Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Filmas Marijas klusums īpašajā seansā notiks diskusija par vēsturiskā kino attiecībām ar mūsdienām

Svētdien, 14. aprīlī, plkst. 16 kinoteātrī Splendid Palace notiks Dāvja Sīmaņa jaunās filmas Marijas klusums īpašais seanss. Pēc filmas skatītāji tiks aicināti uz diskusiju par vēsturiskā kino attiecībām ar mūsdienām

Diskusijas viesi – kinokritiķis Antons Doļins, kurš strādā portālā Meduza un bijis izdevuma Isskustvo kino galvenais redaktors, un vēsturnieks, publicists Maksims Kuzahmetovs, kurš savulaik bija raidījumu vadītājs raidstacijā Eho Moskvi. Viņi abi uz Latviju pārcēlušies pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gadā. Sarunu vadīs Delfi TV žurnāliste Alina Lastovska, un saruna notiks krievu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā.

Filma Marijas klusums pasaules pirmizrādi piedzīvoja Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā un vēsta par latviešu teātri Skatuve, latviešu izcelsmes aktrisi Mariju Leiko un 1937. gada notikumiem Maskavā, sākoties Staļina realizētajam sarkanajam teroram, kā rezultātā bojā gāja līdz pat miljonam cilvēku. Filmas stāsts ir balstīts reālos vēsturiskos notikumos. Pēc filmas pirmizrādes Radio Svoboda rakstīja, ka šādu filmu nekad nerādīs mūsdienu Krievijā. Filmas preses seanss Berlīnes festivālā sakrita ar Alekseja Navaļnija nogalināšanu, un vēsturiskās sakritības tika atzīmētas vairākās publikācijās, norādot arī uz to, ka Krievijā likvidēts cilvēktiesību centrs Memoriāls, kas nodarbojās ar PSRS noziegumu izmeklēšanu un vēsturiskās atmiņas darbu un kuram 2022. gadā piešķīra Nobela miera prēmiju.

Galvenajā lomā ir Olga Šepicka-Slapjuma, kura savulaik strādājusi Latvijas Jaunatnes teātrī režisora Ādolfa Šapiro vadītajā kursā un filmējusies vienā no galvenajām lomā Jevgeņija Paškēviča filmā Cilvēka dienas, kas 1992. gadā tika demonstrēta Berlīnes kinofestivālā. Filmā Marijas klusums Artūrs Skrastiņš atveido Jēkabu Petersu, Ģirts Ķesteris – Leonīdu Zakovski, Inese Kučinska – režisori Annu Lācis, bet Vilis Daudziņš – Maskavas teātra Skatuve dibinātāju, režisoru Osvaldu Glāznieku. Kritiķi jau izcēluši aktieru spožo sniegumu filmā, kas neatstāj vienaldzīgus un liek domāt par likteņa izvēlēm vai ļaunuma manifestāciju kino.

“Taisnība bija tam Rietumu kritiķim, kurš rakstīja, ka mūsdienu Krievijā, kur tiek pārrakstīta vēsture un tiek atjaunoti Staļina pieminekļi, diez vai šādu filmu rādītu, jo filma Marijas klusums ir ne tikai vēsturiska. Tā liek domāt par daudzām lietām. Par to, kā var beigties mākslinieka romāns ar varu, vai arī par to, ka ļaunumam nemēdz būt pustoņi. Ļaunums – tas ir ļaunums, un par to nevienam nevajadzētu būt nekādām ilūzijām,” raksta Jeļena Vlasova (Novaja Gazeta Baltii).

"Atšķirībā no sarežģītām, konteksta zināšanas paģērošām un zemtekstu ietverošām režisora Germana drāmām, Marijas klusums piedāvā saprotamu sižetu, kuru pat varētu nosaukt par pārāk taisnvirziena, taču filmai piemīt sava misija attiecībā uz traumatisku pagātni: pārtraukt ieilgušo klusumu, neatstāt telpu neviennozīmīgajam. Iespējams, ka šobrīd tāda veida kino ir vajadzīgs vairāk nekā jebkad agrāk,” raksta kinokritiķis Antons Doļins.

Skatītāji aicināti arī uz īpašu seansu 12. aprīlī plkst. 17.40 kinoteātrī Splendid Palace, kad kinolektoriju par Mariju Leiko vadīs kinokritiķes Anita Uzulniece un Ieva Augstkalna.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja