Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas kino. Ko gaidīt? - tiešsaistē iepazīstinās ar topošajām filmām

Otrdien, 8. decembrī, no plkst. 12 Nacionālais Kino centrs (NKC) aicina tiešsaistē pieslēgties sarunai Latvijas kino. Ko gaidīt? Sarunu vadīs Jānis Skutelis, aicinot producentus un režisorus iepazīstināt plašāku skatītāju loku ar Latvijas profesionālo filmu studiju veidotām filmām, kas saņēmušas Nacionālā kino centra atbalstu un 2021. vai 2022. gadā tiks piedāvātas skatītājiem, informēja LNC pārstāvji.

Neskatoties uz izaicinājumiem, ko kino industrijai sagādā pandēmijas ierobežojumi, Latvijas filmu nozarē darbs sekmīgi turpinās, un 2020. gada nogalē dažādās ražošanas vai gatavības stadijās ir vairāk nekā 60 filmas. Visa gada garumā ir gan iesākta jaunu filmu ražošana (turklāt 2020. gada rudenī pēc Kultūras ministrijas lēmuma papildinot nozares budžetu ar piešķirto ārkārtas finansējumu), gan turpināti iepriekšējo gadu darbi; vairākas filmas ir jau piedzīvojušas starptautiskus panākumus pasaules festivālos un gaida katra savu Latvijas pirmizrādi, daļa darbu vēl ir tapšanas procesā.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma: "Pasaules kinoindustrijai aizvadītais gads nav bijis viegls, tālab ir ļoti svarīgi apzināties, ka, par spīti dažādiem satricinājumiem, Latvijas filmu nozare turpina darboties, piedāvājot žanrisku, tematisku un stilistisku daudzveidību. Ar Nacionālā kino centra atbalstu topošās filmas piedāvā plašu spektru – te ir gan filmas par mūsdienām, gan neseno vēsturi, gan populāru literāru darbu ekranizācijas, gan filmas bērnu un jauniešu auditorijai, gan ekstravaganti pieteikumi pat mūzikla un vesterna žanros. Valsts finansējuma ietvaros vienlaikus strādā gan dažādu paaudžu režisori, gan sievietes un vīrieši, gan lielas un mazas filmu studijas, tātad arī par līdzsvara trūkumu Latvijas filmu nozarē nav iemesla raizēties."

Kinoteātru darbība šogad ilgstoši bijusi paralizēta un filmas pie skatītājiem arvien vairāk nokļūst arī ar dažādu interneta platformu palīdzību, tomēr Latvijas kino pilnvērtīgai attīstībai ir nepieciešami gan kinoteātri kā tradicionālā kino izrādīšanas platforma, gan mūsdienīgi izplatīšanas kanāli. Tāpēc saruna Latvijas kino. Ko gaidīt? norisināsies kinoteātrī Kino Citadele, tā būs skatāma arī LMT viedtelevīzijā, bet pieejamību interneta vidē nodrošinās LMT Straume .

Pasākums Latvijas kino. Ko gaidīt? plānots kā interaktīvs Latvijas kino procesa atspoguļojums, kurā producenti un režisori pēc kārtas stāstīs par topošajām filmām, kas saņēmušas Nacionālā kino centra atbalstu, prezentēs vizuālo materiālu un atbildēs uz jautājumiem, ko uzdos gan Jānis Skutelis, gan tiešsaistes skatītāji (iespēja jautāt – Facebook Event komentāros). 

Iepazīstināt ar savām filmām un projektiem 8. decembrī būs gatavas šādas filmu studijas un filmu autori:

  • studija Ego Media ar spēlfilmu Tizlenes (režisore Marta Elīna Martinsone);
  • studija Deviņi ar Noras Ikstenas romāna Mātes piens ekranizāciju (režisore Ināra Kolmane);
  • studija Platforma un režisors Aigars Grauba ar filmu Jumprava. Lielais notikums; 
  • studija Kompānija Hargla un režisore Laila Pakalniņa ar spēlfilmu Spogulī
  • studija K Films, producente Linda Krūkle un režisors Māris Martinsons ar vēsturisko lielfilmu Zeme, kas dzied un romantisko komēdiju Saki jā;
  • studija Lokomotīve ar spēlfilmu Gads pirms kara (režisors Dāvis Sīmanis), pilnmetrāžas animācijas filmu Mans laulību projekts (režisore Signe Baumane) un ģimenes filmu Ziemassvētki džungļos (režisors Jāks Kilmi);
  • režisors un producents Matīss Kaža ar studijā Fenixfilm topošo vesternu Kur vedīs ceļš un studijā Deep Sea Studios topošo jauniešu filmu Neona pavasaris;
  • studija Mistrus Media ar dokumentālajām filmām Zeme (režisors Ivars Seleckis) un Homo sovieticus (režisors Ivo Briedis), spēlfilmu Semuela ceļojumi  (režisors Aiks Karapetjans) un daudzsēriju filmu Emīlija. Latvijas preses karaliene (režisori Kristīne Želve, Andis Mizišs, Dāvis Sīmanis);
  • studija Riverbed ar režisores Elzas Gaujas debijas spēlfilmu Mamma vēl smaida;
  • studija VFS Films ar dokumentālajām filmām Uguns aplis  (režisore Signe Birkova) un Hekabes jautājums (režisors Pēteris Krilovs), animācijas filmu Diendusa (režisors Nils Skapāns) un starptautiskajiem kopražojumiem – Es piedzimu Roselīni  u.c.
  • studija Tasse Film ar režisora Staņislava Tokalova spēlfilmu Mīlulis;
  • izplatīšanas kompānija Spektrs ar spēlfilmām Bedre (režisore Dace Pūce),  Nemierīgie prāti (režisori Raitis un Lauris Ābeles) un mazbudžeta spēlfilmu Upurga (režisora Uģa Oltes debija);
  • studija Fa Filma ar spēlfilmu Saule spīd 24 stundas (režisors Juris Poškus) un dokumentālo filmu Mana māte valsts (režisore Ieva Ozoliņa)

Tiešsaistes saruna Latvijas kino. Ko gaidīt? būs pieejama lietotnē LMT Straume un LMT viedtelevīzijā, Nacionālā Kino centra un LMT Facebook kontos, tā tiks arī ierakstīta un vēlāk ievietota plašai pieejamībai Nacionālā Kino centra mājaslapā un lietotnē LMT Straume.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja