Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Tēlniecības simpozijs Čuguns. Akmens

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā sācies starptautisks tēlniecības simpozijs “Čuguns. Akmens”, kura laikā taps deviņi monumentāli tēlniecības darbi. Mākslinieki savos darbos radoši savienos divus tēlniecības materiālus – čugunu un akmeni. Simpozijā piedalās Temzija Ringlere, Ārans Šmits, Daniels Postellons, Peidža Henrija, Elizabete Helfere un Bens Folejs no ASV, Viktors Kopačs no Baltkrievijas.

Šogad Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā atzīmē 15 gadus, kopš Latvijas mākslā ienāca čuguns kā tēlniecības materiāls. 1999. gada vasarā ASV tēlnieku Karla Billingsleja un Keneta Peina vadībā Pedvālē pirmo reizi tika kausēts čuguns mākslas darbu radīšanas vajadzībām. Pedvālē čuguna tēlniecības simpoziji ir notikuši vairākkārt, un tajos tapušie darbi apskatāmi Pedvāles parkā. Atzīmējot piecpadsmito gadskārtu kopš pirmā Pedvāles čuguna tēlniecības simpozija, arī šogad simpozija “Čuguns. Akmens” laikā tēlnieki Ojārs Feldbergs, Kens Peins un Karls Billingslejs veidos monumentālus tēlniecības darbus, kuri papildinās Pedvāles muzeja brīvdabas ekspozīciju. Čuguna mākslas kustība aizsākās ASV pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, radot iespēju māksliniekiem ar salīdzinoši lētiem un vienkāršiem līdzekļiem veidot metāla skulptūras. Ar laiku čuguns tēlniecībā tika izmantots arvien plašāk un daudzpusīgāk, tika organizēti vērienīgi simpoziji, semināri un darbnīcas. Kopš 1988. gada ASV un vēlāk arī citur pasaulē notiek čuguna tehnoloģijai un estētikai veltītas konferences. ASV izplatītā čuguna skulptūru liešana ir arī performatīvs process, un tā laikā ir iespējams vērot vizuāli krāšņu un iespaidīgu liesmu, dzirksteļu un plūstoša metāla izrādi, kā arī jaunu mākslas darbu rašanos šī procesa rezultātā.Simpozija “Čuguns. Akmens” laikā tapušo darbu atklāšana notiks 20. jūnijā. Ar šo notikumu Pedvālē sāksies arī 7. Starptautiskā laikmetīgās čuguna mākslas konference, kura ilgs no 20. līdz 24. jūnijam. Šajā laikā konferences dalībniekiem būs iespēja apmeklēt lekcijas un paneļdiskusiju gan par tēlniecību un čuguna kausēšanu, gan Latvijas vēsturi, kultūru un kultūrvēsturisko mantojumu, kā arī vērot dažādus paraugdemonstrējumus un gūt praktisku pieredzi. Konference noslēgsies Jāņu naktī ar krāšņu čuguna kausēšanas performanču un ugunsskulptūru  izrādi “Čuguna vainags” visas nakts garumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs, Pedvāle, Latvija

Kad?

14. maijs, 2014 – 24. jūnijs, 2014

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja