Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mika Valtari. Turms, nemirstīgais

Jāņa Rozes apgāds izdevis slavenā somu rakstnieka Mikas Valtari romānu Turms, nemirstīgais, informēja izdevniecības pārstāve Renāte Punka. Romāns ir mistiska un aizraujoša odiseja, kas norit 500 gadu pirms Kristus dzimšanas grieķu, persiešu un foinīku pārvaldītajās zemēs.

Romāna galvenais varonis Turms neatceras nedz vecākus, nedz dzimteni. Nozieguma dēļ viņš no Jonijas bēg uz Delfu templi, tiek ierauts grieķu‒persiešu karu virpulī, nonāk Sicīlijā pie teiksmainās tautas – sikaniem, pieredz samaitāto un barbarisko Romu un pēdīgi nonāk savā tēvzemē – skaistajā un civilizētajā Etrūrijā. Romāns vēsta par viņa piedzīvotajām baudām un ciešanām, identitātes un piepildījuma meklējumiem.

Izcilais somu klasiķis Mika Valtari (1908–1979) ir visu laiku populārākais somu rakstnieks, kas lasītājiem visā pasaulē vislabāk zināms kā vēsturiskā romāna Sinuhe, ēģiptietis autors (latviski izdots Jāņa Rozes apgādā 2004. gadā). Viņa romāni visā pasaulē ir tulkoti vairāk nekā 40 valodās. Valtari bijis ļoti ražīgs autors, kura pūrā ir gandrīz trīs desmiti romānu, garstāsti, īsprozas un dzejas krājumi, lugas, tulkojumi, taču vislielāko ievērību guvuši tieši vēsturiskie romāni.

Romāna Turms, nemirstīgais rakstīšanas laikā – 1955. gadā – par etrusku kultūru bija zināms vēl ļoti maz, arī tagad šīs tautas likteņi un tikumi ir daudz mazāk pazīstami nekā senās Grieķijas vēsture. Valtari izpētīja visus pieejamos muzeju materiālus un arheoloģisko izrakumu atradumus, kā arī pusotra mēneša nodzīvoja Orvjeto un lika lietā savu fantāziju. Autors lieliski pārzinājis Vidusjūras pasauli, Grieķiju, Sicīliju, Romu un Etrūriju, romāns ir pārpilns ar dažādu tautu un cilšu un neskaitāmu ticību un ieražu aprakstiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja