Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ar slapju lupatu sejā. Pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par mobingu

Es tiku visu laiku apsmieta, apsaukāta un sista par to, ka man nebija "īstā" ģimene – saka viena no dokumentālās filmas Mobings. Izdzīvošanas skola galvenajām varonēm, ar kuru tuvāk varēs iepazīties jau nākamajā piektdienā, 23. aprīlī, plkst. 21 LTV 1. kanālā un interneta vietnē Replay.lv, kur pirmizrādi piedzīvos Latvijas Televīzijas veidotais stāsts par bērnībā un pusaudžu vecumā piedzīvoto vienaudžu vardarbību. Statistika liecina, ka no tās cieš katrs trešais skolēns Latvijas skolās.

"Ideja par šāda darba veidošanu radās vairāku apstākļu sakritības dēļ. Viens no tiem ir Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) publicētais pētījums par to, ka Latvija ir līdere skolēnu savstarpējās izsmiešanas un vardarbības ziņā skolas vidē starp visām gan OECD, gan arī Eiropas Savienības valstīm," sarunā ar laikrakstu Diena stāsta dokumentālās filmas scenārija autore, Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta žurnāliste Danuta Juste, kura tikko bija sākusi strādāt Latvijas Televīzijā, kad Ziņu dienesta vadītāja Iveta Elksne mudinājusi viņu pievērsties šīs problēmas pētīšanai.

"Man šī skolēnu savstarpējās izsmiešanas un vardarbības tēma ir ļoti tuva, jo vidusskolas laikā tāpat kā viena no mūsu dokumentālās filmas varonēm es rakstīju savu zinātniski pētniecisko darbu par mobingu, kas toreiz kā vārds pats par sevi vēl bija maz zināms sabiedrības vidū," teic dokumentālās filmas scenārija autore. Vaicāta par savu personisko saskarsmi ar šo problēmu, Danuta Juste atklāj, ka viņa pati nekad nav gājusi cauri savu vienaudžu pāridarījumu pieredzei, taču bijusi to aculieciniece pamatskolas laikā, kad līdz devītajai klasei mācījusies skolā Sarkandaugavā.

Mobings. Izdzīvošanas skola dokumentē vairākus skolēnu savstarpējās izsmiešanas un vardarbības skaudros stāstus – savā pieredzē dalās gan upuri, gan arī pāridarītāji, gan tie, kas vēl mācās, gan arī tie, kuri skolu jau beiguši. Viņu vidū ir arī Dailes teātra aktieris Gints Andžāns. "Diemžēl esmu bijis pāridarītāju pusē. Bet man ir iespēja ar šo pieredzi dalīties, pateikt, ka tā nevajag darīt. Toreiz nesapratu, ko nodaru," akcentē aktieris.

Kā vienaudžu vardarbība ietekmē cietušā, agresora un aculiecinieku turpmāko dzīvi? Kā varam bērnus aizsargāt? – atbildes uz šiem jautājumiem dokumentālās filmas veidotāji meklē ne tikai galveno varoņu stāstos, bet arī psihoterapeitu un citu ekspertu komentāros par to, ko tas nozīmē, kāpēc tā notiek, pie kā tas var novest (līdz ar Danutu Justi šo darbu ir veidojis režisors Uģis Kronbergs un operatori Lauris Dundurs, Uvis Burjāns un Normunds Pavlovskis).

"Sākot vākt materiālus, es sapratu, ka par šo tēmu ir jārunā vēl plašāk un dziļāk un jārunā dažādos formātos," norāda Danuta Juste. Vienlaikus ar dokumentālās filmas Mobings. Izdzīvošanas skola pirmizrādi interneta vietnē Lsm.lv būs lasāms garstāsts par mobingu, bet no 26. aprīļa Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta veidotajos ziņu izlaidumos būs integrēta rubrika par šo tēmu. "Pati filma būs emocionāls dzīvesstāsts, ko es atļautos nosaukt par slapju lupatu sabiedrības sejā," salīdzina dokumentālās filmas scenārija autore.

Savukārt rakstā un sižetos būs vēstījums par dažādiem mobinga veidiem un esošās situācijas analīze, par to, kāda palīdzība tiek vai netiek sniegta mobingā iesaistītajām pusēm, kā arī citu valstu piemēri, no kuriem varētu kaut ko iemācīties, lai risinātu šo problēmu, un praktiska informācija vecākiem, skolotājiem un jauniešiem. "Šie visi trīs formāti ir uztverami gan kā nesaistīti materiāli un eksistējoši paši par sevi, gan arī mijiedarbībā citam ar citu," uzsver Danuta Juste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja