrīz zem visa acīmredzamā un ikdienišķā slēpjas kas vēl - kaut kas haotisks, nevaldāms un tomēr jēgpilns, varbūt pat pielīdzināms brīnumam. Citiem vārdiem sakot, “zem asfalta ir pludmale”. Zintis Sils šo slepeno pludmali prot ne tikai saredzēt, bet arī izstāstīt asprātīgi un skaidri. Pat ja tās iemītnieki ikdienā šķiet nemanāmi, pēc “Apvāršņa” izlasīšanas tie iekārtojas atmiņā uz palikšanu.”
Svens Kuzmins, rakstnieks.

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja