Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kairiša spēlfilma Janvāris Traibekas festivālā atzīta par labāko ārvalstu filmu kategorijā

Režisora Viestura Kairiša jaunā spēlfilma Janvāris Traibekas starptautiskajā filmu festivālā atzīta par labāko ārvalstu filmu kategorijā, liecina informācija festivāla mājaslapā.

Festivālā mājaslapā norādīts, ka uzvarētājs saņem 20 000 dolāru (ap 18 957 eiro) naudas balvu.

Filmas veidotāju pārstāvis Pēteris Rezņikovs iepriekš  skaidroja, ka filma Janvāris ir stāsts par astoņpadsmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti 1991.gada janvāra politiskajos notikumos Rīgā. Filmas varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek viņiem nonākt politikas un vēstures krustpunktā.

Traibekas filmu festivāls Ņujorkā ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem kino festivāliem, kuru dibināja aktieris Roberts De Niro, Džeina Rozentāla un Kregs Hatkofs. Festivāla mērķis savulaik bija atdzīvināt kultūras dzīvi Ņujorkas prestižajā Traibekas rajonā Manhetenā pēc 2001.gada septembra terorakta un "sniegt pavisam jaunu festivālu pieredzi filmu veidotājiem no visas pasaules, kā arī skatītājiem".

Kopš izveidošanas Traibekas festivāls kļuvis par vienu no prominentākajiem festivāliem pasaulē, kurā līdz šim nav tikusi izrādīta neviena Latvijas spēlfilma.

Filmas Janvāris komandu veido režisors Kairišs, filmas operators Voiceks Starons, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, un filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filma veidota kā Latvijas, Polijas un Lietuvas kopprodukcija. Tā saņēmusi Eiropas Padomes fonda Eurimages atbalstu un 2021.gada decembrī tika prezentēta Les Arcs filmu festivāla industrijas programmā Francijā.

Kinolentē kopā ar neprofesionāliem aktieriem lomas atveido jaunie aktieri Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska un Sandis Runge, kā arī kino jomā jau pieredzējušie aktieri Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs, Igaunijas aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs.

Filmu Janvāris kinoteātros Latvijā plānots izrādīt 2022. gada nogalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja