Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Divdesmit jaunas Latvijas filmas. Kinoteātros sākas Latvijas filmu Rudens maratons

Pirmdien, 5. septembrī, Nacionālais Kino centrs kopā ar Latvijas filmu veidotājiem aicināja medijus uz preses konferenci par filmu nozares bagātīgo piedāvājumu šajā rudenī – sākot ar 8. septembri, gaidāmas gandrīz 20 jaunu Latvijas filmu pirmizrādes no septembra līdz decembrim.

Preses konferencē tika publiskots rudens/ziemas sezonas pirmizrāžu kalendārs – katru nedēļu vismaz viena jauna Latvijas filma. Par jaunajām filmām un nozares kopējo situāciju runāja kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), NKC vadītāja Dita Rietuma un gaidāmo filmu režisori, aktieri, producenti.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) atgādināja pandēmijas laikā izvirzīto kultūras nozares lozungu – ierobežojumi aizliedz rādīt, bet tie neaizliedz radīt! Tāpēc aizvadītajos divos gados visās kultūras nozarēs, arī filmu nozarē, tika meklēts papildu finansējums un radoša darba iespējas, un arī tad, kad kinoteātri bija slēgti skatītājiem, darbs filmu nozarē neapstājās un tapa jaunas filmas. Šajā rudenī pie skatītājiem nonāk gan tikko pabeigtas filmas, gan tādas, kuru pirmizrāde pandēmijas dēļ tikusi atlikta, un NKC vadītāja Dita Rietuma rezumē, ka vienojošais faktors šoreiz ir absolūta dažādība gan tematikā, gan stilistikā, gan žanru daudzveidībā, tāpēc ir cerība, ka savu Latvijas kino šoruden atradīs jebkurš skatītājs.

Preses konferencē piedalījās vairāki filmu nozares profesionāļi, kuru filmas pie skatītājiem nonāks jau septembrī un oktobrī, – producents Gints Grūbe (studija Mistrus Media, trīs filmas šoruden), režisors Aiks Karapetjans (filma Sema ceļojumi), režisors Staņislavs Tokalovs (filma Mīlulis), režisore Elza Gauja (spēlfilma Mamma vēl smaida septembrī), aktrise Baiba Broka (lomas filmās Mamma vēl smaida, Mātes piens un Janvāris), režisors Uģis Olte (debijas filma – Upurga oktobrī), producents Roberts Vinovskis (studija Lokomotīve, četras filmas šoruden), operators Aleksandrs Grebņevs (četras filmas). Preses konferenci vadīja Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps producente Marta Bite, atgādinot, ka visas šīs filmas tiek gaidītas arī Lielajā Kristapā, kas 2022. gada ražu vērtēs 2023. gada februārī.

Latvijas filmu maratons sākas ar režisora Aika Karapetjana filmas Sema ceļojumi pirmizrādi 8. septembrī, pēc tam filma nonāk kinoteātru repertuārā visā Latvijā, tāpat kā visas nākamās filmas, kas plāno pirmizrādes līdz šāgada beigām. 

Latvijas filmu Rudens maratons 2022

Septembris

8.09. – SEMA CEĻOJUMI (absurda pasaka, režisors Aiks Karapetjans, studija Mistrus Media)

Eiropietis Sems meklē sava tēva saknes un nonāk absurda pasaulē – kādas zemnieku ģimenes gūstā, no kura viņu var izglābt tikai viens mazs sivēns….

Lomās – Kevins Jansenss (Beļģija), Laura Siliņa, Aigars Vilims, Normunds Griestiņš u. c.

 

14.09. – SUFLIERIS (vēsturisks trilleris, režisors Margus Paju, Latvija / Igaunija, Film Angels Productions)

1939. gada augusts, pēc nedēļas sāksies Otrais pasaules karš. Nogalināts Igaunijas militārā izlūkdienesta aģents, kurš vadīja pretpadomju spiegošanas departamentu; jāatrod nodevējs.

Lomās – Kaspars Znotiņš, Agnese Budovska, Prīts Voigemasts, Elmo Nīganens u. c.

 

21.09. – MĪLULIS (attiecību drāma, režisors Staņislavs Tokalovs, studija Tasse Film)

Jauns un ambiciozs maksātnespējas administrators Matīss pēc draudzenes nāves pēkšņi spiests uzņemties atbildību par viņas dārgo īpašumu un desmit gadus veco meitu Paulu. Filmas autori uzskata, ka "nežēlīgā kapitālisma" apstākļos Latvijā uzaugusi vesela "mīluļu paaudze" ar līdzīgu attieksmi pret dzīvi.

Lomās – Kārlis Arnolds Avots, Paula Lābane, Kristīne Krūze u. c.

 

29.09. – MAMMA VĒL SMAIDA (melnā komēdija, režisore Elza Gauja, studija Riverbed)

Trīs māsas ar dažādiem raksturiem pēkšņi spiestas risināt kopīgu problēmu – kādā Eiropas valstī nomirusi viņu mamma, meitas grib viņu guldīt Latvijas zemē, bet oficiālām procedūrām naudas nav…. tāpēc sākas ceļojums cauri Eiropai ar mašīnu un mammu jumta bagāžniekā.

Lomās – Anta Aizupe, Baiba Broka, Daiga Kažociņa, Jānis Skutelis, Matīss Budovskis u. c.

 

Oktobris

3.10. – UPURGA (mitoloģisks trilleris dabā, režisors Uģis Olte, studija VFS Films)

Piedzīvojumu gids Andrejs mežonīgas upes ielejā pazaudē savu māsu un viņas kolēģus – reklāmu filmēšanas grupu. Viņi nezina, ka šajā ielejā rudeņos uzplaukst dabas parādība, kam piemīt neprātīgs spēks.

Lomās – Igors Šelegovskis, Inga Tropa, Elvita Ragovska, Reinis Boters, Morten Traavik, Uģis Prauliņš u. c.

 

4.10. – ZEMNIEKI (vērojums Latvijā, režisors Ivars Seleckis, studija Mistrus Media)

Dokumentālā kino klasiķis Ivars Seleckis, kuram septembrī apritēs 88, kopš filmas Apcirkņi (1973) ik pēc 10-15 gadiem uzņem pilnmetrāžas dokumentālo filmu par Latvijas laukiem, ieinteresēti sekojot, kā mainās valsts un tās ļaudis.

 

13.10. – MANS LAULĪBU PROJEKTS (animācijas mūzikls, rež. Signe Baumane, Studija Lokomotīve)

Jauna sieviete Zelma pieaug un meklē mīlestību, mītiskās Sirēnas māca tiekties pēc ideālās laulības, taču ilūzijas sabrūk, kad Bioloģija ar saviem hormonu un neironu signāliem sāk iespaidot Zelmas uzvedību un emocijas.

Balsis – Laura Čaupale, Guna Zariņa, Edgars Samītis, Dainis Grūbe, Trio Limonāde, Linda Leen u.c.

 

14.10. – NEONA PAVASARIS (jauniešu drāma, režisors Matīss Kaža, studija Trickster Pictures)

Studentes Laines vecāki šķiras, viņai jāuzņemas atbildība par mazo brāli, bet Laine nonāk Rīgas pagrīdes reivu scēnā, kur iemīlas reiverē Gundā un nododas bezmiega naktīm un trakām ballītēm, pakāpeniski zaudējot saikni ar realitāti.

Lomās – Marija Luīze Meļķe, Grēta Trušiņa, Gerds Lapoška, Jānis Skutelis u. c.

 

21.10. – MĀSAS (pusaudžu adopcijas stāsts, režisore Linda Olte, studija Trickster Pictures)

Māsas Diāna un Anastasija varētu pamest bērnu namu, jo viņas grib adoptēt amerikāņu ģimene, turklāt uzrodas arī sen neredzētā abu meiteņu māte, bet māsām ir katrai savi, pilnīgi atšķirīgi plāni.

Lomās – Emma Skirmante, Gerda Aljēna, Iveta Pole u. c.

 

Riga IFF programmā vēl - DZIESMAS LAPSAI (mitoloģisks mīlasstāsts, režisors Kristijonas Vildžiūnas, Latvija / Lietuva, studija Lokomotīve)

Pēc draudzenes nāves rokdziedātājs Daiņus noslēdzas vientulībā un ilgojas tikties ar zaudēto mīļoto – tas iespējams sapņu pasaulē, atbalsojot mītu par Orfeju un Eiridīki.

Lomās – Sauļus Bareiķis, Agnese Budovska, Lukas Malinauskas u. c.

 

Riga IFF programmā vēl - SNAUDOŠAIS ZVĒRS (pusaudžu drāma, režisors Jāks Kilmi, Latvija / Igaunija, studija Lokomotīve)

Kristjans un viņa draugi vienmēr spēlējas pamestas fabrikas drupās, sargs Elmars viņus vienmēr dzen prom. Kad notiek nelaime, bērni varētu Elmaram palīdzēt, bet Kristjanu tad uzskatīs par nodevēju…

Lomās – Nilss Jāgups Englands, Laura Vahtre, Rebeka Kaska, Una Marta Soms, Kimi Reiko Pilipenko u. c.

 

Novembris

2.11. – MĀTES PIENS (paaudžu drāma, režisore Ināra Kolmane, studija Deviņi)

Noras Ikstenas populārā romāna ekranizācija – mātes un meitas cīņa ar dzīvi zem padomju totalitārā režīma sloga.

Lomās – Maija Doveika, Rūta Kronberga, Elīna Vaska, Indra Briķe, Zane Bierande u. c.

 

4.11. – 1960. GADA MEITENES (klasesbiedrenes toreiz un tagad, režisore Una Celma, studija Fenixfilm)

Skolotājas Lapaines klases meitenes satiekas katru gadu martā. Tā bija 1995. gadā, kad režisore pirmoreiz filmēja savas klasesbiedrenes, un tā ir tagad, kad visām jau ap 60…

 

8.11. – ĒTERA PERSONĪBA. GUNĀRS JĀKOBSONS (personības portrets, režisore Ināra Kolmane, studija Deviņi)

Gunāra Jakobsona pirmā reportāža Latvijas Radio izskanēja 1954. gadā, un kopš tā laika viņa balss kļuvusi leģendāra. Ziņu diktors, sporta komentētājs, Mikrofona dziesmu aptaujas vadītājs un idejas autors – profesionālis ar gandrīz 70 gadus garu darba stāžu, un joprojām ēterā…

 

10.11. – JANVĀRIS (jauns cilvēks vēstures griežos, režisors Viesturs Kairišs, studija Mistrus Media)

Personīga filma par 1991. gada barikāžu mēnesi, kad izšķīrās Baltijas valstu neatkarības liktenis un Jazis paņēma rokās kinokameru, atbrīvojot arī savu brīvību no ieilgušā sprosta.

Lomās – Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska, Baiba Broka, Juhans Ulfsaks u. c.

 

16.11. – CIRCENĪŠA ZIEMASSVĒTKI (komēdija ģimenei, režisors Aigars Grauba, studija Platforma)

Policista ģimenē pirms svētkiem briest skandāls, bet lauku mājā pēkšņi uzrodas Ziemassvētku vecītis, kuru bērni iesaista ģimenes glābšanas plānā. Un neviens nezina, ka patiesībā viņš ir izbēdzis cietumnieks…

Lomās – Kaspars Kārkliņš, Inga Tropa-Fišere, Jānis Vimba u. c.

 

ap 7.11. – VESMAŅA ATGRIEŠANĀS (politikas vēsture, režisors Raitis Ābele, Centrums)

Saeimas sanākšanas simtgadē – dokumentāla filma par Latvijas Republikas Satversmes tēvu un pirmo Saeimas prezidentu Fridrihu Vesmani (1875–1941).

 

vēl novembrī - GUNĀRS ASTRA. PRET STRAUMI (vēsturisks varoņstāsts, režisore Liene Laviņa-Kalnaelle, Skuba Films)

Biogrāfisks stāsts par unikālu personību ar nesalaužamu garu un stipru mugurkaulu – Gunārs Astra (1931–1988) drosmīgi rīkojās saskaņā ar savu sirdsbalsi, būdams pārliecināts, ka Latvija reiz būs brīva.

 

vēl novembrī - PODNIEKS PAR PODNIEKU (leģendāra personība, režisore Anna Viduleja, Jura Podnieka studija)

Juris Podnieks (1950–1992) ir viens no pasaulē pazīstamākajiem Latvijas dokumentālistiem. Kur slēpās viņa fenomens? Arhīva materiālos Juris stāsta pats.

 

Decembris

1.12. – ZIEMASSVĒTKI DŽUNGĻOS (eksotiski piedzīvojumi, režisors Jāks Kilmi, studija Lokomotīve)

Indonēzijā uzņemta ģimenes filma. Divas māsas, Paula un Elizabete, kopā ar ģimeni pārceļas dzīvot eksotiskā valstī un ar sava jaunā drauga Ahima palīdzību laižas bīstamos un aizraujošos piedzīvojumos, lai džungļos atrastu Ziemassvētku vecīti.

Lomās – Rebeka Šuksta, Braiens Pablo Eskobars, Elizabete Liepa, Inga Alsiņa-Lasmane, Māris Olte u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja