Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Attālinātai mācīšanai tiešsaistē pieejamas vairāk nekā 40 Latvijas filmas

Palīdzot Latvijas skolotājiem un skolēniem attālinātās mācīšanās procesā, Nacionālais Kino centrs portālā filmas.lv izveidojis sadaļu Kino skolās tiešsaistē, vienlaikus veicinot Latvijas filmu izmantošanu vispārizglītojošo skolu mācību procesā. No 26. marta līdz ārkārtas situācijas beigām visā Latvijā būs pieejamas vairāk nekā 40 filmas, kurām pievienots metodiskais materiāls skolotājiem un darba lapas skolēniem, informēja Nacionālā Kino centra vecākā referente Kristīne Matīsa.

Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv jau 2015. gadā sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru tika izveidota sadaļa Kino skolās, kas bija pieejama tikai skolotājiem ar īpašām parolēm un domāta mācību darba papildināšanai klasēs; jau līdz šim to izmantoja apmēram 1200 pedagogu. Ārkārtas situācijā, kad svarīgi piekļūt mācību materiāliem no jebkura datora vai viedierīces visā Latvijā, pieejamību nodrošinās sadaļa Kino skolās tiešsaistē. Katrai šajā sadaļā iekļautajai filmai ir izstrādāts metodiskais materiāls, kurā ietilpst gan rokasgrāmata skolotājiem (nodarbības tēma, mācību metodes, atgriezeniskā saite utt.), gan darba lapas skolēniem – dažādi uzdevumi, kurus iedvesmojis filmās redzamais.

Filmas un mācību materiāli ir iedalīti četrās klašu grupās – mācību stundu plāni ir paredzēti 1.–3. klasei, 4.–6. klasei, 7.–9. klasei un 10.–12. klasei, to izstrādāšanā piedalījušies pieredzējuši pedagogi. Filmas un mācību stundu plānus ieteicams izmantot dažādu mācību priekšmetu, piemēram, sociālo zinību, Latvijas vēstures, Latvijas un pasaules vēstures, politikas un tiesību, kulturoloģijas un vizuālās mākslas satura apguvē; skolotāji var izvēlēties konkrētu Latvijas filmu vai tās fragmentu, lai paspilgtinātu vai ilustrētu kādu noteiktu mācību tēmu. Visiem mācību stundu plānu paraugiem ir ieteikuma raksturs, darba lapas portālā ievietotas PDF formātā, ko iespējams lejuplādēt vai izdrukāt skolēnu darba vajadzībām.

Sadaļā Kino skolās tiešsaistē, vienojoties ar filmu producentiem, ievietotas 44 Latvijas filmas – 13 spēlfilmas, 21 dokumentālā filma un 10 animācijas filmas; šajā skaitā ir arī septiņas Simtgades filmas un divas filmas no Latvijas kultūras kanona. Vecākās no šajā komplektā iekļautajām un mācību procesam izmantojamām filmām ir klasiskās literatūras ekranizācija Mērnieku laiki (1968, režisors Valdemārs Pūce) un Rīgas poētiskā dokumentālā kino pirmās filmas (1961), jaunākā – Simtgades spēlfilma 1906 (2019, režisors Gatis Šmits).

Portālā filmas.lv tiešsaistē var noskatīties arī visas 12 zelta fonda filmas, kas iekļautas Latvijas kultūras kanonā (detalizēti filmu apraksti pieejami Latvijas Nacionālās bibliotēkas uzturētajā Kultūras kanona lapā šeit). Tāpat skolēni un skolotāji var skatīties un mācību vajadzībām izmantot apmēram 200 Latvijas filmas, kas jau pastāvīgi pieejamas portālā filmas.lv visā Latvijas teritorijā, savukārt latviešu skolām diasporā joprojām saglabājas iespēja piekļūt portāla filmām ar Nacionālā Kino centra izsniegtajām parolēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja