Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Filma Es esmu šeit. Katram skatītājam saprotams stāsts nacionālā mērcē

"Slikts kareivis ir tas, kurš negrib kļūt par ģenerāli," savas debijas filmas _Es esmu šeit _preses konferencē saka režisors Renārs Vimba, kuram vienmēr esot licies, ka sevi nevar saukt par pilnvērtīgu režisoru, ja nav uzņemta vismaz viena pilnmetrāžas filma.

Es esmu šeit 14. februārī piedzīvos pasaules pirmizrādi vienā no nozīmīgākajiem Eiropas kinodzīves notikumiem - Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā. Tā iekļauta jauniešu filmu konkursa programmā Generation 14plus.

Bez eiroremonta

Filma Es esmu šeit tiek pieteikta kā "izsmalcināts sievietes rakstura veidošanās portretējums - pieaugšanas stāsts, kuru caurvij vientulības, vilšanās un pirmās mīlestības pārdzīvojums". Galveno lomu tajā atveido Latvijas Kultūras akadēmijas studente Elīna Vaska. Viņas varone - septiņpadsmitgadīgā Raja - dzīvo mazā lauku saimniecībā kopā ar vecomāti Olgu (Ruta Birgere) un mazo brāli Robi (Andžejs Jānis Lilientāls). "Mērķtiecība, spīts, kas nav ietiepība," savas Rajas rakstura īpašības sauc Elīna Vaska, atzīstot, ka tēlam esot zināma līdzība ar viņu pašu. "Tu arī esi cīnītāja," jaunajai meitenei piebalso režisors. Notikumus, kas pārvērš meitenes un brāļa dzīvi, liekot viņai pieņemt smagus lēmumus, filmas veidotāji neatklāj. "Lai paliek intriga!"

Kinolente uzņemta 2014. gadā Latgalē. "Es tur redzu ļoti interesantas faktūras, nerenovētas, ar eiroremonta kārtu nepārklātas ēkas, ceļus," par vietas izvēli saka režisors. "To nevajag interpretēt kā Latvijas vidi. Tā ir konkrētās filmas mākslinieciskā patiesība," viņš piebilst. "Šo filmu varētu uzņemt jebkurā Austrumeiropas valstī, iespējams, arī dienvidos, bet faktūras, kas parādās filmā, ir lokālas." Katram saprotams stāsts nacionālā mērcē - secina filmas producente Aija Bērziņa. "Vai beigas būs laimīgas?" atskan jautājums no zāles. "Tas atkarīgs no jums," izvairīgi atbild Renārs Vimba. Aija Bērziņa bilst, ka noskaņa beigās esot gaiša: "Noslēgums dod sajūtu, ka viss būs kārtībā."

Visi ir debitanti

"Filmēšana vienmēr ir kā svētki," savu kolēģi Andri Keišu citē aktieris Edgars Samītis, kuram filmā piešķirta Rajas skolotāja loma. Atbildot uz jautājumu, kā bijis sastrādāties ar režisoru, kuram šis ir pirmais pilnmetrāžas darbs, aktieris saka: "Ja neņemam vērā latviešu vecmeistarus, pēdējā laikā visi režisori, kuri guvuši panākumus, ir debitanti."

Filmēšana notikusi četros posmos, dažādos gadalaikos, kopā 35 dienas. "Pēc scenārija filmas darbība notiek gada garumā, tāpēc filmēšanas process bija sadalīts," par lielāko izaicinājumu, ar kuru saskārās Es esmu šeit veidotāji, stāsta filmas producente Alise Ģelze. Viņa atklāj, ka neiespējama sākumā likusies arī ideja daļu no kinolentes uzņemt Londonā, tomēr filmas veidotāji pabijuši arī tur: "Man prieks, ka tas ir attaisnojies un iedod filmai citu garšu."

Lai gan filma Berlinālē iekļauta jauniešu filmu programmā, Aija Bērziņa uzsver, ka tā varētu būt interesanta ne tikai šai auditorijai. Renārs Vimba stāsta, ka uz filmas pirmizrādi līdzi ņemšot sešgadīgo dēlu: "Man ir pārliecība, ka nav lietu, kuras vajadzētu slēpt. Vajag atļauties par tām runāt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja