Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Dvēseļu putenis uz ekrāniem - tieši 100 gadus pēc bermontiešu padzīšanas no Rīgas

Pie vēsturiski zīmīgā dzelzceļa tilta pār Raunas upi 20. un 21. jūnijā tiek filmēti 1919. gadā notikušo cīņu inscenējumi, lai filma Dvēseļu putenis nonāktu pie skatītājiem tieši 100 gadus pēc 1919. gada 11. novembra notikumiem, kad Latvijas armija atbrīvoja Pārdaugavu no bermontiešiem.

"Filmas scenārijs ir rakstīts, pieturoties grāmatas sižetam," stāsta filmas producente Inga Praņevska, piebilstot, ka tas darīts iespēju robežās, jo Aleksandra Grīna grāmatā notikumu ir daudz un norisinās vairākus gadus ilgā periodā.

Tāpat producente stāsta, ka grāmatas autors savā darbā rakstījis ļoti dokumentāli, poētiski un izsmalcināti, un "grāmatā ir iespējams ielikt daudz detaļu, kas kino formātā nav tik viegli izdarāms", tāpēc scenārijs ir pielāgots, lai skatītājam būtu saprotams filmas stāsts, pat ja skatītājs nav lasījis Grīna sarakstīto grāmatu.

"Šī filma top vairākus gadus, ja vēl ņem vērā arī scenārija tapšanu,"  atklāj Praņevska un norāda, ka arī pats filmēšanas process tika sadalīts četros posmos - ainas filmētas visos četros gadalaikos. Producente gan neslēpa, ka šoreiz filmēšanas komandu saulainie laika apstākļi neiepriecināja - konkrētajām ainām bija nepieciešams lietus.

Grāmatas stāsts seko 16 gadīgā zēna gaitām piecus gadus ilgā periodā. Arī ekranizētajā versijā galvenais varonis var augt līdz ar filmu . "Šajā vecumā jaunieši mainās gan fiziski, viņu acis un gars arī mainās," stāsta producente.

Filmā darbojas vairāki tautā labi zināmi aktieri – Vilis Daudziņš, Ivars Krasts, Mārtiņš Vilsons, Rēzija Kalniņa un citi. Savukārt filmēšanas laukumā pie tilta pār Raunas upi karavīru tērpos ir ģērbti jauni zēni un galvenās lomas atveidotājs – Oto Brantevics, lai simboliski parādītu, ka 1919. gadā tieši Cēsu jaunieši uzsāka cīņu par savas valsts neatkarību, norāda Inga Praņevska.

Vieni no galvenajiem atbalstītājiem filmas tapšanai ir Aizsardzības ministrija, kā arī Nacionālie bruņotie spēki. Arī filmēšanas laukumā stutēt teltis un nogādāt vajadzīgo atribūtiku līdz aktieriem palīdz aizsardzības nozares pārstāvji.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja