Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Foto: Uzfilmēta Elzas Gaujas spēlfilma Pastkarte no Romas

No smiekliem līdz asarām, no Purvciema mikrorajona līdz elpu aizraujošām Romas terasēm - kontrastiem bagāta solās būt režisores Elzas Gaujas otrā spēlfilma Pastkarte no Romas. Divu pastnieku mīlasstāsts ar Jāni Jarānu un Indru Burkovsku galvenajās lomās ir veiksmīgi uzfilmēts, šobrīd uzsākta filmas montāža.

Filmēta dažādos gadalaikos - pavasarī, vasarā un rudenī -, Elzas Gaujas jaunā aktierfilma tapusi 24 filmēšanas dienās. Filma ir sirsnīgs divu senioru, Ernesta un Alvīnes, stāsts - viņu ikdienā negaidīti ienāk Alcheimera slimība, taču stiprāks par to izrādās abu sen lolotais sapnis doties romantiskā ceļojumā uz Itāliju.

"Filmēšana bija skaists, grūts un aizkustinošs process," atzīst režisore Elza Gauja, kurai filmas iecere radās no personiskas pieredzes ģimenē. "Mums beidzot izdevās arī piepildīt filmas varoņu sapni - ceļojumu uz Romu. Nevaru sagaidīt, kad noslēgsies montāža un ieraudzīsim filmu uz lielā ekrāna! Esmu bezgala pateicīga Indrai Burkovskai, Jānim Jarānam un pārējiem aktieriem un filmēšanas komandai par ieguldīto darbu un pacietību, kas bija nepieciešama, lai filma varētu tapt. Šī filma ir sirds filma."

Savās sajūtās dalās aktieris Jānis Jarāns: "Daudzi lieto apzīmējumu "nejaušība", bet man tā ir Dievjaušība – šoreiz Viņš manā dzīvē atsūtīja jauno, talantīgo, mīļo režisori Elzu Gauju, un viņa mani uzrunāja piedalīties filmā, kurā parādās demence. Ļoti aktuāla tēma, par kuru mūsdienās maz runā. Pēc filmas noskatīšanās būtu stipri jāpiedomā par saviem opīšiem un omītēm, vispār - par līdzcilvēkiem senioriem… Paldies visai filmēšanas grupai par burvīgo filmēšanas vasaru un atvasaru Romā… Un, protams, mīļš paldies manām kolēģēm - režisorei Elzai Gaujai un burvīgajai partnerei, sieviņai Indrai Burkovskai. Mīliet opīšus un omītes, lai miers viņu sirdīs un acīs!"

Alvīnes lomas atveidotāja Indra Burkovska piebilst: "Elzas Gaujas filmas stāsts ir atgādinājums par to, kāda vērtība ir mūsu dzīvība un kāds skaistums ir dzīve, kur var piepildīt savus sapņus. Ir tikai ļoti jāgrib. Mēs neviens nezinām savu likteni, bet es ticu, ka filma liks ticēt mīlestībai. Filmas uzņemšanas laiks bija ļoti interesants un neaizmirstams, filmēšanas grupa - burvīga.  Filmējoties pasta ainās, atcerējos savu skolas laiku Kuldīgā, jo mamma ilgus gadus bija pastniece un es gāju viņai palīgā. Tagad, kad ir moderno sakaru laiks, grūti iedomāties, kā tolaik gaidīja pastnieku."

Filmas scenāriju kopīgi sarakstījušas dramaturģe Elizabete Lukšo-Ražinska (seriāli Tutas lietas, Emī un Rū, Ukulele u. c.) un režisore Elza Gauja, kura pērn debitēja ar divām pilnmetrāžas kinolentēm – dokumentālo filmu Tikmēr Lucavsalā un komēdiju Mamma vēl smaida. Filmas operators ir pieredzējušais Aleksandrs Grebņevs, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Kabish. Filmu producē studija Picture House sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un filmu studiju Riverbed. Filmas producenti ir Uģis Riekstiņš, Marta Šleiere, Elza Gauja un Andris Gauja. Plānots, ka filma pie skatītājiem nonāks 2023. gada rudenī.

Kā atzīst TV3 Group Latvia komunikācijas vadītājs Kārlis Pozņakovs: "Pēdējos gados esam liecinieki tam, kā attīstās pašmāju kino industrija un aug pieprasījums pēc kvalitatīvām pilnmetrāžas filmām. Esam pārliecināti, ka arī Pastkarte no Romas, kas piesātināta gan ar aizkustinošiem mirkļiem, gan sirsnīgu humoru, spēs uzrunāt pašmāju auditoriju, pulcējot skatītājus gan kinoteātros, gan arī vēlāk pie televīzijas ekrāniem."

Filmas galvenie finansētāji ir Valsts Kultūrkapitāla fonds un TV3 Group Latvia, filma tiks piedāvāta kā Go3 oriģinālsaturs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja