Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Dāņu sieviešu rakurss

Splendid Palace otro reizi norisināsies Dāņu kino vasaras festivāls.

Šīs nedēļas beigās – no 25. līdz  27. augustam – kinoteātrī Splendid Palace jau otro reizi norisināsies skatītāju gaidītais Dāņu kino vasaras festivāls, kas tapis sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu. Šajās trīs dienās skatītājiem tiks piedāvāts noskatīties izcilas dāņu kinofilmas, no kurām divu filmu režisores ir sievietes. Kā sarunā ar Dienu atklāj kinoteātra kuratore Daina Āboliņa, festivāla atklāšanas dienā būs iespēja satikt vienu no filmu režisorēm – Anneti K. Olesenu.

"Ir vajadzīgs zināms emocionālā un racionālā salikums, kas piemīt dāņu režisoriem, turklāt viņi vienlaikus ir racionāli un konkrēti," stāstot par šāgada festivālu un raksturojot dāņu kino un tā panākumus pasaulē, vēl piebilst D. Āboliņa. Viņasprāt, dāņu kino ir veids, kā cilvēkiem likt saprast, ka Eiropas kino kultūra ir absolūti unikāla un absolūti skatāma, turklāt šīs filmas publikai ir draudzīgas pat tad, ja dažkārt tēmas nav vieglas. Savukārt ideja par festivāla šāgada programmu Dairai un viņas kolēģiem radusies, redzot dāņu režisoru sieviešu panākumus: "Lai pieminam kaut mūsu skatītājiem labi pazīstamo režisori Susanni Bīru, kuras filmas ir saņēmušas vairākas Oskara nominācijas un balvas un kuras filma arī ir iekļauta mūsu festivālā." Savukārt "sieviešu rakurss" šāgada festivālam esot izvēlēts apzināti, jo – "kaut kur pasaulē lido doma – pārtrauksim to, ka kino ir tikai vīriešu industrija! Sākumā mēģināsim to darīt piedomājot, un tad redzēsim, kas notiks. Manuprāt, Dānijā tas jau ir noticis dabiski – ka sieviete ar savu domāšanu kino kultūrā ir ienesusi absolūti jaunu niansi". Un, tā kā  Splendid Palace publika dāņu kino jau ir iepazinusi un iemīļojusi, ir paredzēts šo tradīciju turpināt.

 

Sievietes īpašais pieskāriens

Stāstot par programmu, Daira Āboliņa atgādina, ka piektdienas, 25. augusta, vakarā festivālu atklās režisores Annetes K. Olesenas filma Sīkās neveiksmes – aizkustinošs stāsts par kādu ģimeni, kurā pēc traģiska notikuma bērni atgriežas dzimtajā pilsētā, lai kopīgi samierinātos ar situāciju. "Šis nosaukums ir tik tricky, ka mēs kinoteātrī kopā ar tulkiem sarīkojām brainstormu, lai saprastu, kā iztulkot filmas nosaukumu, kurā arī parādās sievietes režisores viedoklis par šo situāciju. Tā ir drāma, kas parāda ģimenes struktūru, spēku un vājumu, kurā ir dažādas peripetijas, filma ir ļoti nopietna. Turklāt tā ir saņēmusi Berlīnes kinofestivāla balvu, un ar šo lenti Annete, kas ir skatītāju iemīļota režisore, kļuva slavena visā pasaulē." Pēc Dairas domām, skatoties filmu Sīkās neveiksmes, ir lieliski jūtams sievietes režisores pieskāriens tēmai, kas satrauc gan sievietes, gan vīriešus. "Negribu teikt skatītājam priekšā pirms filmas noskatīšanās, taču, skatoties šo filmu, man radās sajūta, ka Annete griež ar žileti un, iespējams, [griež] arī sev pašai – pat ja to nedara fiziski. Viņa zina, ka sāpju slieksnim ir jābūt ļoti augstam, turklāt režisore dažas psiholoģiskās lietas atklāj tādā pakāpē, ka skatītājam aizraujas elpa." 

Kā uzsver kinoteātra kuratore, Annetes filmas šajā festivālā varētu būt intriga: "Viņa strādā ar sievietēm būtiskām tēmām un dara to Eiropas augstākajā līgā!" Daira Āboliņa arī atgādina – festivāla pirmajā dienā tiek rīkota tikšanās ar režisori, un vakara vadība ir uzticēta kinozinātniekam Viktoram Freibergam. "Uz to gaidām ikvienu interesentu, bet īpaši, protams, mūsu režisores sievietes!" 

 

Tauriņa spārna vēziens

Iespējams, kāds jau ir redzējis oskarotās dāņu režisores Susannes Bīras spēlfilmu Labākā pasaulē, par kuru Daira Āboliņa teic – absolūti neaizmirstama, sievietes radīta filma par to, kā viena maza kļūme, viens neatbildēts zvans, viena aizkavēšanās par piecām minūtēm, viena sadzīviska detaļa, kurai it kā nav nekādas nozīmes, izraisa milzīgu ķēdes reakciju, kas draud ar lielu traģēdiju. "Mēs visi zinām teicienu par tauriņa spārna vēzienu, kura radītā plūsma var izraisīt milzīgu tornado kaut kur citur," stāstot par šo filmu, mana sarunbiedrene min tēlainu salīdzinājumu. "Filmā ir iesaistīti bērni, sievietes un vīrieši – ģimene. Vīram ir jābūt karā, jo tāds ir viņa pienākums, mazs bērns, kurš nejaušības dēļ palicis viens un pieņem nepareizu lēmumu, un pieaugušais, kurš nezina, ka šī nejaušība izraisīs tādu efektu… Mēs arī bieži dažādu iemeslu dēļ kādreiz nepaceļam klausuli, neapzinoties, kas tāpēc var notikt, jo gribam izvairīties no traucējošiem zvaniem, liekas informācijas un cilvēkiem, ar ko nevēlamies kontaktēties..." Filma stāsta par Antonu, kurš darbojies Sarkanā Krusta misijā un ir iemācījies nekad neatbildēt ar varmācību pret varmācību. Arī atgriezies mājās Dānijā, viņš savā dzīvē turas pie idejas nepretoties ļaunumam un neatbild uz pāridarījumiem un apvainojumiem: "Tu iesit viņam, viņš iesit tev, tu atkal viņam iesit – lūk, tā arī sākas kari." Taču Antona pazemojumu nevar pārdzīvot viņa dēls, kurš kopā ar draugu nolemj panākt taisnību un atriebties. Mīlestība un naids, piedošana un atriebība, uzticība un nodevība, izmisums un triumfs – tas viss samezglojas neatšķetināmā pretrunu kamolā, līdz tomēr spēji un pārsteidzoši atrisinās.

Šī filma, kā uzsver Daira Āboliņa, ir ļoti dziļš, skaists un personisks stāsts par ģimeni, kurā no vienas detaļas izaug milzīgs stāsts, kas nevar neaizkustināt ne vīriešus, ne sievietes un kurā sieviete režisore ir ierādījusi tik būtisku lomu vīriešiem.

 

Bez Trīra nevar!

"Un kā nu dāņu filmu festivālā bez Larsa fon Trīra, kura filmās neiedomājami svarīga loma ir sievietei, jo vairumā viņa filmu galvenās varones ir sievietes, kam viņš dara pāri, un viņš nekad nav noliedzis, ka bieži pats identificējas ar šīm sievietēm. Taču viņš ir normāls, un viņu ļoti interesē sievietes un vīrieša attiecības" stāstu par festivāla trešo dienu un tā spožo noslēgumu sāk Daira Āboliņa. Šim festivālam organizatori izvēlējušies ļoti neparastu piedāvājumu – fon Trīra miniseriāla Valstība pirmo moduli jeb 1. daļu. "Larss fon Trīrs vienmēr grib uztaisīt kaut ko pasaulē visneparastāko, tāpēc neviens nebija pārsteigts, kad viņš ķērās pie seriāla. Viņš uztaisīja šīs četras sērijas un seriālam deva vārdu Valstība – pabeigtu darbu. Tiesa, pēc tam Trīrs uztaisīja vēl četras sērijas, un tad vēl vienu sezonu… Droši vien tas bija ar domu: kāpēc lai es apstātos, ja darbs ir tik labs, savukārt producents droši vien domāja – kāpēc lai es vēl nenopelnītu naudu, jo diez vai fon Trīrs ir spējīgs domāt šādās kategorijās… Viņam ir citi – visbiežāk terapeitiski – iemesli, kāpēc viņš to dara. Lai būtu kā būdams ar fon Trīra iemesliem," Daira Āboliņa ir diezgan droši pārliecināta, ka daudzi varētu vai nu būt šo izcilā dāņu režisora seriālu redzējuši, vai vismaz par to dzirdējuši. "Vārdu sakot, šo fon Trīra seriālu – stāstu, kura notikumi risinās kādā Dānijas psihiatriskajā klīnikā, skatītājus ievedot medicīnas un zinātņu valstībā, – bija tik veiksmīgs projekts, ka tam pasaulē – Eiropā un Amerikā – radās ļoti daudz sekotāju un atdarinātāju, būs iespēja ieraudzīt uz lielā ekrāna kā vienotu mākslas darbu. Filma ir reāla un sirreāla realitāte, kas ir ļoti fascinējoša un tai piemīt absolūta vizuālā kvalitāte!" Seanss būs sastrukturēts, un starp sērijām ir paredzētas pauzes, lai, kā teic kinoteātra kuratore, cilvēki, kas būs atnākuši noskatīties šo izcilo darbu, varētu mēģināt saprast, kur beidzas realitāte un sākas zemapziņas radītas vīzijas, un katram pašam vajadzēs ar to tikt galā. "Galu galā, to, kas ir apziņa un zemapziņa, un to, kā tā ar mums spēlējas, zina tikai filozofi un psihiatri," rezumē Daira, piebilstot – viņasprāt, šis stāsts par medicīnas un zinātņu valstību, dīvainām parādībām un pārdabiskiem notikumiem neatstās vienaldzīgu nevienu asu izjūtu cienītāju.

Biļetes uz festivālu var iegādāties mājaslapā www.splendidpalace.lv un kinoteātra kasē.

 

 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja