Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Liepājas stāsts vēl nav izstāstīts. Starts vērtīgam populārzinātniskam izdevumam par Liepājas kultūrvēsturi

Liepājas stāsts vēl nav apkopots, tas ir pētīts tikai fragmentāri. Gatavojoties 2027. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam, nodibinājums Liepāja 2027 ir aicinājis spēcīgu un zinošu autoru, rakstnieku un pētnieku komandu izveidot holistisku materiālu krājumu Liepāja. Kultūra. Atmiņa kā pamatu Liepājas identitātes tālākai izpētei.

Sadarbībā ar izdevuma redaktori – Liepājas Universitātes profesori Zandu Gūtmani – un autoru komandu jau ir sācies darbs pie mūsdienīga, populārzinātniska izdevuma. Liepāja. Kultūra. Atmiņa izsekos nozīmīgus notikumus un parādības Liepājas kultūras atmiņā no XIX gadsimta beigām līdz XXI gadsimtam. Izdevumu plānots izdot divās grāmatās 2025. gada rudenī.

Izdevuma Liepāja. Kultūra. Atmiņa zinātniskie konsultanti ir Dr. hist. Mārtiņš Mintaurs un Liepājas vēstures pētnieks Gunārs Silakaktiņš. Grāmatas nodaļas izstrādās vairāki kultūras, literatūras un vēstures pētnieki, izdevuma māksliniece – Ieva Vīriņa. Grāmatas estētiku ir iedvesmojusi Umberto Eko Skaistuma vēsture.

"Liepāja. Kultūra. Atmiņa ir pirmais projekts, ko uzsākam realizēt no plašās Liepājas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 programmas. Šis izdevums gan mums pašiem, gan eiropiešiem būs kā skaists un spēcīgs simbols Liepājas bagātīgās un daudzšķautņainās kultūrvēstures izgaismošanai," saka Liepāja 2027 mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Izdevumā tiks atklāti Liepājas vēsturiskās un kolektīvās "atmiņas punkti" – vietas, notikumi, parādības, institūcijas, personības –, kas bijuši būtiski Liepājas kā Eiropas pilsētas attīstībā un veidojuši Liepājas un tās iedzīvotāju identitāti. Grāmatā objektīvs vēsturisks skatījums un faktoloģisks materiāls tiks savienots ar literārām un mākslinieciskām interpretācijām un individuāliem atmiņu stāstījumu elementiem, tādējādi atdzīvinot atsevišķus "atmiņas punktus" un padarot tos klātesošus mūsdienu kultūrā.

Iecerēts divās grāmatās apskatīt XIX gadsimta beigu vācbaltiešu kultūras un rusifikācijas ietekmi, industrializācijas sākumu un pilsētas uzplaukumu, XX gadsimta sākumu cariskās Krievijas laikā, Karostas militārās varenības izaugsmi un periodu, kad aktīvi darbojās tvaikoņu satiksme uz Ņujorku un Liepāja kļuva par nozīmīgu Eiropas tautu izceļošanas centru. Liepājas kā pagaidu galvaspilsētas un mūsu Eiropas sabiedroto (Francijas, Lielbritānijas, ASV) loma Latvijas Republikas izveidošanā.

Iecere paredz arī dalīties sāpīgās atmiņās par nacistisko un staļinisko režīmu, iedzīvotāju deportācijām un holokaustu, kas izbeidza tik daudzu Latvijas ebreju dzīvi Šķēdē. Šie stāsti tiks likti kopā kā vienota aina ar laimīgām beigām – atmoda un neatkarības atgūšana, saikne ar Rietumu kultūru caur diasporas integrāciju, atgriešanās Eiropā XXI gadsimtā, pakāpeniskas identitātes maiņas pazīmes, zaudējumi un ieguvumi.

Izdevumu plānots izdot latviešu un angļu valodā 5000 grāmatu tirāžā.

Taču sagatavotais materiāls nepaliks plauktā. Tas kļūs par digitālo projektu Liepāja mākoņos, kļūstot pieejams tālākai mākslinieciskai jaunradei, tam ir potenciāls radoši nodot "fiksētos atmiņu punktus" sabiedrībai, veicinot jaunu kultūras produktu rašanos. Krājums būs viena no pirmajām pop-up vēstures grāmatām Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja