Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kairiša spēlfilmu Janvāris izplatīs viena no Eiropas vadošajām filmu izplatīšanas aģentūrām

8. jūnijā sākas viens no lielākajiem ASV filmu festivāliem – Traibekas Starptautiskais filmu festivāls, kura konkursa programmā pasaules pirmizrādi piedzīvos filmu studijā Mistrus Media veidotā režisora Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris. Skandināvijā bāzētā filmu izplatīšanas kompānija Yellow Affair un Latvijas filmu kompānija Mistrus Media 75. Starptautiskā Kannu festivāla tirgus ietvaros noslēgušas sadarbības līgumu, vienojoties, ka vienlaikus ar filmas pasaules pirmizrādi Traibekas filmu festivālā Yellow Affair sāks filmas Janvāris izplatīšanu pasaulē.

Filmu izplatīšanas kompānija Yellow Affair ir viena no vadošajām starptautiskajām filmu izplatīšanas aģentūrām Eiropā un Ziemeļamerikā, kas izveidota Skandināvijā un specializējusies spēlfilmu, seriālu un dokumentālo filmu izplatīšanā visā pasaulē dažādās platformās. Filmu kompānija šobrīd izplata jauno režisora Velbija Inga filmu Sitiens ar slaveno aktieri Timu Rotu galvenajā lomā, jaunāko Mikas Kaurismeki filmu Īgņa. Eskorta meklējumos, Oskara balvai nominēto Īrijas filmu Patvērums (režisors Šons Brenaks) un dokumentālo filmu Tikai dzīvnieki, ko veidojušas režisores Saile Kivele un Vesa Kuosmanena un kura tikko piedzīvojusi pirmizrādi filmu festivālā Hot Docs Kanādā.

Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris ir stāsts par astoņpasmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti 1991. gada janvāra politiskajos notikumos Rīgā. Filmas varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek nonākt politikas un vēstures krustpunktā.

Filma Janvāris ir Latvijas, Polijas un Lietuvas kopprodukcijas filma, ko veido Latvijas filmu studija Mistrus Media kopprodukcijā ar Polijas kompāniju Staron Film un Lietuvas kompāniju ArtBox. No Latvijas puses filmu finansē Nacionālais kino centrs, Valsts kultūrkapitāla fonds, LMT un Eiropas Padomes kino kopprodukciju fonds Eurimages. Balstoties uz pēdējo gadu izplatīšanas un filmu veidošanas datiem, Eiropā lielākā kino izdevuma Screen International eksperti Kannu kinofestivāla izdevumā izcēluši filmu studiju Mistrus Media kā vienu no 75 Eiropas vadošajām kinokompānijām, kas veido redzamas Eiropas filmu kopprodukcijas un 2022. gadā piedāvā filmas nozīmīgākajos pasaules festivālos. Kannu kinofestivāla 75. jubilejai veltītajā izdevumā atzīmēta arī filmas Janvāris kopprodukcija un pasaules pirmizrāde vienā no ASV nozīmīgākajiem filmu festivāliem.

Filmas komanda ir režisors Viesturs Kairišs, operators Voiteks Starons, māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe un komponiste Juste Janulīte, filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

"Laikos, kad kino izplatīšana piedzīvo izmaiņas, esam gandarīti, ka, izplatot filmu Janvāris pasaulē, varēsim strādāt ar vienu no labākajiem Eiropas filmu izplatītājiem. Esam pateicīgi, ka mūsu studijas darbs ar filmu kopprodukcijām un izplatīšanu pasaulē ticis ievērots, par ko paldies visiem kino profesionāļiem Latvijā un ārpus Latvijas, ar kuriem pēdējo gadu laikā strādājam," tā viena no filmas producentēm Inese Boka-Grūbe.

Filmā kopā ar neprofesionāliem aktieriem lomas atveido jaunie aktieri Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska un Sandis Runge, kā arī kino jomā jau pieredzējušie aktieri Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs, igauņu aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs.

Filmu studija Mistrus Media iepriekš veidojusi režisora Viestura Kairiša spēlfilmu Melānijas hronika, kas starptautisko pirmizrādi piedzīvoja Tallinas filmu festivāla konkursā 2016. gadā. Studijā tapušas tādas vēsturiskas filmas kā režisora Dāvja Sīmaņa Tēvs Nakts, kas bija iekļauta Maskavas Starptautiskā festivāla konkursa programmā, režisora Šaruna Barta kopražojuma filma Mijkrēslis, kas tika iekļauta Kannu kinofestivāla oficiālajā programmā 2020. gadā, kā arī režisora Deneša Naģa Dabiskā gaismā, kas piedzīvoja pirmizrādi Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla konkursa programmā 2021. gadā, saņemot apbalvojumu par labāko režiju – Sudraba Lāci. Latvijas pirmizrādi šogad piedzīvos režisora Aika Karapetjana Sema ceļojumi, kuras starptautiskā pirmizrāde notika FantasticFest konkursa programmā Ostinā, ASV. Šobrīd studijā turpinās Dāvja Sīmaņa kopprodukcijas filmas Marijas klusums sagatavošana filmēšanai, kā arī lietuviešu režisora Šaruna Barta filmas Klejotāja (kopprodukcija ar Lietuvu un Franciju) filmēšana.

Latvijā Viestura Kairiša filmu Janvāris plānots izrādīt 2022. gada nogalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja